fbpx

Okos traktorhoz okos gazda

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 27.

Napjaink erőgépei már speciális számítógép-alapú rendszerekkel szereltek, kétirányú kommunikációra képesek. A mezőgazdaságban dolgozóknak is elkerülhetetlen a digitális kompetencia területén történő képzettség megszerzése, ehhez nyújthat segítséget az ingyenesen letölthető „digitális jólét szoftver alapcsomag”.

Ezzel biztosított – a napjainkban már nélkülözhetetlen – digitális hozzáférés lehetősége minden magyar embereknek.

 

alapcsomag

Home-office munkához is elég lehet (Fotó: Barna Ferenc)

 

Nem kerülhetjük el, hogy a digitális térbe lépjünk, ha haladni akarunk

A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban rámutatott: a megfelelő informatikai háttér mindenki életét megkönnyíti. Vannak azonban olyan területek, ahol már elkerülhetetlen az elektronikus felület használata. Pályázatok, kérelmek, visszaigénylések – számtalan tárgykör van, ahol a mezőgazdasági termelő digitális ügyintézésre kötelezett.

A pályázati felhívások például a kormány e témával foglalkozó tematikus oldalán érhetők el.

Maguk a támogatási kérelmek általában a MÁK elektronikus felületén nyújthatók be.

A traktorok már nem csupán erőgépek, melyek csak az ekét vontatják, és arra mennek, amerre a kormány mögött ülő irányítja. Okos járművek, rendszerekkel felszerelve, melyek adatokat rögzítenek, elemeznek, továbbítanak, és javaslatot tesznek a termelőnek.

Az élelmiszeriparban, a mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozások irodai részlegeinél is növekedett a home-office aránya.

Szemléletváltást követel a magyar gazdáktól a Közös Agrárpolitika (KAP) új ciklusa is, mely kiemelten kezeli – a fenntarthatóság, az ökogazdálkodás mellett – a technikai fejlesztéseket, a mezőgazdaság digitalizációját.

 

Gépiesített mezőgazdaság
A jól felszerelt, korszerű gépek a munkafolyamat során gyűjtik, elemzik az adatokat, és továbbítják a döntéshozónak (Fotó: Pixabay)

 

Ingyenes csomag helyettesíti a fizetős rendszereket

A digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága – számítógép működését biztosító – struktúrákat és irodai programokat.

Az alapcsomag lehetővé teszi: a számítógépes munkavégzést; a tanulást; a hivatali ügyek elektronikus intézését. Az ingyenes programok a használóknak jelentős összeget takaríthatnak meg.

A nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességének napirenden tartásához is hozzájárul.

Aki még nem kezdte el e téren fejleszteni kompetenciáját, most itt a lehetőség, hogy ingyenesen beszerezze a szükséges szoftvereket. Amennyiben valaki nem jogtiszta programokat alkalmazott, az most lecserélheti „free” alkalmazásokra, kiváltva a tört verziókat (melyek alkalmazása jogsértők). A hackelt változatok biztonsági kockázatokat is hordoznak, ugyanis esetenként tartalmazhatnak kémprogramokat.

 

számítógép
A free csomag helyettesítheti a drága programokat (Fotó: Barna Ferenc)

A Digital Success szoftvercsomag a következő szoftverösszetevőket tartalmazza:

  • Linux Mint 20 Ulyana OS – operációs rendszer;
  • Thunderbird – E-mail kliens;
  • Firefox – webböngésző;
  • zene- és médialejátszók;
  • LibreOffice irodai programcsomag:
    • Writer dokumentumszerkesztő;
    • Calc táblázatkezelő);
    • Impress prezentációs szerkesztő;
  • naptár program;
  • jegyzetszerkesztő.

 

A telepítés és működtetéshez ajánlott rendszerkövetelmény:

  • 1 GB RAM (2 GB ajánlott a kényelmes és gyors használat érdekében);
  • 15 GB lemezterület (20 GB ajánlott);
  • 1024 × 768 felbontású képernyő;
  • integrált vagy moduláris grafikus kártya 1 GB RAM memóriával (2 GB memória ajánlott).

 

Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű.

A digitális jólét szoftver alapcsomag bárki számára elérhető és letölthető.

Forrás: Digitális Jólét Program