fbpx

Güttler SuperMaxx univerzális kultivátor és PrimusPlus szántóföldi kultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 05.

Ha a gazdálkodók közötti beszélgetés során a Güttler márkanév szóba kerül, akkor ennek hallatán azonnal sokan a hengerezésre és a rögtörésre gondolnak. A Güttler márkanév azonban ma már ennél többet jelent. Már két éve találkozhatnak a magyar gazdálkodók a Güttler Primus-Plus szántóföldi kultivátorral és a Güttler SuperMaxx sokoldalú kultivátorral. Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk, attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk. Ez minden gazdálkodó számára világos, hiszen  sokan használnak különböző „grubbereket” a szántóföldi növénytermesztésben.
Mégis, akkor mi a különbség? A szántóföldi kultivátorokra jellemző, hogy hajlamosak a talajt rögösíteni, így mindenképp gondoskodni kell a megfelelő rögtörésről és a lezárásról.

Ez nemcsak a következő műveletet könnyíti meg, hanem a talaj nedvességmegőrzését is elősegíti. A kérdésre visszatérve; mi a különbség? Csak a Güttler PrimusPlus rendelkezik Güttler lezáróhengerrel, amely a már jól ismert felületi kialakításának köszönhetően a rögöket megfelelően töri, a talajfelszínt
lezárja. Így valósítja meg ez a gép az optimális, jól lezárt talajfelszínt.

A másik Güttler kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nemcsak magágykészítésre, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is alkalmas.
Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is képes szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem tudnak megfelelő munkát végezni. A függesztett SuperMaxx kultivátorral tavasszal sem gond a nedves talajokat átszellőztetni. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll, a még hatékonyabb talajmunka érdekében.

Páska Norbert
agrármérnök-tanár
www.guttler.hu
(Fotó: Farkas Imre)