fbpx

A Pöttinger új fejlesztésekkel lép piacra

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 18.

Nemzetközi sajtóesemény Ausztriában

Augusztus végén Kremsbe várta a szaksajtó képviselőit a Pöttinger, és szántóföldi gyakorlati bemutatón debütáltak a legfontosabb újdonságai. Cikkünkben ezek közül választottuk ki a magyar piac számára legérdekesebb gépeket.

PLANO VT 6060: A PÖTTINGER ÚJ KULTIVÁTORA

A Pöttinger mezőgazdaságigép-gyártó az új, 6 méter munkaszélességű, 6 sorban elhelyezett kapákkal rendelkező PLANO VT 6060 vontatott szántóföldi kultivátorokkal bővíti termékpalettáját. A fejlesztés során nagy hangsúlyt fektettek a teljes keresztmetszetű sekélyművelésre. Ez teszi a kultivátort a vízmegőrzés, az erózió megelőzésének, a gyomok mechanikus visszaszorításának és a köztes kultúrák talajművelésének specialistájává. Mindemellett akár 15 cm-es munkamélységével a feladatok széles skálájára is tökéletesen felkészült.

Kialakítás

A kések, a kapák tökéletes összhangja és a teljes munkaterületre kiterjedő pontos mélységszabályozás a következetes sekély talajművelés előfeltétele. A PLANO VT 6060 mindezeket a tulajdonságokat egyesíti, miközben kompakt marad. A két keretszekció 37 kapája szimmetrikusan van elrendezve, hogy megakadályozza az oldalirányú húzást és az ezzel járó hátrányokat. Az eredmény 16,2 cm-es kapaosztás 6 méteres munkaszélességen, amely jó rögaprítást, keverést és egyengetést biztosít. A 73 cm-es központi hasmagasság és a 60 cm-es keret alatti szabad magasság lehetővé teszi a művelést még nagy mennyiségű szármaradvány esetén is.

Pöttinger
A kompakt kialakításnak köszönhetően a tökéletes talajkövetés
és maximális manőverezhetőség garantált

Iránytartás vagy oszcillálás

A PLANO minden modelljének fő innovációja a kapákban rejlik. Ezek elrendezése és tulajdonságai nagyban befolyásolják a talajművelés folyamatát, illetve a munkavégzés eredményét. Éppen ezért a PLANO VT 6060 két különböző rendszert kínál, attól függően, hogy milyen talajviszonyok és területi adottságok uralkodnak. A merev kapák nyomórugókkal vannak ellátva, amelyek védelmet nyújtanak akár 200 kg-os túlterhelés ellen is. Ezeknek a kapáknak kiemelkedő előnye, hogy egy vonalban maradnak. Ez azt jelenti, hogy a kapák és a kések mindig a helyükön maradnak, biztosítva az egyenletes, sekély vágást és az állandó munkamélységet. Alternatív megoldásként választhatók a 30 × 30 mm-es, négyszög keresztmetszetű rugóacélból készült lengő kapák is. Ezeknek a kapáknak az erőssége a rezgő munkavégzésben és a jobb rögaprításban rejlik, különösen a vetőágy előkészítésekor és a betakarítási maradványok beforgatásakor.

Kapahegyek és lúdtalp kapák

Mindkét késrendszer felszerelhető 200 mm széles DURASTAR PLUS lúdtalp kapákkal vagy 50 mm széles DURASTAR kapahegyekkel. A lúdtalp kapák formája ideálissá teszi őket a sekély, teljes felületű és keresztmetszetű talajmozgatásra. A csökkentett behatolási szög biztosítja a megfelelő keverési eredményeket. A kopásállóság érdekében az átfedés mértékét optimalizálták. A kapahegyek különösen alkalmasak mélyebb talajművelésre és intenzív keverésre, bár sekély tarlóhántásra is használhatók.

