fbpx

Güttler SuperMaxx – sokoldalú kultivátor

Írta: Szerkesztőség - 2016 március 18.

A hengerének köszönhetően méltán ismert és elismert Güttler mezőgazdasági gépgyártó vállalat termékpalettáján egyre több olyan munkaeszköz is szerepel, amelyik nem tartozik a hengerek közé. Ilyenek a Müthing szárzúzók és a Moreni forgóboronák is.

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője az AGROmashEXPO szakvásáron munkaeszközeik közül a sokrétűen felhasználható, s a zöldítésnél is hasznos szerepű terméküket, a Güttler SuperMaxx kultivátort mutatta be számunkra.

A SuperMaxx sokoldalú kultivátor tulajdonképpen három – tavaszi, nyári és őszi-téli – technológiára megtervezett munkaeszköz.

Tavasszal a hengert levéve korán, akár nedvesebb talajon is végezhetünk felületképző munkát a SuperMaxx-szal, aminek köszönhetően a talaj jobban szárad. A termőföld hengerezését a gyártó egy következő műveletként ajánlja.

A nyári technológia a SuperMaxx kultivátorral a tarlóhántás, ami nagyon sekély művelettel kezdődik, ám két-három menetben akár magágy minőséget is elérhetünk zöldtrágya, zöldtakarmány, repce vagy akár rövid tenyészidejű kukorica számára.

Az őszi-téli művelet ismét a talaj felületképzése, például szántás elmunkálása, akár fagyos talajon is. A SuperMaxx kultivátorral olyan felületet képezhetünk, amelynél a fagy még nagyobb felületen tud a földdel érintkezni. Ezzel kihasználhatjuk a természet jótékony hatását, aminek eredményeként tovább aprózódik a talaj, s tavasszal könnyen tudunk magágyat készíteni.

A Güttler SuperMaxx számos eszközzel felszerelhető, mint a FlatSpring simító előtét, a RollFix hátsó Güttler-hengeres elmunkáló, vagy a zöldítésnél jelentős pneumatikus működtetésű szórvavetőgép.

A Güttler sokoldalú kultivátorának a piacon egyedi sajátossága a nagy átömlési keresztmetszete, valamint az, hogy a rugóskapái öt sorban helyezkednek el. Ennek köszönhetően a SuperMaxx kiválóan alkalmas tarlóhántásra, nagy mennyiségű tarlómaradvány esetén is.

Cs Zs