fbpx

GÉPmax – 2016-12 – december

Írta: Szerkesztőség - 2016 december 20.

Kedves Olvasó!

Lapunk nyolcadik évfolyama utolsó számának zárásakor még a végső hajrá köti le a gyártók, kereskedők és a beruházó gazdák figyelmét. Több személyes beszélgetés során rajzolódott ki a kép, amely azt mutatja: a most magunk mögött hagyott, 2016-os év gépes szempontból kifejezetten hektikusra sikeredett. Volt olyan cég, ahol a kezdeti felfokozott érdeklődés után jelentős visszaesést mutattak a havi statisztikák, aztán az év végi hajrában mégis sikerült hozni a terveket. Máshol – minden nehézség ellenére – a cég életének harmadik legjobb esztendejét zárták, míg olyan kereskedő is van, ahol 20-30%-os visszaeséssel kalkulálnak. Kifejezetten változatos tehát az idei évösszegzés – van, akinek fájdalmas, van, aki számára biztató. Az okokat persze ekkora felületen nehéz végigvenni, az azonban biztos, hogy például azok a pályázatok sem feltétlenül segítettek a folyamatos munkában, amelyek sokszor hónapokat késve kerültek kiírásra, addig bizonytalanságban tartva a piacot.

2016 mindezek mellett abban is sok változást hozott, hogy több gépmárka forgalmazót cserél, akár regionálisan, akár országos szinten. A korábbi években talán nem történtek ekkora mozgások egy év során. A gyártók felől érezhető a nyomás az egyre nagyobb eladott darabszámokat megcélozva, aminek egy ilyen nehezen tervezhető piacon nem egyszerű megfelelni – jövőre majd kiderül, hogy egy-egy új cég az új márkával jobb eredményeket ér-e el, mint elődje.

Ha az idei évet nézzük, a GÉPmax életében is mozgalmas és eredményes időszakot tudunk magunk mögött. Mindkét, a hazai piacon ismert kutató cég friss kimutatásában jó eredményeket értünk el, és bár vannak nagyobb példányszámú mezőgazdasági lapok, a gépberuházásokkal kapcsolatos információk forrásaként a GÉPmax kiemelkedő pozíciót tudhat magáénak. A jövő évben ezt az eredményt igyekszünk, legjobb tudásunkkal és szorgalmunkkal, meghaladni. Ebben segítségünkre lesz az is, hogy – a piac kétéves ritmusának megfelelően – várhatóan az ideinél is több újdonság jelenik meg, és a tavaszi SIMA, valamint a novemberi Agritechnica szakkiállítások megfelelő lehetőséget adnak majd ezek széleskörű bemutatására. És persze ne feledjük el a saját „nagykiállításunkat”, hisz a január végi AGROmashEXPO és AgrárgépShow adja majd az első nagy lendületet a 2017-es gépberuházási terveknek.

Persze addig azért még van egy kis idő, így szeretném, hogy aktuális lapszámunk elolvasása hasznos időtöltésnek bizonyuljon, mindezek mellett pedig megköszönöm idei megtisztelő figyelmüket, és Áldott Karácsonyt, valamint sikeres, boldog új évet kívánok!

Üdvözlettel:Fodor Mihály főszerkesztő

CÍMKÉK