Munkagépek: ideje készülni az új mezőgazdasági szezonra!

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 08.

Ébredezik a természet, és ezzel együtt a gazdák is egyre többet vannak kint a munkagépeik mellett. A gépek szezonra való felkészítése több dolog miatt is nagyon fontos, hisz amint az időjárás engedi, munkába szeretnék fogni azokat. Így elengedhetetlen a kiváló műszaki állapot, mely állandó karbantartást, tisztítást igényel.

Karbantartás mezőgazdaság

 

Munkagépek kopóalkatrészei

Fontos, hogy ezek az eszközök a lehető legjobb üzemállapotban legyenek, annak érdekében, hogy a munkagép a munkát gyorsan és eredményesen tudja elvégezni. Ebben az időszakban történik a kopóalkatrészek cseréje, a hajtásházak olajcseréje, szintellenőrzése. Főleg a tavaszi munkákhoz kapcsolódó munkagépek kerülnek ilyenkor előtérbe: a talaj-előkészítő és a vetőgépek.

Karbantartás mezőgazdaság

 

Szállítás a mezőgazdaságban

A pótkocsikat ilyenkor szokták műszaki vizsgára felkészíteni a gazdák. Ezt megelőzően a fékrendszert, a világító- és jelzőberendezéseket, a gumik állapotát, a hidraulikus billentőrendszert és a felépítmény épségének ellenőrzését (plató, oldalak, oldalkapcsok) végzik el a tulajdonosok. A gép- és alkatrészforgalmazó szaküzletekben a vonószemtől a rugós csapszegig minden beszerezhető.

 

Ekék tavaszi használata

Ősszel, aki nem bírt felszántani (főleg a homokos talajon), ilyenkor végzi el ezt a munkát. A műanyag kopóalkatrészek (kormánylemez, beforgatólemez) nem igényelnek akkora karbantartást, kisebb a talajellenállásuk, ezáltal kisebb vonóerőt igényel az eke. A mezőgazdasági eszközöket forgalmazó üzletekben széles termékválasztékot találnak a gazdák ehhez a munkafolyamathoz is.

Karbantartás mezőgazdaság

 

Emelőgépek szerepe tavasszal

Napjainkban leginkább elterjedt a bigzsákos tárolási mód, a vetőmagok és műtrágyák tárolásához és szállításához. Ezek kézi erővel nem mozgathatók. A területre kiszállításhoz és a vetőgépek töltéséhez használatosak a homlokrakodók és a hozzá kapcsolódó zsákemelő adapterek, melyekből szintén nagy a kínálat a gépeket árusító üzletekben.

További információ a HABI webáruházában, ide kattintva!