fbpx

Mérés és döntés

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 06.

A mezőgazdaságban vannak olyan tényezők, amelyeket még a legjobb technológia sem változtathat meg: az időjárás és a talaj. A technika azonban segíthet a meteorológiai körülményekhez való optimális alkalmazkodásban, vagy akár ellensúlyozhatja is a hatásaikat.

A szenzorok és a meteorológiai állomások sokkal többre képesek, mint a hőmérséklet vagy a csapadékmennyiség meghatározása. Támogatják a műtrágyaszórók, a szántóföldi permetezőgépek vagy az öntözőrendszerek automatikus gépi vezérlését, cselekvési ajánlásokat nyújtanak, megkönnyítik a helyes szakmai gyakorlatot segítő dokumentációt, és az utóbbi időben még a méhek védelmében is segítenek. Áttekintést adunk a technológiáról és a piacról.

SEGÍTSÉG A GAZDASÁGBAN: a meteorológiai állomások a hőmérséklet és a csapadék mérésénél sokkal többet tudnak

MOBIL A TRAKTORON

A Trimble navigációs specialistához tartozó Müller Elektronik cég már évek óta kínál egy meteorológiai állomást, amelyet a traktorra szerelnek és ISOBUS-vezérlésű. Segít például a növényvédelemben: a vezetőfülke kijelzőjén megjelenik a látszólagos és a tényleges szélsebesség, a szél iránya, a légnyomás, a hőmérséklet és a relatív páratartalom, a harmatpont, a haladási sebesség és a permetszer elsodródása. A rendszer ezenkívül kiszámítja a párolgási fokot (delta T érték), amely alapján meg lehet határozni az ideális cseppméretet és a kijuttatási mennyiséget, így kiválasztható a szántóföldi permetezőgéphez a megfelelő fúvókakombináció. És természetesen minden automatikusan dokumentálható az Isobus Task Controller segítségével. Saját gyártmányú terminállal ellátott traktorokhoz a standardizált 9 pólusú CPC-vel (In-Cab-Connector) rendelkező változat kapható. Ez lehetővé teszi a meteorológiai állomás adapter nélküli közvetlen csatlakoztatását a traktorhoz.

MOBIL A MŰTRÁGYASZÓRÓN & A PERMETEZŐN

Másrészről a Windcontrol rendszerrel 2017 óta az Amazone lehetőséget kínál az időjárási hatások közvetlen kompenzálására: a műtrágyaszóróra szerelt szenzor érzékeli a szélsebességet, valamint a szélirányt, és továbbítja az információkat az ISOBUS-terminálhoz, amely ezután automatikusan beállítja az adagolórendszert és a röpítőtárcsák fordulatszámát. Így hosszabb időszak áll rendelkezésre a szórásra szeles időszakban, de a rendszer arra is figyelmeztet, ha a szél túl erős.

A műtrágyaszórón elhelyezett mobil meteorológiai állomások vezérlik a kijuttatórendszert és a tárcsák fordulatszámát

