Korszerű tápanyag-visszapótlás Annaburger HTS típusú univerzális szórókocsikkal

A németországi ANNABURGER GmbH nagy tapasztalatokkal rendelkezik a trágyaszórók gyártásában és fejlesztésében. A Drezda és Berlin közelében lévő annaburgi székhelyű cég Európa-szerte ismert, minden országban népszerű T 088-as gépeinek köszönhetően, amelyek közül még napjainkban is nagyon sok dolgozik Magyarországon. A kiszórandó anyagok mennyiségének és pontos terítésének érdekében ezeket a gépeket korszerűsítve fejlesztették ki a HTS univerzális szórókocsi-sorozatot. Ezek a gépek magasfokú követelményeket kielégítve istállótrágya, baromfitrágya, mésziszap és komposzt kijuttatására alkalmasak. Egy kísérletalkalmával azonban a műtrágya terítésében is meglepően jó eredményt értünk el velük.

A hidraulikusan meghajtott láncos lehordó szerkezet előre és hátra is járatható, így az „idegen anyagok” eltávolítása ennél egyszerűbben megoldható, szemben a letoló rendszerű trágyaszórókkal. Az előtolás sebessége fokozatmentesen, hidraulikus szelepen keresztül – akár a traktor fülkéjéből is – szabályozható. A lánc és a szerelvény sebességének változtatásával a kijuttatott trágya mennyisége széles határok között precízen beállítható.A vízszintes tengelyű csigás tépőhengereken lévő fogak a nagyobb csomókat felaprítják, és egy hátfalnak dobják. Ez a rendszer a taposás miatt közismerten tömör birkatrágyával is megbirkózik.

A hátfalról lehulló anyagot 2 db nagy átmérőjű, lapátokkal ellátott röpítőtárcsa teríti szét (a műtrágyaszórókhoz hasonlóan), rendkívül egyenletes szórásképet biztosítva. A hengereken lévő tépőfogak csavarozható kivitelben rendelhetők, így azok elhasználódás után egyszerűen megfordíthatóak vagy kicserélhetőek. Az 1000 fordulat/perc kardánfordulattal meghajtott szórómű biztosítva van túlterhelés ellen, így a trágyában lévő idegen anyagok nem okoznak akkora kárt, mint más hagyományos, túlterhelés ellen nem biztosított trágyaszóróknál.A lehordó lánc feszessége rugóterheléssel egyszerűen, automatikusra beállítható. A menetes feszítőcsap helyzete tájékoztatja a kezelőt arról, hogy mikor szükséges a lánc rövidítése.

A röpítőtányérokon lévő lapátok szögének és a hátfal helyzetének beállításával bármilyen állapotú trágyával akár 16-20 méteres munkaszélességben is rendkívül jó szórásképet tudunk elérni.Mésziszap, komposzt, valamint baromfitrágya esetében a tépőhengerek elé szerelt hidraulikus munkahengerekkel – emelhető fal segítségével – az átömlő keresztmetszet változtatásával lehet a mennyiséget szabályozni. Az univerzális szórókat 9-32 tonna össztömegig gyártják, jól illeszkedve ezzel a Magyarországon üzemelő erőgépparkhoz; a 9 tonnás gépeket kifejezetten a magyarországi felhasználók számára hagyták a termékskálájukon.

Ezek a gépek felső bekötésű vonószerkezettel rendelkeznek. 14 tonna össztömeg felett a vonórúd laprugós vagy hidraulikus rugóztatással rendelhető. Itt a vonórész már alsó bekötésű, ami a traktor jobb súlykihasználását is segíti. A kocsik jobb kihasználását a silószállító felépítmény biztosítja. A dupla térfogatúra növelt kocsiszekrénnyel, valamint a meggyorsított lehordólánccal a kocsikat a siló vagy szenázs betakarításában is jól kihasználhatjuk.

Az átszerelés nem sok időt vesz igénybe. A vonórészt csavarozással át lehet alakítani gömbfejes változatra, így a kocsi nem rángatja a traktort. A 32 tonnás változatot csak ilyen szereléssel szállítják, ezt hidraulikus kényszerkormányzással kiegészítve. A nagyobb trident tengelyes kocsikat célszerű emelhető első és önbeálló hátsó kerekekkel rendelni. Amikor ugyanis a kocsiszekrényben a rakomány hátrébb kerül, akkor az első kerekeket megemelve megváltoztatjuk a súlypontot – így jobban terhelhetjük a traktor hátulját, javítva a vonóerő kihasználását. Üresjáratban az első kereket felemelve üzemanyagot takaríthatunk meg.

A nagyobb gépek elektrohidraulikus rendszerrel vannak szerelve. A futómű és a szekrény közé mérőcellákat helyezhetünk, ami a bérmunkavégzés során jelent hatékony segítséget. A fülkében elhelyezett nyomtatóval ugyanis így akár fordulónként meg tudjuk adni a kiszórt mennyiséget.A trágyaszórókat az ANNABURGER által kifejlesztett cserefelépítményes rendszerbe is beilleszthetjük, amely bármikor bővíthető szippantó-, átrakó-, billenő-, fix platós és letoló-elemmel: így egy még jobban kihasználható kocsi áll a mezőgazdasági termelők és vállalkozók rendelkezésére.Angeli Gyula termékmenedzserAxiál Kft.(Fotók: Axiál Kft. és Horváth Tamás)[m3 id="megjelent-gm" ev="2010" ho="09" honev="szeptemberi"]>

 
annaburger axiál szervestrágyaszóró pótkocsi

Összes rovatunk