fbpx

Guinness-rekordot döntött az új New Holland CR10.90

Írta: Szerkesztőség - 2014 november 05.

Guinness-rekordot döntött az új New Holland CR10.90: 8 óra alatt majdnem 800 tonna búzát takarított be a világ legerőteljesebb, 653 LE-s kombájnja – ezzel az előző csúcstartót mintegy 120 tonnával megelőzte. A New Holland így visszanyerte a Guinness Világrekorder címet. A kizárólagos forgalmazó AGROTEC Magyarország Kft. kínálatában a jövő évtől már elérhetőek lesznek hazánkban is ezek az elképesztő teljesítményű gépek.

Az eredmény szemlélteti a CR10.90 felülmúlhatatlan teljesítményét és hatékonyságát – mondta Hedley Cooper, a betakarítógépekért felelős termékmenedzser, majd hozzátette: különösen, ha azt is számításba vesszük, hogy a fennálló rekordot – amely 675,84 tonna volt – mindössze 6 óra és 36 perc alatt sikerült megdöntenie a New Holland gépnek.
A csúcsdöntő rekordot augusztus 15-én állították fel, egy angliai farmon. A szántóföldet Santiago búzával vetették be 2013 őszén, 2014 májusában pedig kiválasztották a rekordkísérlet felállítására.
A betakarítást valamivel 11 óra után – 11 óra 17 perckor – kezdték el; az időjárás változékony volt: a hőmérséklet 18 és 21˚C közötti alakult, délután fél hattól állandóak voltak a kisebb-nagyobb záporok. A CR10.90-es átlagos áteresztőképessége óránként 99,7 tonna volt, a maximum pedig 135 t/óra. Az átlaghozam hektáronként 9,95 tonna volt, a nedvességtartalom pedig 16,2%. A rekordkísérlet során – a betakarított tonnákra levetítve – 1,12 literüzemanyagot fogyasztott a kombájn.

A csúcsdöntő CR10.90 – a legkorszerűbb technológiás betakarítógép

A csúcsdöntő CR10.90 az egyedi New Holland-fejlesztésű Twin Rotor™, ikerrotoros technológiának köszönheti hatékonyságát: a Twin Pitch rotor konfigurációt – amellyel a nedves, nyirkos és nehéz búzában vagy árpában mintegy 10%-os kapacitásnövekedés érhető el – a DFR (Dynamic Feed Roll™) rendszerrel ötvözték. Az utóbbi a cséplő és leválasztó rendszer legnagyobb újítása, mivel a hosszanti ikerdobok elé beiktatták a DFR dobot, amely biztosítja a folyamatos és egyenletes terményáramot váltakozó hozam- és terménykondíciók esetében is. Mindkét fejlesztés nélkülözhetetlennek bizonyult – különösen a délutáni változékony körülmények között.

A Cursor 16 erőforrással szerelt 653 LE-s CR10.90 megfelel a legújabb és legszigorúbb Tier 4B károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A kedvező talajtömörítő-hatást a kuriózumnak számító Terraglide™ rugózású SmartTrax™ gumihevederes járószerkezettel éri el az új CR.
Az új, 10 m hosszú ürítőcsigának, valamint a tiszteletet parancsoló, másodpercenkénti 142 liter kiürítési sebességnek köszönhetően a munka gyors és egyenletes volt. A CR10.90 IntelliSteer™ robotkormányzással pedig gond nélküle elérhető az 1-2 cm-es visszatérési pontosság, nagyban növelve a 840CD típusú adapter munkájának a hatékonyságát.

„A Guinness Világrekord cím elnyerése megerősített bennünket abban, hogy a CR10.90-es kombájn a New Holland betakarítógépek csúcskategóriás kombájnja, biztosította magának hosszú időre a piacvezető pozícióját – jelentette ki Carlo Lambro, a New Holland Agricultural igazgatója. Majd hozzátette: A világcsúcsot felállító kombájnt a Zedelgemi központunkban, Belgiumban gyártjuk. A széria a New Holland által 40 évvel ezelőtt kifejlesztett ikerrotoros technológia, a Twin Rotor™ szerint működik. Ügyfeleinknek a lehető legjobb és legmegfelelőbb technológiai megoldásokat kínáljuk, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a gépek teljesítménye töretlenül növekedjen.”

[wcm-show id=106707]