Az AmaSense Weather rendszerrel most a növényvédelmi technológia is lehetőséget kap arra, hogy reagáljon az időjárásra: a szenzor az állomány közelében méri az aktuális hőmérsékletet és a páratartalmat, mivel a permetszer a változó időjárási körülmények között eltérő módon fejti ki hatását. A hőmérséklet és a páratartalom napszaktól és a terület fekvésétől (domb, gerinc, völgy, erdő széle stb.) függően változik. A gombás betegségekkel való fertőzés kockázata jelentősen nagyobb a nedves, meleg völgyekben, mint a száraz gerinceken. Az intézkedés optimális ellenőrzéséhez fontos tudni, hogy a hatóanyagokat milyen körülmények között alkalmazták. A vegyszer következő alkalmazásának helyspecifikus tervezéséhez hasonlóképpen fontosak az információk az évszakoktól, a napszakoktól és az időjárási körülményektől függő területi különbségekről. A georeferenciával rendelkező időjárási adatok a területen történő minden áthaladáskor összegyűjthetők és továbbíthatók egy gazdaságirányító szoftverbe. A felhasználó ezután tájékoztatást kap a kritikus küszöbértékek eléréséről (levegő páratartalma<30%, hőmérséklet>25° C), aki az alkalmazás során azonnal reagálni tud. Ezen túlmenően azonban az adatokat ki lehet egészíteni műholdas felvételek segítségével létrehozott területspecifikus alkalmazási térképekkel is. A következő gombaölőszer-kijuttatást még optimálisabban lehetne a valódi fertőzés-előrejelzéshez igazítani. A peszticidek csökkentése és a hatóanyagok hatékony felhasználása pozitív hatással lenne a környezetre és az üzem gazdálkodására. Mindez a Bosch Nevonex rendszerén alapul, ez egyfajta nyitott operációs rendszer, amelyet a vontató termináljának támogatnia kell. Elvileg különféle gyártótól független alkalmazások telepíthetők vele a traktorba, a rendszert ezüstéremmel díjazták az idei Agritechnica kiállításon. Az Amazone mellett jelenleg a Lemken, a Pessl Instruments, a Rauch, a Syngenta, a Topcon, a Xarvio és a ZG Raiffeisen van jelen a fedélzeten, és várhatóan további partnerek követik őket az elkövetkező hónapokban.

A Müller-Elektronik ISOBUS-rendszerű meteorológiai állomása felszerelhető a traktorra

RÖGZÍTVE A HELYSZÍNEN

Egy másik lehetőség a területre kihelyezett állandó meteorológiai állomások, amelyek egy alkalmazással kombinálva különböző előrejelzéseket adhatnak a lehetséges problémákról. Ehhez általában mobiltelefonokat vagy más speciális szolgáltatásokat használnak, ezt azonban részletesen nem kell tudnunk; mivel a fizetési modell éves előfizetéssel történik, az adatátvitel költségeit beleszámítják az árba, gyakorlatilag csak fel kell állítani, és kezdődhet a munka.

Érdemes azonban egy pillantást vetni az apró betűs részre vagy rákérdezni az esetleges csatlakozási költségekre a kereskedőnél. A Deepfield Connect terepfigyelő rendszer, szintén a Boschtól, a hőmérséklet mellett közvetlenül a szántóföldön méri a levegő és a talaj nedvességtartalmát is. Ehhez úgynevezett MEMS érzékelőket használnak, amelyeket eredetileg a személygépkocsik számára fejlesztettek ki. A szántóföldi adatok a Bosch IoTCloud rendszerbe kerülnek, majd onnan a gazda okostelefonjára. Ha a talaj túl száraz, vagy ha a hőmérséklet egy meghatározott határérték fölé emelkedik, akkor a gazda figyelmeztető üzenetet kap, és ennek megfelelően alkalmazhatja az öntözést. Ha fagyveszély fenyeget, természetesen akkor is kap értesítést, mielőtt késő lenne.

A Bosch a meteorológiai állomások és a felhőalkalmazások terén tevékenykedik, mostanában a digitális Nevonex ökoszisztémában is aktív

Mivel a kritikus időszakokban a zöldség- és gyümölcstermelők nyugtalanul alszanak, kétséges esetben éjszaka akár többször is ellenőrzik a helyszínen, hogy jön-e fagy. A mérőállomások alkalmazása esetén csak akkor kell kimenniük a területre, ha valóban nagy ráfordítást igénylő takarás szükséges. A mért értékeket az alkalmazás tárolja, így segít a hosszú távú tervezésben is. Jelenleg olyan érzékeny szántóföldi növényeket támogat a rendszer, mint a spárga és az eper, amelyek takarást igényelnek. Az évi költség 319 euró, az opcionális talajnedvesség-érzékelő további 30 euró felárért kapható. A francia start-up vállalat, a Sencrop már 8000 saját meteorológiai állomást kapcsolt össze 14 európai országban. Németországban 20 úttörő meteorológiai állomás található – a Deutscher Landwirtschaftsverlag GmbH támogatásával éppen most jön létre az első hálózat az országban. Eső- és szélmérővel és levélnedvesség-szenzorokkal rendelkezik. A hőmérsékletet és a páratartalmat is mérik, és okostelefonon értékelik. Aki mások számára elérhetővé teszi az adatokat, az kedvezményt kap. A saját hardver nélküli felhasználók ezért egy olcsóbb előfizetéssel szintén profitálhatnak a rendszer használatából, pl. ha a szomszédok állomása közel van az adott felhasználó területéhez, és – a szintén kedvezményesebb használat érdekében – hozzáférhetővé tették az adatokat mások számára is.

