fbpx

Güttler GreenMaster – Új kiegészítő a Güttler

Írta: Szerkesztőség - 2013 szeptember 23.

A Güttler-cégcsoport közel harmincéves múltra tekint vissza Németországban, a hazai vállalat pedig már több mint tíz éve látja el a magyar, illetve a nyugat-európai gazdálkodókat magágykészítőkkel és hengerekkel.
A  Güttler  márka  legmeghatározóbb  és  legelterjedtebb  gépei a  Güttler  Standard  hengerek.  A Güttler  nem  csak  magágykészítő-, szántóföldikultivátor-  és  tárcsás borona-fejlesztéseket  folytat,  hanem  a már jól bevált Standard hengerekhez is  gyárt  néhány  kiegészítőt.  Ebben  a cikkben  egy  új,  a  Güttler  Standard hengereken alapuló gépkombinációt, nevezetesen a Güttler Green Master-t mutatjuk be.

Ahhoz,  hogy  megismerjük  ezeket az  eszközöket,  amelyekkel  a  Güttler Standard  henger  még  sokoldalúbbá tehető, először meg kell néznünk, milyen  műveletekre  használható  ez  a henger.  Az  eszköz  mintegy  30  éves múltra  tekint  vissza,  és  ez  idő  alatt a  felhasználók  többféle  munkára használták.  A  tarlóhántások  lezárása során megfigyelték, hogy a gyommagvak  kelése  és  az  árvakelés  erélyesebb  volt,  így  felismerték,  hogy  a henger jó tulajdonságokkal rendelkezik  a  magágykészítéshez.  Ősszel  és tavasszal,  a  vetés  előtt  is  használták szántáselmunkálásra, mivel a rögöket megfelelően  törte.  Tavasszal  a  felfagyott őszi kalászosokat lehengerezve azt  tapasztalták,  hogy  a  kezelt  növényállomány intenzívebben fejlődik, bokrosodik.  Sok  ilyen  és  ehhez  hasonló  megfigyelés  alapozta  meg  a Güttler Standard hengerek mai technológiáját.

A  piaci  igényeknek  megfelelően a  Güttler  Standard  henger  funkciójában  nem  változott,  néhány  megoldással  azonban  a  felhasználhatóság  kibővíthető.  Említettük,  hogy  a henger  jót  tesz  a  kalászosoknak  tavasszal.  Emellett  gyepápolásban  is használható, sőt tovább fokozható ez az előny a Güttler Harroflex simítós boronával. Ez az eszköz három méretben  létezik:  3,0  méter,  6,0  méter és  7,5  méter  munkaszélességben  kínáljuk a legelterjedtebb hengerekhez. A  Güttler  Harroflex  simítós  borona egy simítóegységet tartalmaz, amely parallelogramma  működési  elv  szerint követi a talaj egyenetlenségeit, és magasságállítási lehetőséggel is rendelkezik. A simító mögött két sorban elhelyezve dupla hajtású rugós boronákat  találunk,  75  milliméteres  osztásközzel.

A boronák dőlésszöge egy csapos-furatos megoldással  tetszőlegesen  állítható, így  egyszerűen  meg  lehet választani, hogy  a  letömörödött  gyepszőnyeg agresszívabb  fellazítása  a  cél,  vagy szántóföldi felhasználásban a szármaradványok könnyebb kiürülése a boronák  közül.  Első  ránézésre  is  feltűnik,  és  a  gyakorlott  gazdálkodókban is felmerül a kérdés, hogy miért van egy  acélsodronnyal  összekötve  az összes borona. Nos, a válasz nagyon egyszerű, hiszen még ezekkel a dupla hajtású boronákkal is előfordul, hogy valamilyen idegen test hatására eltörnek, igazi bosszúságot pedig az okoz, amikor  a  kaszálógép  vagy  a  traktor abroncsa  „találja  meg”  az  elvesztett boronát. A pár száz forint értékű acélsodrony meggátolja a boronák elvesztését, és ezzel egy költséges gumijavítástól vagy egy nem várt kaszafelújítástól ment meg bennünket.

A  Güttler  Harroflex  simítós  borona  két  pár  járókereket  is  tartalmaz, amelyek  feladata  a  talajkövetés  és  a simító, illetve a boronák magasságának pontos beállítása. A gép teljesen függesztett,  így  szállítási  helyzetben ezek  a  kerekek  nincsenek  igénybe véve.  A  korszerű  követelményeknek eleget  téve  a  Güttler  Harroflex  simítós  borona  mind  fronthidraulikus függesztőre, mind hagyományos módon,  az  erőgép  hátsó  függesztőjére felszerelhető.  További  előny,  hogy  a Güttler Standard hengerekkel egyszerűen  kapcsolható,  így  egy  hozamfokozó  gyepápoló  gépkombinációt  kapunk.

A gép természetesen szántóföldi felhasználásra is alkalmas. Ilyenkor a simítót és a boronákat megfelelően beállítva  az  erőgép  által  előidézett nyomok  is  megszüntethetők,  külön nyomlazító alkalmazása nélkül. Másik  kiegészítő  elem  ehhez  a gépkapcsolathoz  a  Krummenacher EPS  5  típusú  vetőgép.  Ezt  a vetőgép-felépítményt  a  Güttler  Standard  henger  vázszerkezetére  lehet felépíteni.  A  vetőgép  működési  elve a  klasszikus  vetőgép-építési  szabályokat követi. A 410 vagy 660 literes magtartály  alatt  található  a  bütykös felszínű  vetőtengely.  A  vetett  mag mennyiségét  a  vetőtengely  fordulatszámának  változtatásával  tudjuk  beállítani.

A  magok  szállítása  a  vetőcsőben  egy  ventilátor  által  nyomott levegővel  történik.  A  ventilátor  egyaránt  meghajtható  hidromotorral  a traktor hidraulikus rendszeréről vagy egyszerűen  elektromos  motorral.  A vetőcsövek  közvetlenül  a  Standard henger elé terítik a vetőmagot. A vetőtengely meghajtásáról egy, a talajon elhelyezett csillagkerék gondoskodik, így a kivetett vetőmag mennyisége a munka sebességétől függetlenül mindig a beállított érték lesz. A  gépkombináció  így  együtt  már nem  csak  a  gyepek  gondozására  és felülvetésére,  hanem  a  hazánkban egyre inkább előtérbe kerülő zöldtrágyanövények vetésére is alkalmas.

Páska Norbert
agrármárnök-tanár, Güttler Kft.