fbpx

Továbbra is bizakodóak az európai mezőgazdasági gépgyártók

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 21.

Az európai mezőgazdasági gépipar általános konjunktúraindexében az Ukrajna elleni orosz háború meredek zuhanást okozott. Ezzel együtt is viszonylag jó szinten van – mutatta ki az Európai Gépgyártók Szövetségének (CEMA) márciusi indexe, amely 36-ról 24 pontra csökkent (-100-tól +100-ig terjedő skálán).

Kiállítás

A visszaesés mögött az áll, hogy minden ötödik vállalat negatív értékelést ad az üzletmenetről, ugyanakkor tény, hogy kétszer annyian mondják, hogy az üzleti környezet jó vagy nagyon jó. A kritikusabb helyzetnek megfelelően a megkérdezett európai cégek 40%-a az új megrendelések csökkenésére számít a következő hat hónapon belül, míg csak 16%-uk számít további növekedésre. A megkérdezett cégeknek azonban csak 15%-a számít forgalomcsökkenésre, míg a 85%-os egyértelmű többség továbbra is növekedést vagy legalább stabil trendet prognosztizál.

A piaci oldal regionális megoszlása azt jelzi, hogy néhány nagy piac, például Németország, Franciaország és Olaszország veszít némi lendületből. Az európai iparág képviselői ennek ellenére bizakodva tekintenek a teljes 2023-as év elé: a felmérésben résztvevők cégük forgalmának átlagosan 5 százalékos növekedését várják.

Kohout Zoltán (forrás: CEMA)