Pontos vezérlés

Annak érdekében, hogy a talaj a lehető legsekélyebben, de a lehető legnagyobb területen legyen megművelve, elengedhetetlen a pontos mélységszabályozás. A PLANO VT 6060 ezt a szabályozást hidraulikus mélységállítással biztosítja, amelyet az első és hátsó hengernél elhelyezett szóló- vagy iker támasztókerekek végeznek. A hátsó hengerek támasztókerekekhez való igazítása érdekében további módosítások nélkül a hidraulikus támkerekek állításai egy állítórúd segítségével kerülnek átvitelre a hátsó hengerekre. Ez biztosítja, hogy a hátsó henger automatikusan és pontosan a támasztókerekekkel együtt állítódjon be, így a PLANO VT 6060 mindig párhuzamos marad a talajjal. A kompakt kialakításnak köszönhetően tökéletes talajkövetés és maximális manőverezhetőség garantált.

Költséghatékony működés

A DURASTAR és DURASTAR PLUS modellekben elérhető kések volfrám-karbid bevonattal rendelkeznek a magas kopásállóság és hosszú élettartam érdekében. Ez biztosítja, hogy a kés hosszú ideig megőrzi a formáját, garantálva a tökéletes munkavégzést. A traktor teljesítményének hatékony kihasználása és a kerékcsúszás (szlip) minimalizálása érdekében a vonórúd TRACTION CONTROL hidraulikus vontatóerő-növelővel szerelhető fel. Ez lehetővé teszi akár 1100 kg terhelés átvitelét a traktor hátsó tengelyére. A nyomás beállítható a különböző munkamélységekhez. A munkafolyamatok kombinálása és a munkamenetek számának csökkentése érdekében a talajművelést a rugalmas TEGOSEM tartály használatával is lehet kombinálni.

A SERVO 4000 MOSTANTÓL TARLÓN JÁRÓ LEHETŐSÉGGEL IS

A Pöttinger bővíti a SERVO 4000 ekék felszereltségét egy új opcióval, amely még nagyobb működési sokoldalúságot biztosít. Az on-land kapcsoló lehetővé teszi az ekével való munkát nemcsak a barázdában, hanem az azt körülvevő, még meg nem művelt területen is.

Az on-land felszereltséggel az áttérés a barázdában járva végzett szántásról a tarlón járva üzemmódra a SERVO 4000 esetében gyors, és csak néhány lépést igényel. Ez lehetővé teszi a gyors reakciót a változó körülményekre. A váz az első henger segítségével kerül az on-land pozícióba. Az első henger kihajlási íve az állítógyűrű segítségével a traktor külső szélességéhez igazítható, csökkentve ezzel a fordulási sugarat és a kanyarodás során kifejtett terhelést. A SERVO 4000 ekékhez hasonlóan a húzópont a barázdán kívüli haladás esetén is előre be van állítva. Az on-land felszereltség SERVOMATIC vezérlőközpontjának elve és beállítási pontjai változatlanok maradnak, így az eke beállítása továbbra is egyszerű és intuitív marad.

Pöttinger
Az új SERVO 2000 eke maximálisan kihasználja erejét

A talaj védelme

Az új felszerelési lehetőség lehetővé teszi, hogy a széles gumiabroncsokkal vagy gumihevederes járószerkezettel felszerelt traktorok műveletlen talajon is közlekedhessenek. Ez kisebb nyomást gyakorol a talajra. Mivel a gumiabroncs nem érintkezik a megművelt talajjal, a traktor által okozott tömörítés nem nyomódik be a mélyebb talajrétegekbe. Ugyanakkor elkerülhető a barázda aljának elkenődése is, amely a barázdában haladó traktorok kerekeinek csúszása miatt következik be. A tömörödés megelőzése elősegíti a növénygyökerek növekedését, a talaj életét, és biztosítja a víz és tápanyagok hozzáférhetőségét. Ez alapot ad az egészséges növényzethez és a sikeres betakarításhoz.

Mivel a traktor párhuzamosan halad a talajjal, amikor on-land művelést végez, kényelmesebb üléspozíció garantált, mivel a jármű nem dől el a barázdában haladó gumiabroncsok miatt. Ezek a jellemzők segítenek a gépkezelőnek, különösen hosszú munkanapokon, miközben jó munkaminőséget biztosítanak.

Kompromisszumok nélküli teljesítmény

A SERVO 4000, a legnagyobb a függesztett ekék közül maximális teljesítményre és élettartamra van tervezve, és akár 360 LE teljesítményű traktorokkal is használható. Az on-land művelési opció nagyobb rugalmasságot biztosít az optimális és „egyedi” szántáshoz, miközben megőrzi a talajszerkezetet.

