fbpx

Väderstad-premierek az Agritechnica szakkiállításon

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 26.

VÄDERSTAD SEED HAWK 600-900C

Az új direktvetőgép a Seed Hawk 600-900C modell, amely a jól bevált Seed Hawk késes vetőgép koncepciójára épül, és az európai és nemzetközi piacra tervezték. A Väderstad több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a direktvetőgépek gyártása terén Kanadában. A Väderstad Seed Hawk ismert a precizitásáról, sokoldalúságáról és arról, hogy képes maximalizálni a terméshozamot a talajművelés nélküli körülmények között. A Seed Hawk 600-900C nagyméretű, háromrekeszes tartálya sokoldalúságot biztosít a vetőmag- és műtrágyakijuttatás szempontjából. A rendkívül precíz Fenix III adagolórendszert használja, amely egyenletes anyagáramlást biztosít a vetőmag- és a műtrágya-csoroszlyákhoz, a gépet pedig az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszerrel lehet kezelni. A szántóföldi teljesítmény biztosítása érdekében, amikor közvetlenül tarlóba vagy takarónövény után vetnek, a Seed Hawk késes csoroszlyái opcionálisan kiegészíthetők elülső tárcsával. Az új munkagép 2024 végétől lesz rendelhető, az első sorozatgyártott gépek pedig 2025 elején kerülnek a szántóföldekre.

A CULTUS ÉS CULTUS HD TERMÉKCSALÁD ÚJ TAGJAI

A Väderstad 2024-ben újabb modellekkel bővíti a Cultus és Cultus HD kultivátor-termékcsaládot. Ezzel egyidejűleg újabb generációja mutatkozik be a 3-4 méteres Cultus munkagépeknek is. 2023-ban a Väderstad már bemutatta az új Cultus HD 425-525 kultivátort.

Ez a 4,25 és 5,25 méteres, összecsukható kultivátor kiegészítette a meglévő Cultus 300-400 merev vázas kultivátorcsaládot. A Cultus HD nagy teherbírású 680 kg-os, míg a Cultus 480 kg-os kioldóerővel rendelkező kapákkal szerelt. Most vezetik be a nagy teherbírású Cultus HD a 3-4 méteres merev vázas szegmensben, és ezzel egyidejűleg a Cultus családot a 4,25-5,25 méteres összecsukható típusokkal bővítik. A Väderstad a jövőben a következő termékcsaládokat kínálja majd:

– Cultus 300-400 – merev vázas3–4 m-es, függesztett vagy vontatott;

– Cultus 425-525 – összecsukható 4,25–5,25 m-es, függesztett;

– Cultus HD 300-400 – merev vázas 3–4 m-es, függesztett vagy vontatott;

– Cultus HD 425-525 – összecsukható 4,25–5,25 m-es, függesztett.

Az új géptípusok 3–5,25 m-es szegmensben egészítik ki a kultivátorkínálatot. Mostantól a Cultus és Cultus HD modellek a könnyű talajoktól egészen a kötött talajokig kompromisszumok nélkül használhatók. A cég a meglévő 3-4 méteres gépeket is korszerűsíti, melyek teljesen új vázzal rendelkeznek majd. A fontos újdonságok között szerepel a hidraulikus rögrendező-állítás, valamint a visszatömörítéshez a Double SoilRunner nevű dupla „U”-profilú hengeropciók. Az új Cultus 300-400, Cultus HD 300400, Cultus 425-525 és Cultus HD 425525, 2023 októberétől kapható, az első gépek 2024 elején kerülnek kiszállításra.

A permetező nyomtávjának megadásával az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer kiszámítja, hogy mikor kell bizonyos sorokat lezárni a művelőutak létrehozásához

A VÄDERSTAD ÚJ ELOSZTÓFEJET MUTATOTT BE GABONAVETŐGÉPEIHEZ

A Väderstad új elosztófejjel fejleszti a Rapid A 400-800S, Rapid A 600800C, Spirit 400C/S és Spirit 600-900C/S pneumatikus vetőgépeket a 2024-es modellévtől. Opcionálisan az új elosztófej minden vetősorhoz elzáró motorral szerelhető, így a sorzárás egyszerűbben elvégezhető. A pneumatikus Rapid és Spirit vetőgépek új elosztófeje két új fő funkciót tesz lehetővé: dinamikus művelősáv-kialakítást, valamint a 125 mm-es sortávolságról 250 mm-es sortávolságra történő váltást egy gombnyomással. Az új funkció minden eddiginél egyszerűbbé és megbízhatóbbá teszi a művelősáv-kialakítást, könnyen beállítható az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszerrel. A vetőgép automatikusan lekapcsol bizonyos sorokat, ha szükséges, hogy illeszkedjen a permetező nyomtávjához.

A Väderstad 2024-ben újabb modellekkel bővíti a Cultus és Cultus HD kultivátor-termékcsaládot

A permetező nyomtávjának megadásával az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer kiszámítja, hogy mikor kell bizonyos sorokat lezárni a művelőutak létrehozásához. A szántóföldön a művelősávok vezérlése automatikusan történik, a sorok lezárásával függetlenül attól, hogy hol vannak a vetőgépen.

