fbpx

A munka ünnepe is üzemanyagár csökkentést hoz

Írta: Farkas Imre - 2024 április 30.

A majálisozók a kutakra betérve ismét árcsökkenést tapasztalhatnak, amely inkább köszönhető a kormányzati beavatkozás ultimátumának, mint a piaci folyamatoknak.

A holtankoljak.hu heti elemzése szerint két hét után újra emelkedésnek indult az olaj ára, a múlt hétfői 86,52 dolláros szintről 87,54 dollárig ment fel a Brent hordónkénti ára. Ez 1%-os növekedést jelent. Az amerikai gazdasági mutatók tekintetében optimizmus figyelhető meg a jövőt tekintve, ami egy kicsit felfele irányba lökte az olaj árát.

Traktor tankolás
Szerdától tovább csökken az üzemanyagok ára

A forint árfolyama a heti változást tekintve erősödésben van, 365 forinton áll a dollár, ami a múlt hétfői 370-es árfolyamhoz képest 1%-os erősödést jelent.

A fenti számokat tekintve nagy elmozdulásokra nem számítunk a hazai üzemanyag árak tekintetében, néhány forintos korrekciók kerülhetnek bejelentésre, amennyiben csak a fenti mutatókat és a tőzsdei jegyzésárakat veszik figyelembe a döntéshozók.

Viszont Magyarországon jelenleg felsőbb szintről is nyomás nehezedik a piacra, annak érdekében, hogy a hazai kiskereskedelmi benzin és gázolaj árak csökkentésre kerüljenek. Ennek hatásai megfigyelhetőek a kiskereskedelmi árakban, hiszen Május 1-jén, szerdán csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is. Bruttó 3-3 forinttal kerül majd kevesebbe mindkét üzemanyag beszerzési ára. Így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

95-ös benzin: 644 Ft/liter

Gázolaj: 630 Ft/liter