fbpx

Durva adat jött: megduplázódik a precíziós gazdálkodás piaca

Írta: Kohout Zoltán - 2023 április 15.

A tavaly 8,5 milliárd dolláros nagyságrend 16 milliárd közelébe nő az évtized végére. A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb üzlet.

szórókeret

Erőltetett fejlődés

Technológiai modernizáció zajlik a hazai mezőgazdaságban – nemcsak értékben nő a gépértékesítés, hanem korszerűségében is fejlődik a hazai géppiac – mutatja ki évek óta a legfontosabb hazai műhely. Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet szerint a magyar agrárium szereplői egyre inkább keresik a legmodernebb technológiákat, új fejlesztésű technikai eszközöket, így jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei pl. a traktorok, kombájnok, permetezők, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközök iránt. Ezt a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki. Ezáltal óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

Nagy növekedés

Magyarország persze a globális trendet követi: a MarketsandMarkets legutóbbi jelentése szerint a precíziós gazdálkodási piac növekedésének legjelentősebb tényezője az, hogy a gazdálkodók egyre inkább a földjeik hatékonyságának növelésére és a termelékenység növelésére összpontosítanak a növekvő globális népesség- és élelmiszerkereslet miatt. A felmérés szerint a precíziós gazdálkodás globális piaca a 2022-es 8,5 milliárd dollárról 2030-ra 15,6 milliárd dollárra nő (csaknem 8%-os CAGR mellett). A kutatók ugyanakkor arra számítanak, hogy a modern mezőgazdasági berendezések magas ára és a gazdálkodók korlátozott technikai tudása és készségei visszafogják a piac növekedését.

Mezőgazdasági startup-befektetések

Az agrár-orientációjú technológiai startup-befektetések jelentősen nőttek az elmúlt években mind az értéket, mind a cégfelvásárlások, céges fúziók számát illetően. A kutatók szerint az agrár-technológiai iparágban tovább nőn a befektetések és a szereplők száma. Ezt az ellátási és értékláncok is kényszerítik: a fenntarthatóság, a gazdaság-szintű termelékenység, a gyomirtók és peszticidek elleni rezisztencia, az időjárás és sok más tényező.