fbpx

Karbantartási feladataink a talajelőkészítés kapcsán

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 március 17.

A talajelőkészítés egy olyan fontos munkafolyamat, mely a föld művelhető rétegének a kiváló állapotát hivatott megalapozni. A veteménytől függően ez lehet sekélyebb vagy mélyebb is a földrétegben. Ezzel készíti elő a gazda a növény csírázását, majd a kikelést és a fejlődést.

 

magágyelőkészítő kombinátor

 

A talajelőkészítés során az egyik és talán legfontosabb szempont a környezetvédelem, hisz ezzel hosszú távon alapozzuk meg Földünk, és ezzel együtt a mi jövőnket is. Lazább, homokosabb talajokon, ha elmaradt az őszi szántás, ott azt tavasszal pótolják. Kötöttebb talajokon a nedvesség megőrzés miatt viszont sokkal előnyösebb az őszi mélyszántás. Vetés előtt ún. magágyelőkészítést végzünk, ez a vetés mélységéig történő talajmunka, amely kellően tömör és aprómorzsás talajszerkezetet eredményez. Ezeket ásóboronával, kombinátorral, kompaktorral végezzük.

A kombinátor gyakorlatilag egy magágyelőkészítő, általában egy szántóföldi kultivátor, egy simító és rögtörő hengerek kombinációjából áll. A legtöbb esetben függesztett munkagép, de készül belőle féligfüggesztett verzió is, amely nagyobb területek művelésére alkalmas. A munkaszélességtől függően készülhet hidraulikus csukású szállítási helyzettel.

 

Kombinátor beállítása

A gép három pont felfüggesztéssel kapcsolódik az erőgép függesztő karjaihoz. A munka megkezdése előtt be kell állítani a hossz- és keresztirányú vízszintet, hogy a gép teljes szélességében és hosszúságában egyenletesen kövesse a talajfelszínt. Ezt a függesztőorsók és a középső vonórúd csavarorsójának állításával tudjuk elvégezni. Főleg a szélesebb kombinátoroknál két oldalon mélységállító kerekek találhatók, ezekkel szintén a munkamélységet tudjuk szabályozni. A rögtörő hengereket egy rugós állítóorsó szorítja a talajhoz, a rugó beállított feszességétől függően. A simító lapokat hasonló kettős rugó kényszeríti a talajhoz, mint amiket a bálázók rendfelszedőjénél alkalmaznak.

 

Kombinátor karbantartása

A kombinátoron egy átfogó karbantartást kell végezni minden szezonális munka elkezdése előtt, valamint naponta ún. napi karbantartást is kell végezni.

 

magágyelőkészítő kombinátor
KVERNELAND TLD Vibro magágykészítő kombinátor

Szezon előtti karbantartás:

Ilyenkor tüzetesen átnézzük gépünk minden alkatrészét. A vázszerkezeten, ha láthatóak kisebb repedések törések, azokat hegesztéssel javítjuk. Lényeges a hiányzó festék pótlása is a felületeken, elkerülve így a rozsdásodást. A szántóföldi kultivátor a legtöbb esetben rugóskapákból áll. Ellenőrizni kell a rugókat, nincs-e törött. Ha kopottak a rugóskapa lándzsái, akkor, ha lehetséges megfordítjuk, ha mindkét fele elkopott, akkor már cserélni kell. A simító rész egy rugóval megtámasztott lemez. Itt a rugók épségét kell ellenőrizni, szükség esetén cserélni. A rögtörő hengerek pálcás, léces csipkés vagy sima kivitelben készülnek. Ezek két vége perselyezve van, általában műanyag perselyekkel. Ha ezek elkoptak, cserélni kell őket. Léteznek olyan típusok is, ahol az úgynevezett ST csapágyakat (tárcsacsapágy) alkalmazzák, ezeknél is fontos a rendszeres kenés (zsírzás), vagy ha teljesen elhasználódtak, akkor cserélni kell őket! Ezeket zsírzógombon keresztül kenjük. Ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e az áteresztő képességük, („szedik-e a zsírt”). Ha a törőhengerek pálcái, lécei túlzottan elkoptak, célszerű a hengerek cseréje is. Emellett fontos megemlíteni, hogy amelyik gép rendelkezik mélységhatároló kerékkel, annál fontos ellenőrizni a kerékcsapágyakat, ezeket is kenni (zsírozni) kell, szükség esetén pedig cserélni.

 

Napi karbantartás:

Munkavégzés során, naponta a munka megkezdése előtt kell elvégezni. A gépen, főleg a rugóskapákon szennyeződések, szármaradványok rakódhatnak fel, ezeket mechanikai úton tudjuk eltávolítani. A rögtörő hengereken is gyakran találunk feltekeredett bálazsineget stb., ezeket is le kell szednünk. Naponta kell zsírozni a rögtörő hengerek két végén a csapágyazást. A hidraulikus csukású típusoknál, a csuklópontokon is találkozhatunk zsírozandó helyekkel.

 

További információ a HABI webáruházában, ide kattintva!