fbpx

LEMKEN JUWEL – Nagy szármaradványos területre tervezve

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 16.

A hagyományokhoz híven a LEMKEN GmbH & CO KG – gondolva a hagyományos talajművelést és a nagy szármaradvány miatt a szántást előtérbe helyező gazdálkodókra – megalkotta legújabb ekéjét, amely az eddig is méltán sikeres és úttörő fejlesztéseket tartalmazó Opal- sorozatot váltja fel.
A gép megalkotásában alapvetően a gyors és egyszerű beállíthatóság, alacsony üzemeltetési költségek és az univerzalitás kapta a fő hangsúlyt. Ennek megfelelően a LEMKEN fejlesztői az Opal ekék minden porcikáját nagyító alá vették, annak érdekében, hogy egy még felhasználóbarátabb és minden eddiginél alacsonyabb üzemeltetési költséggel rendelkező gépet fejlessszenek ki.

És most lássuk a részleteket!

TurnConroll – az új fordításvezérlés

A gépek beállításánál elsősorban a dombos, egyenetlen felszínű körülmények között gazdálkodó vállalkozások szenvedtek a folyamat nehézségétől – különös tekintettel az eke függőleges beállítására. A LEMKEN – szakítva a hagyományos ütközőfejes átfordítással – mindent egy fordulásérzékelőre és egy kettősműködésű hidraulika munkahengerre bízott. Ennek segítségével az eke dőlésszögének állítása gyorsan, precízen és ami még fontosabb, a traktor fülkéjéből kényelmesen elvégezhető egy nyomógomb segítségével (nincs semmilyen monitor a géphez). A védett helyen lévő érzékelő nem okoz semmilyen problémát a hagyományos mechanikus állítással szemben, sőt kiküszöböli az esetleges elállítódás veszélyét is.

Az eke első ekefejének fogását és a vontatási középpont beállítását a LEMKEN az OPAL-sorozatból már ismert Optiquick rendszerre bízta, ami biztosítja a két beállítás egymástól független elvégzését.

Biztos átfordítás – nagyobb szabad terület

A váltvaforgató ekék átfordításakor sok gondot okoz a függesztett gépek esetében a nagy ekefejszám, a nagy ekefejtávolság illetve a traktor hárompont hidraulikájának esetleges alacsony kiemelése. Így nem egyszer az átbillenő támkerekek beleérnek a talajba, megnehezítve a gép átfordítását. A TurnControl rendszer lehetővé teszi, hogy a JUWEL ekéket – még a Vari változatoknál is – a fogásszélesség megváltoztatása nélkül, a gerendely maximális behúzásával átfordíthassuk. A rendszer itt is egy állítható helyzetérzékelő szenzorra alapozott, és összeköttetésben áll a korábban már említett dőléshatároló szenzorral, illetve az átfordító hidraulika munkahengerrel.

Gerendely és ekefejek

A gerendelyek esetében a LEMKEN nem változtatott az eddigi felfogáson és minden egyes – a gerendelyre kerülő – alkatrész rögzítését továbbra is csavarrögzítéssel oldja meg. Ennek előnye a kis gerendely-keresztmetszetek ellenére is nagy terhelhetőség és nagy szilárdság. Az ekefej rögzítések átalakítása lehetővé tette, hogy a LEMKEN ezen ekesorozata is felszerelhető legyen a többszörösen kitüntetett DuraMaxx ekefejcsaláddal. A csavarok nélküli kopóalkatrész- rögzítés nagyobb keménységet tesz lehetővé a kopóalkatrészeknél, míg a CS40 és CS50 ekefejek kialakítása alcsonyabb vonóerőigényt biztosít. A kopóalkatrészek variálható cseréje lehetővé teszi, hogy ugyanazon ekefejen akár fém, akár műanyag kopóalkatrészeket is használjunk, így akadályozva meg a föld felragadását, illetve az esetleges nagymértékű kopást.

Támasztókerék

A kerék elhelyezése a szokásoknak megfelelően mindig a munkaszélességen belül történik, azonban a korábbi mechanikus mélységállítás és láncfeszítésű átbillentés már a múlté. Az új hidraulikus működtetésű kombi transzport-támkerék lehetővé teszi, hogy a JUWEL ekék munkamélységét egy hidraulika munkahengerrel állítsuk, míg átfordításkor a munkahengerrel összekötött nyomástároló akkumulátor biztosítja a kerék csapódás nélküli átfordulását.

Kukorica előhántó

Az új MS1 típusú előhántók fejkialakítása még inkább hasonlít egy kis ekefejre, így biztosítva a megfelelő leforgatást. Az előhántó vas szöge és kialakítása tovább csökkenti a kopást, így növelve az élettartamot. A korábban csak opcióként elérhető oldalirányú dőlésszög-állítás ezen változatnál már az alapárban megtalálható, így a munkaminőség tovább növelhető. Mindezen beállításokat szerszámok nélkül, egyszerűen, a csapok áthelyezésével végezhetjük.

Ár

Végül, de nem utolsósorban, ami a gazdák beruházási döntésében jelentős szerepet játszik, az a gépek ára. Sokan tapasztalják, hogy egy-egy gép fejlesztése vagy akár egy új gépcsalád bevezetése sok esetben a gép árának jelentős növekedését vonzza magával. A LEMKEN az új család esetében a megspórolt alkatrészek és „felesleges” munkaóra levonásával ezen gépeknél mindösszesen egy minimális árkülönbözetet kér a gazdáktól. Általánosítva elmondhatjuk, hogy egy 4 vasú OPAL és JUWEL eke között (azonos felszereltség esetén) mindösszesen 400–450 EUR az eltérés.

Biztosak vagyunk benne, hogy a JUWEL-sorozat az OPAL-sorozathoz hasonlóan a magyar gazdáknál is elismerést fog kivívni. Amennyiben kérdése van, hívja a LEMKEN magyarországi képviseletét: Szűcs Andor +36 30/8525 787, Póczik Balázs +36 30/7485 380.

Lemken Hungária Kft.