LEXION 8000 és 7000: Új nagy teljesítményű kombájnok akár 790 lóerővel

A LEXION 8000 és 7000 modellek az új APS SYNFLOW HYBRID cséplőrendszerrel érkeznek. Az akár 790/581 kW teljesítményükkel az új modellek egy teljesítményosztállyal feljebb lépnek. Személyre szabható kezelési megoldások és új vezetőfülke gondoskodik a legnagyobb kényelemről. A DYNAMIC POWER a motorteljesítményt a betakarítási körülményekhez igazítja, és a lehető legnagyobb üzemanyag-hatékonyságról gondoskodik.

Az új szív: APS SYNFLOW HYBRID

Az APS SYNFLOW HYBRID folytatja a gyorsítódobbal szerelt tangenciális cséplőszerkezet és az axiális másodlagos leválasztás kombinációjának sikertörténetét. A cséplődob átmérője a 10 verőléccel 755 milliméterre nőtt. Ezt követi az új, nagyobb oszlatódob 600 mm átmérővel. A cséplőszerkezet szélessége a 8000-es modelleknél 1700 mm, a 7000-eseknél 1420 mm. A cséplődob nagy átmérője kisebb, 132 fokos átfogási szöget tesz lehetővé. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terménykímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot eredményez.

A minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy minden cséplőkosár-szegmenset párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel az egység agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról minden kosárszegmenshez hozzá lehet férni, és így könnyen cserélhetők. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulatfordulattal az APS SYNFLOW HYBRID minden csépelt terményhez alkalmas.

JET STREAM tisztítás és új QUANTIMETER

A JET STREAM tisztítás megnövelt rostafelületekkel 6, illetve 8 rekeszes turbinafúvókával dolgozik. A kettős tisztítószéllel átfújt első ejtőlépcsőn intenzív előtisztítás történik. A hosszú tisztítólevegő-kiegyenlítő csatorna egyenletes, extrém magas levegőnyomást biztosít a rostákon. A rosták és a fúvókák elektronikusan, a kabinból állíthatók. A 4D-funkcióval a tisztítórendszer az akár 20%-os oldallejtőket is aktívan kiegyenlíti.

Az új QUANTIMETER az elevátorfej kimeneti pontjánál egy ütközőlappal dolgozik, és a hozamot az ezermagtömegtől függetlenül méri. Terményfajtánként minden évben csak egyetlen kalibrálási folyamat szükséges, amit a fülkéből is el lehet végezni. A különböző terményfajták kalibrálási tényezői egyszerűen elmenthetők, így gyorsan lehet a terményfajták között váltani.

Új dimenziók a magtartálynál és az ürítőcsigánál

A 10000 és 18000 liter közötti magtartályméretekkel a LEXION 8000 és 7000 mindenféle munkákhoz optimálisan felszerelhető. A magtartály hátulról egyszerűen és biztonságosan hozzáférhető. Így például a takarólemezek szerszám nélkül és nagyon gyorsan a változó körülményekhez és terményfajtákhoz igazíthatók. Azokhoz a terményekhez, amelyek hajlamosak a boltozódásra, például a fű, az ürítéshez opcionális segítség áll rendelkezésre. Ezzel garantált a biztos ürítés még nehéz körülmények között is.

Az ürítéshez hét különböző hosszúságú ürítőcsiga áll rendelkezésre egészen 12 méterig, 110 és 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel. A LEXION 8900 és 8800 ezenkívül 180 liter/másodperces teljesítménnyel is rendelhető. A pótkocsi pontos töltéséhez ennek a változatnak a teljesítményét 90 liter/másodpercre le lehet felezni. A meghajtás aktiválása nagyon finoman, egy hidraulikusan működtetett szárazkuplung segítségével történik. Kikapcsolásakor a magtartályban a magtartálytöltő csigák automatikusan kikapcsolnak, azért, hogy teljesen kiürüljön az ürítőcsiga. Így a súlyterhelés és a kopás egyértelműen csökken.

Az ürítőcsiga az új LEXION-nál 105°-ban előre kinyitható. A gépkezelőnek így nagyon jó rálátása nyílik az ürítési folyamatra.