Ezenfelül az adatok más betegség-előrejelző alkalmazásokban is felhasználhatók (lisztharmat, septoria, tűzelhalás/rozsda, fehérpenészes szárrothadás stb.), például borszőlő, len és burgonya esetében. A növényvédelmet ilyenkor nem kell meghatározott időpontokban vagy fertőzés gyanúja esetén elkezdeni, hanem elegendő akkor, ha tényleg fennáll a betegség nyomása. A peszticidekről szóló jelenlegi vita során ez nem elhanyagolható tényező. Ezenkívül természetesen pénzt is megtakaríthatunk, ha egy kezelést teljes egészében kihagyhatunk, egyszerűen azért, mert bizonyítottan szükségtelen, mivel pl. a betegséghez túl száraz az idő. A csapadékmérő önmagában 390 euróba kerül, a szélmérő 330 euró, az alkalmazáshoz további 150 eurós éves díj tartozik. A 2 az 1-ben csomagban az eső- és a szélmérő elérhető 680 euróért, az alkalmazás akkor 180 euróba kerül. Az adatátvitelhez itt nem kell WLAN vagy mobil hálózat: a Sigfox rendszeren, egy globális vezeték nélküli hálózaton keresztül működik, amely vezeték nélkül köt össze alacsony fogyasztású objektumokat az internettel. A helyszíni elérhetőség ellenőrizhető az interneten. Bulgáriából származik a Meteobot: a Pro modell a hőmérsékletet és páratartalmat méri a levegőben és a talajban, valamint a szél-, a nyomás- és a csapadékértékeket. Rendelkezésre állnak egyszerűbb változatok is, valamint kiegészítő eszközök a szélirány, a levélnedvesség, ill. a napsugárzás méréséhez.

A franciaországi Sencrop és a dlv együttműködik

A többi felhasználó felé történő adatmegosztás itt is kedvezményesebbé teszi az előfizetést: az első évben 410 eurót kell fizetni. A kétéves szerződés lejárta után ez évente 122 euróért meghosszabbítható, aki nem osztja meg az adatait, a kétszeresét fizeti. Ez a rendszer mobilhálózaton küldi az adatokat, egy SIM-kártyát azonban a gyártó rendelkezésre tud bocsátani. Itt is kaphatnak a felhasználók növényvédelmi ajánlásokat búzára, árpára, almára és borszőlőre; a gyártó szerint a mezőgazdasági termelők egyegy intézkedést már meg tudtak takarítani, mivel a betegség kialakulásának feltételei nem voltak adottak – korábban kétes esetben a biztonság kedvéért mindig permeteztek.

