fbpx

GIANT derékcsuklós rakodógépcsalád

Írta: Szerkesztőség - 2010 szeptember 11.

Toine Brock 1996-ban alapította meg vállalatát, a Tobroco Machines-t. A kezdetben műtrágyaszórók, mérőrendszerek, mezőgazdasági szállítójárművek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cég 2001-ben gyártotta le első “GIANT” derékcsuklós rakodógépét. A dinamikusan fejlődő vállalat azóta már a legtöbb európai országot sikerrel meghódította. A GIANT rakodógépcsalád modelljei könnyen kezelhető, a derékcsuklós felépítményből adódóan igen fordulékony és sokoldalúan bevethető gépek.

A termékpaletta rendkívül széles, jelenleg a 20 LE-től egészen 60 LE-ig, összesen 21 modellből választhatunk. A Tobroco vállalat a közeljövőben tovább bővíti kínálatát a V742-es (72 LE) és a V882T-ES (88 LE) típusokkal. Műszaki tulajdonságaik mellett a GIANT rakodógépek fő előnye, hogy rendkívül egyszerűen karbantarthatók. A kezelőegységek és a motortér elemei minden nehézség nélkül elérhetők. A joystick-vezérlés egyszerű, gyorsan elsajátítható.

A cég saját fejlesztésű adaptereit kínálja gépeihez. Legyen szó parkrendezésről, erdészeti munkáról, állattenyésztési vagy növénytermesztési munkálatokról, a Tobroco mindent egy kézből kínál.

Kompakt méretek “X-tra” erő, “HD” gyorsaság

A gépcsalád legkisebb és egyben legfatalabb tagja a D203SW. A gép önsúlya mindössze 900 kg. Ez a modell ideális kertépítő munkákhoz, járdaépítéshez vagy lovardákhoz. Könnyen kezelhető és gyors, kompakt méreteinek köszönhetően még a legszűkebb helyekre is befér. Utánfutóval egyszerűen szállítható. A meghajtásról erős axiáldugattyús szivattyú gondoskodik, amely a kerekekhez kapcsolódó hidromotorokat hajtja. A kerekenkénti hidromotorhajtás valamennyi “SW” modellnél megtalálható (D203SW, D263SW, D332SW). Ez a meghajtási rendszer csökkenti a súrlódási ellenállást a kerekek és a talaj között, így a kerekek kevésbé kopnak, és a lerakott járdakövek is kevésbé sérülnek a gép áthaladása közben. Az emelés joystickkal vezérelhető. A magasabb teljesítménytartományt képviselő modellek (V4502T, V5003, V6004T) önsúlya 3100-3400 kg között van. Ezeknél a típusoknál már automata vezérléssel ellátott, hidrosztatikus szivattyún keresztül történik a meghajtás. A 12 tonna (a V6004 T modelleknél 14 tonna) teherbírású tengelyek véglehajtása bolygóműves, beépített elektromos differenciálzárral. Alapfelszereltség a Z-kinematika, a hidraulikus munkaeszköz gyorscsatlakozó, a harmadik hidraulikus csatlakozó, a hátsó részbe beépített ellensúly és az áramtalanító
kapcsoló.

Kifejezetten az építőipar számára fejlesztette ki a gyártó az úgynevezett X-tra modelleket. Hat alapmodellnél (D263SW, D332SWT, V452T, V4502T, V5003, V6004T) választható ez az “extra emelőerejű” változat. Ezeknél a típusoknál az első váz alacsonyabb, ami nagyobb billentőterhelést tesz lehetővé. Mivel a rakodógépek súlypontja alacsony, ezért biztonságosabbak, és még rossz útviszonyok között is megőrzik stabilitásukat. Az X-tra modellek ideálisak nehéz földmunkákhoz, útépítési feladatokhoz.

Érdemes szót ejtenünk a V452T alapmodellről, amely nemcsak az X-tra változattal, hanem a megnövelt sebességű V452T-HD (heavy duty), illetve a V452T-X-tra HD— (megnövelt sebesség+megnövelt emelőerő) változattal is rendelkezik. Az egyszerű HD-változatnál az alapmodellre jellemző 20 km/h-ás végsebességet 28 km/h-ra növelte a gyártó.

Komfort

Az alacsony teljesítménytartományokban borulásgátló vagy könnyített tető választható, a 36 LE feletti gépeknél már a kabinos változat is elérhető. A megnövelt lábtér, a légrugós ülés, az állítható kormányoszlop, mind a vezető kényelmét szolgálják. A nagy üvegfelületek, az alacsony szögállásban elhelyezkedő gém jó rálátást biztosít a munkaeszközökre, így a munkavégzés pontosabb és biztonságosabb.

Motor

Valamennyi GIANT rakodógépben KUBOTA turbódízel motor található. A japán KUBOTA vállalat a világ legnagyobb ipari dízelmotor-gyártó cége, amely már több mint 80 éve fejleszt motorokat építőipari, ipari, mezőgazdasági gépekbe és az áramfejlesztő-gyártóknak. A KUBOTA márkanév egyet jelent a megbízhatósággal és minőséggel.

Teleszkópos tengely

2011 első felétől már a teleszkópos tengellyel szerelt “Tele” modell is elérhető lesz. Ez a típus a Tobroco cég legújabb fejlesztése. A teleszkópos tengely révén egyszerűen megnövelhető a kerékszélesség, így a gép még nehéz, egyenetlen terepviszonyok között is stabilan dolgozik.

Adapterek

A Tobroco több mint 40-féle adaptert ajánl gépeihez. Többek között megtalálhatók ebben a kínálatban az állattenyésztési munkákhoz szükséges almozó-, takarmánykeverő-kiosztó, anyagmozgató adapterek, a tereprendezéshez elengedhetetlen aprító-, döngölő-, egyengető-, fúró-és seprőgépek, valamint a növénytermesztésben használatos ültető-, kaszáló-, mulcsozógépek. Igény szerint az Euro-gyorscsatlakozó kerettel bármilyen adapter könnyedén felcsatlakoztatható.

Gyakorlatból JELES

2009-ben a neves “TOP AGRAR” mezőgazdasági lap szakemberei 6 ismert gyártó rakodógépeit hasonlították össze gyakorlati körülmények között. (Forrás: Top Agrar 5/2009). A gépek és vezetőik egy kiválasztott tesztpályán, speciális feladatokban mérték össze tudásukat. A résztvevő modelleket egy független szakértői bizottság értékelte. A megmérettetésen a GIANT V451T (45 LE) sikerrel vette az akadályokat; az összesített pontértékelésben első helyen végzett, a másik öt gyártó modellje előtt. A GIANT V451 T, amely jelenleg V452 T néven kapható, a GIANT gépcsalád legnépszerűbb tagja. Nem véletlen, hogy e modellnek a korábban már említett “HD” — gyorsított és “X-tra” -megnövelt emelőerejű változatát is elkészítette a gyártó. Köszönhetően a 45 lóerős motornak, a 2,95 m-es emelési magasságnak, az 1,5 tonnás emelőerőnek és a szűk fordulási sugárnak, a V452 T tökéletes univerzális rakodógépe lehet a mai
gazdaságoknak.

Giant derékcsuklós rakodógépekkel kapcsolatosan bővebb információkért forduljon bizalommal a rakodógépek hivatalos importőréhez:

Inter-Mix Kft

1165 Budapest, Rajka u. 7. – Tel.: 402-10-10 – Fax: 402-10-11

[email protected], www.imtermix.hu u