fbpx

Kverneland CTC vontatott szántóföldi kultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 07.

A mai modern gazdaságok igényei a kultivátorokat illetően megváltoztak. A mindig szoros időbeosztás megköveteli a gépektől a nagy területteljesítményt. Az olykor szigorú vetésforgó betartása új technológiai műveleteket és gépeket kíván, amelyek megfelelnek a modern szántóföldi talajművelés kívánalmainak. A Kverneland, mint az ekék és a kultivátor alapú talajművelés gépeinek egyik legnagyobb gyártója, felhasználja több mint 125 éves fejlesztési és gyártási tapasztalatait a legmegfelelőbb eszköz kifejlesztésére.

Betakarítás  után  a  sekély  tarlóhántás  a  legfontosabb  dolog  a  gyomosodás csökkentése érdekében. A szármaradványok egyenletes bekeverése és a talaj visszatömörítése jelentősen elősegíti a növények magjainak kelését, még száraz  körülmények  között  is,  kiegészítésképpen  minden  a  talajfelszínen lévő tömörödést a kultivátor megszüntet.  A  Kverneland  CTC  azonban  nem csak   sekély   tarlóhántásra   alkalmas; kiválthatjuk  vele  a  szántás  műveletét is,  mivel  5-30  cm  munkamélységben használhatjuk    rugalmasan,    változó igényeinknek megfelelően.

     

A Kverneland CTC vontatott kultivátorral 4-5-6 m munkaszélességben,  szerteágazó összeállítási lehetőségekkel,  a  különböző  elmunkáló  elemek és  kivitelek  kombinálhatóságával  a gyártó  egy  igazán  sokoldalú  eszközt kínál  Önnek,  amely  minden  esetben illeszthető   a   termesztéstechnológiához, talajtípushoz, erőgéphez. Az alapkivitelű CTC 3 sorban elhelyezett kapákkal szerelt, amelyek 270 mm vagy 330 mm távolságra vannak egymástól.  Szárnyas  kapákkal  a  gép teljes  munkaszélessége  átművelésre kerül,  még  akkor  is,  ha  a  kapák  sekélyen  dolgoznak.  A  kapasorok    távolsága (max. 150 cm) és a nagy vázmagasság  (87  cm)  eltömődés mentes üzemelést biztosít minden körülmény között.

A Kverneland a kapák és kapafejek széles választékát kínálja a CTC-hez, például  sekély  tarlóhántáshoz  CLD kapaszárat   és   125   mm-es   megfordítható  duplaszív  kapát  360  mm-es szárnyak kal,    mélyműveléshez    (30 cm)  CLC  kapaszárat  megfordítható orrbetéttel,  ami  egyaránt  alkalmazható  sekély  művelésre,  30  cm  széles szárnyas  kapával  kombinálva.  A  robosztus kapaszár speciálisan hőkezelt „C”  alakú  zártszelvényből  készül.  A hőkezelési  technológia  teljes  mértékben  megegyezik  a  Kverneland  váltvaforgató  ekék  ekeszárainál  használt eljárással. 

                                                   

A  kapaszár  a  hőkezelési  technológiának   köszönhetően   akár 20  cm  oldalirányú  elmozdulásnak  is képes ellenállni! A jól ismert Kverneland  „non-stop”  laprugós  rendszer biztosítja  a  kapaszárat  a  túlterhelés ellen, könnyebb talajokhoz a kapákat nyírócsavaros  biztosítással  kínálja.  A CTC  kapák  minden  forgási  pontja  a Kverneland kiváló minőségű kopásálló perselyeivel és csavarjaival szerelt, így a kapák karbantartásmentesek. A Kverneland kifejlesztett egy mellső  tárcsarendszert,  hogy  vágja  vagy bekeverje a növénymaradványokat a kultivátor kapák előtt. A tárcsák központi  csavaros  mélységállításúak  és egyedi gumibakos felfüggesztésűek.

Az  elmunkáló  elemek  széles  választéka elérhető, minden részegység a paralelogramma felfüggesztésre kerül egy H vázon. Mint alapfelszereltség, az egyengető tárcsák gumibakos csillapítással  védettek,  és  garantált  a jó  talajkövetés.  A  combi  disc  borona egy tárcsasort tartalmaz, mely kiváló teljesítménnyel  képes  egyengetni,  és nagy mennyiségű szármaradvánnyal is megbirkózik. Sokkal aktívabb, mint az  egyszerű  egyengető  tárcsák.  Nagyon  javasolt  kukorica  után,  mivel töri és vágja a hosszú szár- és növénymaradványokat. Az  elmunkáló  hengerek  választékából a Kverneland Actipack hengert emelnének  ki,  amely  középkötött  és kötött  talajokon  mutatja  meg  kiváló munkaminőségét.  A  vágótárcsa  összetöri a rögöket, míg az állítható rögtörő kések a maradék kisebb rögöket is  összeaprítják.  A  leghatékonyabb munkát az egysoros tárcsával végzi az Actipack henger, amely különösen alkalmas  szármaradvány  bekeverésre, rögtörésre,  egyengetésre,  akár  nagy mennyiségű   szármaradvány   esetén is, mint pl. kukoricánál.

Nagy Nándor

Kverneland Group Hungária Kft.

www.kvernelandgroup.hu