fbpx

Kverneland MULTIRATE – egyszerű és költséghatékony műtrágyaszórás

Írta: Fodor Mihály - 2019 szeptember 26.

A 140 éves cég itt mutatta be a MULTIRATE alkalmazását a TLX GEO-SPREAD műtrágyákhoz. MULTIRATE-tel a modell úgy tud nagy sebességgel dolgozni, hogy közben a szakaszonkénti változtatható norma nagy pontosságot és hatékonyságot eredményez.

A növények hatékony táplálása kulcsfontosságú a jövedelmező gazdaságban. A növénytermesztésben a növekvő termelékenység növekvő precizitást igényel. „Egyre fontosabb feladat a munkaszélességen belüli eltérő műtrágya-kijuttatási normák alkalmazása – vélekedik Jeroen van Turenhout, Senior termékmenedzser. – Ez szükséges ahhoz, hogy egy adott helyre a megfelelő mennyiségű műtrágya kerüljön. A GEOSPREAD rendszer képes ennek az egyedi szórásképnek a szakaszvezérléses megvalósítására. A heterogén táblákon a hozamtérképek alapján akár 8 különböző dózissal ellátott területet vesz figyelembe. Így a tápanyag-kijuttatás pontosabb, a hasznosulás jobb, a termés több, a költségek pedig alacsonyabbak.”

A műtrágyaszórás a pontosságról szól. A CentreFlow rendszer lényege, hogy a röpítőtárcsákon nyolc szárny van; ezzel nem csak az átfedés, hanem haladási irányban a szórásegyenletesség is tökéletes. A CentreFlow-val a műtrágya felkerül az adagolóba, majd onnan a tárcsára jut, és elkapja a szárny. Nem törik, mozgása folyamatos, a szóráskép pedig egyenletes. A GEOSPREAD révén a gazdálkodó képes a lehető legpontosabban csökkenteni a mindössze egy méter széles szakaszokban a szórási adagot. A tárcsa sebessége eközben állandó, a szóráskép változtatása nem befolyásolja az átfedést; a ki-bekapcsolás gyorsan történik. Intelligens elektronika – nagyobb teljesítmény, maximális hatékonyság.

A Kverneland TLX GEOSPREAD műtrágyaszóró 100% ISOBUS-kompatibilis az IsoMatch Tellus PRO-val és minden más AEF tanúsítvánnyal rendelkező terminállal. Csak pár lépés, és a MULTIRATE máris használható. A műholdas vagy talajtérképet át kell alakítani ISO-XML file-ba. Le kell tölteni a változó dózisú térképet a terminálra, és már kezdődhet is a munka. A MULTIRATE az intelligens műtrágyázás kulcsa.