fbpx

Nagy pontosságú műtrágyaszóró

Írta: GÉPmax-2021/V. lapszám cikke - 2021 szeptember 24.

A PRIMO a MASCHIO GASPARDO zászlóshajó modellje a trágyázási műveletekhez. A PRIMO EW ISOTRONIC folyamatos elektronikus elosztásvezérléssel (DPAE) és terhelésmérő- cellával ellátott kéttárcsás centrifugális műtrágyaszóró. A szórótárcsáknak megfelelően 12 és 36 méter között változtatható munkaszélesség érhető el. Az ISOBUS kommunikációs rendszerrel és az innovatív szoftveres vezérléssel integrált mérőcellának köszönhetően maximális pontosság és precizitás valósítható meg a kiszórt műtrágya mennyiségében.

 

Maschio

 

A termékcsalád három változatban kapható: PRIMO M (kézi elosztásvezérléssel), PRIMO E (folyamatos elektronikus elosztásvezérléssel) és PRIMO EW (elektronikus elosztásvezérléssel és folyamatos mérlegeléssel). Az E-EW modellek ISOTRONIC változatban is kaphatók, a MASCHIO GASPARDO ISOBUS kommunikációs protokolljával ellátva. A PRIMO műtrágyaszórót a könnyű használat és beállítás jellemzi. A kettős zárórendszer egyedülálló pontosságot garantál. Az alsó zár szabályozza a termék áramlását a tárcsára, míg a felső megszakítja vagy újraindítja a kijuttatást (ON/OFF). A tábla elején és végén a csak az egyik (ON/OFF) zárszerkezet működtetésének lehetősége egyedülálló gyors reagálást biztosít, amely csökkenti az aluladagolást a tábla elején és a túladagolást a fordulóban. Ez teszi a PRIMO-t az egyik legpontosabb műtrágyaszóróvá a piacon. A műtrágyaszóró gyorsan és könnyen beállítható. Az elosztórendszer a gép központi része, amely a szórótárcsán a műtrágya-adagolási pont beállítási lehetőségének és az adagolózár különleges formájának köszönhetően minden munkakörülmény között állandó elosztást tesz lehetővé.

 

NAGY TELJESÍTMÉNY

A 640 kg/perc szórási rendszer, amely az egyik legmagasabb a kategóriában, a 3 200 kg-ig terjedő töltést lehetővé tevő tartály és a 36 m-es maximális munkaszélesség együttesen magas óránkénti teljesítményt biztosít. A PRIMO E ISOTRONIC és PRIMO EW ISOTRONIC változatokat ISOBUS kommunikációs rendszerrel, saját fejlesztésű és AEF-tanúsítvánnyal rendelkező szoftverrel fejlesztették ki a precíziós gazdálkodáshoz, amely lehetővé teszi a változó adagolás (VR), a szórási szakaszok (SC) kezelését és a munkaadatok importálásának-exportálásának lehetőségét. Az ON/OFF és a dózisbeállítások elektromos módon vezéreltek, hogy mindig a maximális szóráspontosságot garantálják. A vezérlés manuálisan vagy kérésre automatikusan (SECTION CONTROL PRO) állítható, ami lehetővé teszi mind a munkaszélesség beállítását, mind a szakaszok vezérlését. Már kezelt terület esetén a szekciók automatikus lezárása (4 balra és 4 jobbra) maximalizálja a kijuttatás hatékonyságát, az inputanyag pazarlása és a növényállomány károsítása nélkül.

A MY MASCHIO GASPARDO funkcionális APP-nak köszönhetően a szórót néhány perc alatt be lehet állítani, így a műveletek egyszerűbbé és pontosabbá válnak. A SPREADER SMART SET segítségével a kezelő az összes PRIMO-beállítást kényelmesen megkapja az okostelefonján. Elég a kívánt szórás paramétereit (műtrágya típusa, munkaszélesség és adagolás) beírni, hogy megkapja a helyes beállítási paramétereket és a felhasznált műtrágya specifikációinak gyors összefoglalóját.

 

VALÓS IDEJŰ MÉRÉS

A PRIMO E és PRIMO EW modellekben, amelyek ISOTRONIC kivitelben is kaphatók, egy terhelésmérő cella található, amely valós időben leolvassa a tartályban lévő műtrágya mennyiségét. A fedélzeti elektronika kiszámítja az egységnyi felületre elosztott termék mennyiségét, és szükség esetén korrigálja az áramlást az adagolás optimalizálása érdekében. Az alkalmazott érzékelőt úgy tesztelték, hogy ellenálljon a nagy igénybevételnek, és még hosszú használat után is megőrizze a maximális pontosságot.