Kaszálás, begyűjtés és etetés egy géppel

Írta: Farkas Imre - 2021 június 27.

A takarmányozás gépéire specializálódott francia Jeulin igen széles kínálattal rendelkezik olyan zöldtakarmánygyűjtő kocsikból amelyek a kaszálást, begyűjtés és a kiosztást is képesek megoldani.

A három különböző méretű és felszereltségű széria közül a legnagyobb az Eres 550 és 650 típus. A zöldtakarmány levágását kétdobos, dobonként 4 késpengés 2 300 mm munkaszélességű rotációs kasza végzi. meghajtása a TLT tengelyről szöghajtómű közbeiktatásával történik, vágásmagasságának állítása pedig hidraulikusan szabályozható. A kasza által levágott szálastakarmányt egy hidraulikus hajtású, 1300 mm széles fésűs-villás szalag továbbítja a 42 m3 raktérfogatú kocsiszekrénybe.

 

Eres 650
A zöldtakarmány levágását kétdobos, 2 300 mm munkaszélességű rotációs kasza végzi – fotó: https://jeulinsa.fr/

 

A begyűjtött takarmányt hidrosztatikusan mozgatott, láncos kaparóléces lehordószerkezet továbbítja a késes bontóhengerek felé, amelyek a terményt egyenletesen osztják szét a 800 mm széles, 11 00 mm kiosztási magasságú, mindkét irányba mozgatható PVC anyagú kiosztó hevederre, amely szintén hidraulikus meghajtású. A sok hidraulikus meghajtású elemet, egy a traktor TLT tengelyéről meghajtott 295 literes olajtartályból táplált hidraulikus szivattyú szolgálja ki, amely opcióban dupla szivattyúra is cserélhető.

 

Eres 650
1,1 méter a kiosztó szalag ürítési magassága – fotó: https://jeulinsa.fr/

 

Amennyiben a gyűjtőkocsival nem kiosztani szeretnénk a begyűjtött takarmányt, lehetőség van a szalag behajtására és a hátsó fal kinyitásával való ürítésre is. A kiosztó szalag irányát és sebességét, illetve a lehordó szerkezet tolási sebességét elektronikusan, a traktorfülkéből szabályozhatjuk. Lehetőség van kocsi további opciókkal, mint kamera és mérlegrendszerrel való kiegészítésére.