100 BETEGSÉG 40 KULTÚRÁBAN

A Lemken is kínál szántóföldi meteorológiai állomást, amelyet a holland startup vállalat, az „Apps for agri” fejlesztett ki: a rendszer fél óránként méri a hőmérsékletet és a páratartalmat a növények felett (75 cm), közvetlenül az állományban (25 cm) és a talaj hőmérsékletét két mélységben, valamint a csapadékot. A hozzá tartozó alkalmazás más forrásokból – például a Német Meteorológiai Szolgálat legközelebbi hivatalos mérőállomásától – szerez be kiegészítő adatokat, mint pl. időjárási előrejelzést, napsugárzási és szélsebesség adatokat. Ebből számítja ki aztán többek között a harmatpontot és a levélnedvességet, és valós időben képes kimutatni a betegség nyomását több mint 40 kultúra és 100 betegség esetében. Az értékek alapján meghatározható a műtrágyázás, a vetés, a növényvédelem és a betakarítás ideális időpontja. Az állomás csak a Sigfox jeleket használja az adatok továbbításához. Ehhez azonban a Lemken-rendszer minden fontos elemet tartalmaz. Az első két év díja körülbelül 830 euró, azután évente 360 euró. A New Holland 2018 elején vezette be a közel azonos felépítésű, Fieldmate néven ismertté vált rendszert, azóta intenzívebb együttműködés jött létre az „Apps for Agri” céggel, ezúttal a teljes CNH csoport részéről. Az időközben FarmXTend névre keresztelt terméket a Case IH-, a Steyr- és a New Hollandmárkakereskedők forgalmazzák. A csapadékmennyiség értékét azonban olyan külső források szolgáltatják, mint például a Német Meteorológiai Szolgálat, amely adat természetesen akár néhány kilométeres távolságban is komolyan eltérhet a szántóföldön tapasztalható tényleges helyzettől. A kínálatban megtalálható még egy kiegészítő csapadékmérő is, valamint egy másik érzékelő a talaj nedvességtartalmának meghatározására. A rendszer így – a Lemken rendszerétől eltérően – különféle típusú kommunikációs rendszereket tud használni. A CNH a következő három évre kizárólagos partner, és a hőmérséklet-, páratartalom-adatokat mérő és bázisalkalmazással rendelkező meteorológiai állomásért évente 260 eurót kér (hároméves szerződés), a növényvédelmet és a betegség kockázatát 40 kultúrára és 100 betegségre kijelző alkalmazást magában foglaló komplett csomag ára évente 416 euró. Opcionálisan csapadékmérő (200 euró/év) és talajnedvesség-szenzor (160 euró/év) is kapható.

Az osztrák Pessl vállalat iMetos rendszere még rugalmasabb, és ez a gyártó is részt vesz a fent említett Amazone- és Bosch-projektben. Itt nagyméretű készletből mindenki a saját kívánsága szerint állíthatja össze a számára megfelelő meteorológiai állomást. Nem gyűjt semmilyen adatokat más forrásokból, ehhez viszont az összes szenzorra szüksége van olyan szolgáltatásokhoz, mint a betegségkockázati modellek, de a közelmúltban itt is felbukkant egy univerzális megoldás: a Lorain meghatározza a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a csapadékot, a további értékeket pedig kiszámítja magának. Az osztrák állomások három változatban a Next Farming (FarmFacts) cégtől is beszerezhetők, és az ő szoftverük is használható az állomásokhoz. Itt is kiszámítható a betegségek kockázata egy nagy adatbázis segítségével. Az „Eco” modell csak a levegő-hőmérsékletet és a csapadékot méri, a „Pro” zászlóshajó pedig minden meteorológust leköröz: csapadék, léghőmérséklet, páratartalom, talajközeli léghőmérséklet, szélsebesség, levélnedvesség, napsugárzás, 6×talajnedvesség, 6×talajhőmérséklet, 6×sótartalom és időjárás-előrejelzés szerepel benne. Mivel az állomások külön-külön konfigurálhatók, a legjobb ajánlatot lehet kérni, és az adatátvitelt mindig egy évre tartalmazza a csomag.


A CNH a WeatherXtend/AgXtend rendszerben meteorológiai és talajszenzorokat, valamint alkalmazásokat kínál – a közelmúlttól már a méhek védelme érdekében is

Összegzés

A meteorológiai és talajállomások piaca továbbra is gyorsan fejlődik. Új szolgáltatók jelennek meg a piacon, és új hálózatok épülnek. Időközben a gyártók, ill. a szolgáltatók között az ipari nagyvállalatok is megjelentek, mint például a Bosch. A rendszerek csak olyan megfelelő alkalmazásokkal kombinálva lesznek igazán hasznosak, amelyek felbecsülik a betegség kockázatát vagy a méhek aktivitását. Ezenfelül a mobil meteorológiai állomások átvehetik az időjárástól függő kezelések, például a műtrágyák és a peszticidek alkalmazásáról szóló döntést és a kijuttatás irányítását.

 

Tobias Meyer