A dinamikus művelősáv-kialakítási funkció megkönnyíti az életet, mivel lehetővé teszi a teljes munkaszélesség használatát akkor is, ha a vetőgép nem illeszkedik a permetezőgép munkaszélességéhez. A gazdák számára ez gyors váltást eredményez a különböző permetezők és műtrágyaszórók használata során.

Az új elosztófejhez mellékelt fontos jellemző, hogy a gép sortávolságát egyszerűen 125 mm-ről 250 mm-re módosíthatjuk, így időt takaríthatunk meg. Az új elosztófej emellett lehetővé teszi a félgép elzárást a 4 méteres Rapid A400S és Spirit 400C/S esetében. Ez csökkenti a költségeket, és minimalizálja a duplavetést. Az új elosztófej a Spirit 400C/S, Spirit 600-900C/S, Rapid A 400-800S és Rapid A 600-800C típusokhoz 2023 decemberétől érhető el.

A VÄDERSTAD BEMUTATTA A HELYSPECIFIKUS, TÁBLATÉRKÉP- ALAPÚ TALAJMŰVELÉST ÉS AZ E-SERVICES RENDSZERT A TOPDOWN ÉS OPUS KULTIVÁTOROKHOZ

A 2024-es növénytermesztési szezonra a Väderstad TopDown és Opus kultivátorok új generációja jelenik meg. A megújult dizájn mellett az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer bevezetésével, valamint az ISOBUS Task Control segítségével lehetőség nyílik a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre. A 2024-es modellévtől a TopDown 400-700 és az Opus 400-700 nehéz szántóföldi kultivátorok felszerelhetőek Gateway-jel, érzékelőkkel és továbbfejlesztett elektronikával. Ez megnyitja a lehetőséget a gép teljes irányítására az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer segítségével, valamint a gép működtetésére a traktor ISOBUS terminálján keresztül történik. – Láttuk, hogy a gazdálkodók részéről igény van a talajművelés további optimalizálására. Azáltal, hogy a gép beállításait a táblaviszonyokhoz tudjuk igazítani, optimalizálható az agronómia és a munkaminőség. Ennek kulcsa az E-Services bevezetése a TopDown és az Opus gépeknél – mondta Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelési termékmenedzsment-igazgatója.

Az E-Services bevezetése a TopDown és Opus esetén lehetővé teszi a gépek működtetését, a gépbeállítások automatikus vezérlését menet közben egy táblatérkép segítségével. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó, mielőtt kimegy a táblára, beprogramozhatja, hogy az egyes művelőelemek – tárcsák, kapák, egyengetők és tömörítőhengerek – hogyan viselkedjenek a tábla meghatározott pontjain, például a talajtípus vagy a táblaviszonyok függvényében. A traktorban ez a táblatérkép a traktor ISOBUS terminálján kerül bevitelre, amely azután csatlakozik a Väderstad E-Control rendszerhez, ezáltal a gép irányításához. – A következő lépés a változtatható mennyiségű vetőmag- és műtrágya-kijuttatás után, hogy ugyanezt a gondolkodásmódot alkalmazzuk a talajművelésre is. Itt megtakarításokat lehet elérni az „annyit, amennyi szükséges, de a lehető legkevesebbet” szabály alkalmazásával. Az előnyök egy része az üzemanyag-megtakarításnak és a talajegészség javuló állapotának, más része pedig a munkasebesség növelésének és a kopás csökkentésének formájában jelentkezik. Ráadásul ez autonóm gazdálkodási jövőt tesz lehetővé – fejtette ki Wolfram Hastolz. Az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlőrendszer segítségével a kezelő közvetlenül a traktor fülkéjéből is irányíthatja a gépet. A vezető egy gombnyomással beállíthatja a tárcsák, kapák, egyengetők vagy tömörítőhengerek egyedi munkamélységét vagy intenzitását, menet közben. A szántóföldi munkavégzés megkönnyítésére négy előre beállított gomb használható a különböző gépkonfigurációk tárolására.

Väderstad TopDown 400-700 és Opus 400-700 opcióként 2023 októberétől rendelhető E-Services rendszerrel

A vezérlőrendszert úgy tervezték, hogy támogassa a vezetőt a talajművelés optimalizálásában, miközben megkönnyíti a felhasználó munkáját. Az előre beállított gombokkal a gazdálkodó eltárolhatja saját leggyakrabban használt gépkonfigurációit. Például az 1-es előbeállítás a normál szántóföldi munkákhoz, a 2-es előbeállítás a művelőutakhoz, a 3-as előbeállítás a nehezen művelhető területekhez használható stb. Amikor az egyik művelőzóna módosul, a többi ahhoz automatikusan igazodik, hogy megtartsa az egyedi kiválasztott mélységet. A rendszer azzal is számol, hogy a szántóföldi munka hektikus lehet, és időnként előfordulhatnak váratlan helyzetek. Szükség esetén a TopDown és az Opus kézi beállításra és hagyományos vezérlésre kapcsolható, például traktorcsere esetén. A Väderstad TopDown 400-700 és Opus 400-700 opcióként 2023 októberétől rendelhető E-Services rendszerrel. A sorozatgyártás pedig 2024 elején indul.

Összeállította: FM