fbpx

Kétmilliárdos logisztikai bővítés, egymilliárd támogatással

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 20.

Az AXIÁL Kft. központi telephelyén található Alkatrész Logisztikai Központ 2006 decembere óta szolgálja ki az ügyfelek igényeit, azonban az alkatrészforgalom növekedése, az új termékkörök kínálati palettán való megjelenése olyan mértékű raktári készletnövekedéssel járt, mely már negatívan befolyásolta a kiszolgálás sebességét és minőségét.

 

Mezőgazdaság, logisztikai központ, Axiál
Új logisztikai technológiák és eszközök is beszerzésre kerültek az infrastrukturális fejlesztésen túl (Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser/AXIÁL Kft.)

 

Nagyszabású beruházás az AXIÁL bajai központjában

A vállalat a korábbi, 4500 négyzetméteres, 8 méter hasznos magasságú, valamint 3800 raklaphellyel és mintegy 15.000 polcos tárolóhellyel rendelkező Alkatrész Logisztikai Központjának bővítését vette tervbe, melynek megvalósítása közel egy év elteltével célegyenesbe ért.

A beruházás része a kereskedelmi raktár méretének növelése, az Alkatrész Logisztikai Központ oldalirányú bővítése egy 48×48 méteres alapterületű, 14 méter hasznos belmagasságú raktárépülettel, illetve egy, az új résszel és a régi raktárhelyiséggel közösen kialakított automata rendszer telepítése.

 

A hozzáépítésre került épület

Az új épület része egy, 38.000 doboz tárolására alkalmas „Miniload” rendszerű automata kisalkatrészraktár; a másik rész egy induktív megvezetésű, 1800 mm szélességű munkafolyosóval bíró raklapos magasraktárként üzemel.

Az automata raktár tárolóegysége az új épületben található, de a hozzáférési pontjai szállítópályákkal összekötve a régi épületben kerültek kialakításra, ami magával vonta a régi raktárrész átalakítását is.

Ezen túlmenően 50 kW-os napelem rendszer is kialakításra került a keletkező többlet villamosenergia-igény fedezésére.

A beruházás tervezett ideje 12 hónap volt, a célegyenesbe érve jelenleg mintegy 8500 négyzetméteres lett az Alkatrész Logisztikai Központ bruttó alapterülete.

 

Mezőgazdaság, logisztikai központ, Axiál
Az Alkatrész Logisztikai Központ – a fejlesztésnek köszönhetően – mintegy 8500 négyzetméteres alapterülettel bír (Fotó: Steinhauser
Tamás, marketingmenedzser/AXIÁL Kft.)

 

Új technológiák és eszközök is beszerzésre kerültek az infrastrukturális fejlesztésen túl:

  • PR600-as szűkfolyosós magasraktár 1+11 tárolószinttel, 5500 raklaphellyel. Az árukezelést a szűk munkafolyosó miatt kizárólag forgóvillás targonca végezi, mely alkalmas mind a raklapos, mind a tételes komissiózás kezelésre is.
  • PR600-as raklapos KDR görgős átfolyós rendszer, mely a műanyag ládák egyirányú, görgőkön áramló tárolására szolgál négy szinten és 24 oszlopban.
  • Schäfer aprócikkes automata tárolórendszer, mely a háromszintes galériás raktár nagymértékű kiváltása miatt szükséges. Az automata raktár négy folyosóbál áll, összesen mintegy 38.000 tárolódoboz befogadására képes.
  • Weasel automata vezető nélküli jármű rendszer, mely a kiszedett megrendeléseket a bajai bolthoz szállítja egy fix, a padlóra leragasztott megvezető pálya segítségével. A rendszer 25 kg-os, 600x400x400 mm-es méretű ládákat képes továbbítani.
  • EKX 516 elektromos komissiózó/magasraktári felrakó targonca és EKS 412s elektromos vertikális komissiózó targonca, mely gépekre nagy rakodási teljesítmény és alacsony energiafelhasználás jellemző.

 

Mezőgazdaság, logisztikai központ, Axiál
Új logisztikai technológiáknak köszönhetően a kiszolgálás hatékonysága jelentősen nő (Fotó: Kürti Ivett, marketingkommunikációs menedzser/AXIÁL Kft.)

 

Harsányi Zsolt, a vállalat tulajdonos-ügyvezetője:

„Kétmilliárd forintos beruházást valósítottunk meg, melyből a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programja révén egymilliárd forintnyi támogatást kaptunk. Az összeget bővítésre, korszerűsítésre fordítottuk, mely révén a kiszolgálás hatékonysága jelentősen nő.

Nagy hangsúlyt helyezünk munkatársaink megtartására is, akikre változatlanul a vállalat legfontosabb erőforrásaiként tekintünk és fejlesztéseink egyik fontos szempontja munkakörülményeik folyamatos javítása. Ezt mindig szem előtt tartottuk az AXIÁL Kft. 30 éve alatt.

Jelenleg is 11 fő munkatársat keresünk, a mindenkori nyitott pozíciókat a www.axial.hu/karrier oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.”

 

Forrás: AXIÁL, sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc