fbpx

Csúcstechnológiás gumiabroncsok nagy teljesítményű gépekhez

Írta: - 2024 szeptember 28. -Hirdetés

Ahogy a globális mezőgazdaság a gépek révén modernizálódik, a kulcsfontosságú berendezések, mint például a nagy hajlékonyságú gumiabroncsok, a traktorok működéséhez nélkülözhetetlenné válnak, mind a hatékonyság növelése, mind a talaj védelme érdekében. A Trelleborg Tires-szel közösen vizsgáltuk meg azt a kényes egyensúlyt, amelyet a jövőbiztos mezőgazdasághoz el kell érni.

Az ENSZ szerint a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a 9,7 milliárd főt, ami közel 2 milliárddal több, mint ma. Ez a növekedés a globális élelmiszerigény soha nem látott mértékű növekedését eredményezi, olyannyira, hogy az OECD-FAO 2023-2032 közötti időszakra vonatkozó mezőgazdasági kilátásai szerint a következő évtizedben további 385 millió tonna élelmiszert kell megtermelni.

Ezek a számok, amelyek egy olyan ország, mint India teljes mezőgazdasági termelésének éves hozzáadásával egyenértékűek, monumentális kihívást jelentenek a mezőgazdaság számára: elegendő élelmiszert kell előállítani ahhoz, hogy mindenki fenntartható módon táplálkozhasson. Ráadásul ez a folyamat számos kapcsolódó célkitűzéssel jár, mint például a hozamok növelése a műtrágyák és növényvédő szerek használatának csökkentése mellett, a vízfogyasztás csökkentése, a biológiai sokféleség megőrzése és a vidéki közösségek életminőségének javítása.

Ebből következően a mezőgazdasági járművek és gépek minden eddiginél fontosabbak a mezőgazdaságban, és nemcsak a számuk nő (a FederUnaComa szerint a traktorok száma világszerte a 2015-ös alig több mint 1,9 millióról 2022-re közel 2,5 millióra emelkedett), hanem a hatékonyság jegyében egyre nagyobbak és erősebbek is lesznek.

A nagyobb gépek ugyanis jellemzően kevesebb szántóföldön töltött időt, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és kevesebb járműmozgást jelentenek. Az ilyen fejlesztések azonban mellékhatásokkal is járnak, amint azt Sebastian Barczyk, a Trelleborg Tires mezőgazdasági termékmarketing menedzsere elmagyarázta: „A nehéz gépek kétségtelenül hasznosak, de a megnövekedett teljesítmény nagyobb súlyigényt is támaszt a járművel szemben, miközben a talajtömörödés kockázata is jelentősen megnő. Ez a jelenség a terméshozam csökkenéséhez vagy súlyos talajerózió esetén a terület jelentős károsodásához vezethet”.

Szerencsére a mezőgazdasági gépek méretének növekedésével a megoldás ezekre a kihívásokra közvetlenül a gépek alatt található: speciális gumiabroncsok, amelyek képesek nagyobb súlyt elviselni a szükséges sebességek mellett, miközben kímélik a talajt.

Modern gumiabroncsok a fejlett mezőgazdaság problémáira

Ahogy az élelmiszertermelésért folytatott verseny egyre fokozódik, és a gazdák világszerte egyre kevésbé függenek a munkától, nagyobb mezőgazdasági gépeket alkalmazva, a speciális gumiabroncsok iránti kereslet biztosan nőni fog.

De milyen gumiabroncsok képesek növelni a termelékenységet, miközben megóvják a mezőgazdasági környezetet? Barczyk szerint a gumiabroncsgyártók történelmileg különböző megoldásokat javasoltak ennek az egyensúlynak az elérésére, ezek közül is kiemelten hatékonynak bizonyultak a Very High Flexion (VF) abroncsok.