ÚJ SERVO 2000 KOMPAKT FÜGGESZTETT VÁLTVAFORGATÓ EKE

A SERVO 2000 sorozat bevezetésével a Pöttinger teljesen átalakította ekekínálatát. A könnyű SERVO 2000 függesztett váltvaforgató ekék mostantól kiegészítik a kompakt traktorokhoz készült termékválasztékot, akár 130 LEteljesítményig. Az új ekék kialakítása hű marad a nagyobb sorozatok, a SERVO 3000 és SERVO 4000 formájához, alkalmazkodva a teljesítményigényekhez.

A SERVO 2000 ekék 3-4 fejes kivitelben, valamint különböző gerendelymagasságokkal érhetők el. A SERVO 2000 P modellel a Pöttinger bemutatja első könnyű váltvaforgató ekéjét hidraulikus fogásszélesség-állítással. Ezenkívül a SERVO 2000 N az ismert NOVA hidraulikus túlterhelésvédelemmel rendelkezik. Az alapverzió mechanikus túlterhelésbiztosítással és hidraulikus fogásszélesség-állítással van felszerelve.

Pöttinger
SERVO 4000: barázdában és on-land műveléshez

Intuitív eke beállítása

A világosan elrendezett és innovatív SERVOMATIC vezérlőközpont négykarú csatlakozása gyors és egyszerű beállítást biztosít az eke helyes működéséhez. Ez lehetővé teszi, hogy az eke néhány lépésben hozzáigazítható legyen különböző traktorokhoz. A skála megkönnyíti az első barázda szélességének beállítását a traktor belső nyomtávolsága alapján. Az előre beállított vonópont biztosítja, hogy az eke az optimális húzási vonalon kövessen. A beállítások továbbra is módosíthatók a speciális körülményekhez. A kemény működési körülményekhez köves talajon a SERVO 2000 NOVA hidraulikus túlterhelésvédelemmel van felszerelve.

A hidraulikus munkahengerek a burkolaton belül helyezkednek el, így tökéletesen védve vannak a sérülésektől. A rögzítőkonzolok geometriájánál ügyeltek arra, hogy közel helyezkedjenek el a traktorhoz. A jelenlegi körülményekhez igazodva a kioldási nyomás 1000-től 1350 kg-ig állítható. A 36 cm-ig állítható függőleges kioldási rendszer növeli az erőt, biztosítva az ekerész gyors talajba való visszatérését. Oldalirányú kioldás is lehetséges.

A 90 mm átmérőjű, üreges kialakítású fordítótengely megbízható fordítást és hosszú élettartamot biztosít a bőségesen méretezett öntött acél fordítóművel kombinálva. A fordítóműben található munkahenger dupla felfogatással rendelkezik, és nagymértékben integrálva van a toronyba, a kovácsolt csapágytengelyen keresztül. A 100 × 100 × 10 mm-es vázméret, a fő gerendaszakasz, a csökkentett furatszám és a PLUS barázdaszélesség-állítással ellátott felfogatási pontok a vázon kívül garantálják a lehető legnagyobb szilárdságot.

Optimalizált rögzítés

Az alsó vonórudak pontjainak alkalmazásával a súlypont a lehető legközelebb helyezhető el a traktorhoz, és a rögzítési tengely magassága is állítható. Számos rögzítési szélesség közül lehet választani. A felső függesztőkar két fi x furatban és egy hosszított furatban rögzíthető. A traktorhoz való tökéletes beállításhoz rendelkezésre álló sokféle lehetőség biztosítja az egyszerű emelést és a biztonságos működést. A Pöttinger különféle talajtípusokhoz megfelelő váltvaforgató ekefejeket kínál, amelyek évek óta bizonyították minőségüket, és különböző formákban és anyagokban érhetők el. Az optimális mélységszabályozás érdekében választhatók különböző méretű mélységszabályozó kerekek, dupla mélységszabályozó kerekek és szállító pivotkerekek. A mélységszabályozó kerekek a váz közelében helyezkednek el, ami biztosítja a tökéletes szántást a táblahatárok mentén, egészen a mezőszéléig.

Összeállította: Fodor Mihály