Egyszerű kezelhetőség és nagyobb kényelem

A LEXION fülkéjének új kialakítása a gépkezelőnek a legkorszerűbb munkahelyet kínálja, nagyobb hellyel és jobb zajszigeteléssel. A CEBIS terminálnak köszönhetően a kezelés egyszerűen és ösztönösen elvégezhető. A legfontosabb funkciók áttekinthetően vannak a kartámaszba integrálva. A kartámasz és a CEBIS terminál egymástól függetlenül állítható be, a gépkezelő igényének megfelelően. Ahhoz, hogy az adapterre a lehető legjobban rá lehessen látni, a gépkezelő a terminált teljesen jobbra tudja húzni, kitolva azt a látóteréből. Új kormányoszlop teszi lehetővé, hogy a gépkezelő a kormánykereket a lehető legjobban saját igényeihez igazítsa.

A kezelő a gépet háromféleképpen tudja beállítani: a CEBIS érintőképernyőjén, a CEBIS kontrol paneljének forgókapcsolója segítségével vagy pedig közvetlenül, a kartámasz oldalsó gombjaival. Az új C-MOTION menetkarral a különböző CEBIS-megjelenítések között lehet váltani úgy, hogy a kezet fel sem kell emelni a karról.

Számos funkció, mint például a cséplődob vagy a szecskázó fordulatszámának csökkentése, a kabinból elvégezhető. A legkülönbözőbb terményfajták közötti gyors váltás a cséplőkosár-elemek egyszerű cseréjével lett könnyebb.

Pontosság, a korszerű műszaki megoldásoknak köszönhetően

A CEMOS AUTOMATIC az új LEXION-ban is automatikusan átveszi az optimális áteresztéshez és legjobb cséplési minőséghez szükséges gépbeállítás feladatait. A LEXION új funkciói, mint például a cséplőkosár toklászlemezek, illetve a dörzsbetét, a rendszerbe vannak integrálva, így ezeket is automatikusan vezérli.

Az új elektronikai rendszer elemei közzé tartozik a FIELD SCANNER, a lézervezérelt kormányzásért az állomány széle mentén, illetve a művelőúttól jobbra vagy balra. Ez a vezetőfülke tetejébe van beépítve, és az automatikus adapterfelismerésnek köszönhetően a CLAAS adapterhez igazítja magát. A FIELD SCANNER hardverje az autóiparból származik, ahol ezt nagyon sok helyen használják.

Természetesen az új LEXION is összeköthető a TELEMATICS segítségével a farmmenedzsment szoftverekkel.

Új motorok DYNAMIC POWER-rel

Az új LEXION 8000 és 7000 modellekben a CLAAS POWER SYSTEMS koncepciónak megfelelően MAN- és Mercedes-Benz-motorok dolgoznak. A LEXION 8900 modell 790 LE/581 kW-os, a LEXION 7400 modell 408 LE/300 kW-os teljesítménytartományában mozog. Ezzel a LEXION 8900 a LEXION 780-hoz képest több mint 150 LE/110 kW többletteljesítménnyel rendelkezik. A Stage V kipufogógáz-kezelési normát dízelrészecske-szűrő és SCR katalizátor segítségével teljesítik.

A DYNAMIC POWER most a LEXION-ban is elérhető, és a motorteljesítményt rugalmasan a betakarítási körülményekhez igazítja. A motor teljesítménygörbéje ehhez rugalmasan, akár 10 fokozatban is eltolható. Alacsony teljesítményszükségletnél egy alsó görbét választ, és ha növekszik a teljesítmény, például ürítésnél, a rendszer egy magasabb görbével nagyobb teljesítményt tesz elérhetővé. A teljesítmény rugalmas igazítása egyértelmű üzemanyag-megtakarítást jelent.

Ez az új hajtásrendszer a LEXION-ban a nagyobb megbízhatóságért felel. Kevés benne a szíjhajtás, minden variátort megerősítettek, és ezek a központi zsírzórendszerhez csatlakoztathatók. A DYNAMIC COOLNG, amely az egyenletes hűtésről és a légszűrők alacsonyabb tisztítási igényéről gondoskodik, minden LEXION modellhez alapfelszereltség.

A REMOTE SERVICE szolgáltatással a gépkezelő optimális és közvetlen segítséget kap ahhoz, hogy az állásidőket a lehető legrövidebben tartsa.

A LEXION 7400-ig minden új LEXION modellhez elérhető a rugózott TERRA TRAC járószerkezet és a 40 km/órás végsebesség, amelyek a szántóföldön a legmagasabb szintű talajvédelmet és kényelemet, közúton pedig a gyors vonulást biztosítják. Minden modell szállítható kerekes változatban is, az első hídon akár 2,15 méteres (42 col), a hátsó hídon akár 1,75 méteres (34 col a LEXION 8900-nál) abroncsokkal is rendelhető.

no