fbpx

A Rostselmash függetleníti magát a külső beszállítóktól

Írta: Farkas Imre - 2022 július 29.

Annak érdekében, hogy függetlenítse magát a külföldi beszállítóktól a Rostselmash cégcsoport bővíti egyik kiemelt beruházási projektjét.

Már 2020 augusztusában megjelentek az első RSM 2000-es sorozatú traktorok, amelyek házon belül gyártott kézi sebességváltóval voltak szerelve. Ugyanezen év őszén megkezdődött a differenciálművek gyártása az RSM Series 3000 traktorjaikhoz. Tavaly kibővítették gyártási kapacitásaikat az orosz gyártású öntvényekből készült alkatrészek saját előkészítősoron történő megmunkálásával.

Gyártósor
Tavaly kibővítették gyártási kapacitásaikat az öntvényekből készült alkatrészek saját előkészítősoron történő megmunkálásával – fotó: https://en.rostselmash.com/

A jelenlegi termelést még tovább fejlesztik, tengelyek és fogaskerekek készítésére szolgáló létesítményt, egyedi hőtechnikai, megmunkálási illetve egyéb berendezéseket hoznak létre. Emellett folynak az előkészületek a hajtótengelyek, hajtóműházak gyártásának megindítása érdekében. „Felülvizsgáltuk a termeléstámogatási stratégiát. A hangsúlyt a házon belüli kompetenciák előmozdítására helyezték, ami kevésbé fogja függővé tenni a traktorok és egyéb gépek összeszerelést a külső beszerzésekből származó egységektől. Ezzel kapcsolatban a Rostselmash úgy döntött, hogy a lehető legtöbb fajta alkatrészt gyártását veszi saját kézbe a sebességváltókhoz, tengelyekhez és hajtóművekhez” – mondja Valerij Malcev vezérigazgató.

Gyártósor
A jelenlegi termelést még tovább fejlesztik – fotó: https://en.rostselmash.com/

Oroszország számos vezető műszaki egyeteme, valamint a vállalat műszaki központja vesz részt a traktorok és kombájnok hajtóműházainak és sebességváltóinak fejlesztésében. Az összes tervezett terméket a Rostselmash és az orosz gyártók gyáraiban gyártják majd.

Ehhez egy üzemet építenek, amely automata és kézi sebességváltókat, tengelyeket, illetve hajtóműveket gyárt majd traktorokhoz, kombájnokhoz, illetve építőipari gépekhez. Az új üzem 70 000 négyzetméteren fog elterülni a Rostselmash termelési területén, mely előkészítése már megindult. Az új üzemben a termelés várhatóan 2023 elején indul.

Az új erőátviteli alkatrészeket, illetve egységeket gyártó részleg mintegy 1500 további munkahelyet biztosít majd és körülbelül 20 000 önjáró gép (kombájnok, traktorok, út- és építőipari gépek) megépítéséhez elegendő mennyiségű főegységet állít majd elő.