Ezek a speciális abroncsok 40%-kal kisebb felfúvási nyomás mellett képesek ugyanazt a terhelést elviselni, mint egy hagyományos radiál gumiabroncs, vagy 40%-kal nagyobb terhelést tudnak elviselni ugyanolyan felfúvási nyomás mellett. Ez a képesség kevesebb utat jelent, ami kevesebb üzemanyag-fogyasztást, rövidebb munkaidőt és – ami a legfontosabb – kisebb talajtömörödést eredményez, ami végső soron a terméshozam növekedéséhez vezet.

A Trelleborg Tires, amelynek elkötelezettsége a mezőgazdasági gumiabroncsok innovációja iránt évtizedekre nyúlik vissza, több termékében is sikeresen alkalmazza a VF technológiai szabványt. Azonban, ahogy Barczyk hangsúlyozza, „a VF szabvány elfogadása önmagában nem elegendő a modern mezőgazdaság növekvő igényeinek kielégítéséhez”. Ez a felismerés arra ösztönözte a gumiabroncsgyártókat, hogy átfogó megközelítést dolgozzanak ki a gumiabroncsok tervezéséhez. A VF-technológián túlmenően ma már egy sor fejlett, az adott mezőgazdasági járművekhez és alkalmazásokhoz igazított funkciót is beépítenek.

A Trelleborg Tires esetében például, meséli a vezető, „a TM1000 ProgressiveTraction® gumiabroncsot kifejezetten traktorok számára fejlesztették ki, és olyan futófelülettel büszkélkedhet, amelyet úgy terveztek, hogy növelje a gép erőátviteli teljesítményét és működési hatékonyságát, miközben minimalizálja a talajtömörödést a gumiabroncs kialakításának »szárnyhatása« révén, amelynek célja a rendelkezésre álló futófelület maximalizálása”.

Továbbá, a modern permetezőgépek növekvő professzionális és széleskörű használatát követve a Trelleborg Tires kifejlesztette a TM150-et is, amelyet azzal a céllal terveztek, hogy a szabványos sorozatú abroncsokhoz képest 5-8%-kal nagyobb talpfelületet biztosítson, ami nagy előnyöket eredményez a terméshozam tekintetében.

Végül, de nem utolsósorban a Trelleborg TM3000-zel a gumiabroncsgyártó a kombájnok jelentette kihívásra is válaszolt, amelyek szintén egyre nagyobbak, és az új növények és a szélsőséges időjárási körülmények miatt kritikusabb környezetben dolgoznak. Ez a gumiabroncs futófelületi mintázata a fejlett vázszerkezettel együtt maximalizálja az abroncs terhelhetőségét alacsony légnyomás mellett, megkímélve a talajt és annak szerves összetevőit, miközben korlátozza a tömörítésből eredő mechanikai károkat.

Az előttünk álló út: innováció a gazdálkodók szolgálatában

Végül a Trelleborg Tires esete jól példázza, hogy miközben az emberiség jövője a mezőgazdaságtól függ, a gumiabroncsgyártóknak saját küldetésükkel kell támogatniuk ezt az ágazatot: innováción alapuló megoldásokat kell keresniük, a végső cél pedig a lakosság élelmezése és a mezőgazdaság környezeti hatásainak csökkentése.

A speciális gumiabroncsok iránti igény valójában növekedni fog, és a gumiabroncsgyártók döntő szerepet fognak játszani abban, hogy a gazdák hatékonyan tudjanak megfelelni a jelen és a jövő kihívásainak, és képessé tegyék őket a gumiabroncsokkal kapcsolatos igényeiknek megfelelő választási lehetőségekre.

„A mezőgazdasági gumiabroncsok a mezőgazdasági műveletek kulcsfontosságú összetevőjévé válnak, és mi teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az ágazat általános teljesítményében, hatékonyságában és fenntarthatóságában jelentős változást érjünk el. Ezen a ponton nem szabad kizárólag az alacsony talajtömörödésre összpontosítanunk, hanem termékeink révén a bolygó szélesebb körű tiszteletére is” – zárja Barczyk.