fbpx

Új zászlóshajó az AMAZONE eke-portfóliójában

Írta: Fodor Mihály - 2021 december 03.

A Tyrok 400 az AMAZONE teljesen új fejlesztésű, féligfüggesztett, 7, 8 vagy 9 fejes váltvaforgató ekéje a 400 LE-s traktorokhoz. Fő jellemzője a folyamatos terhelés mellett is nagyobb teljesítmény, a tökéletes munkaminőség és a kiváló stabilitás. A Tyrok ezek mellett nagyon egyszerű, biztonságos és precíz beállíthatóságának köszönhetően nagyfokú kényelmet kínál.

SPEEDBLADE ekefej a nagyobb teljesítmény érdekében

Az új SpeedBlade ekefejet a kormánylemez szabadalmaztatott, extra nagyméretű elülső részével a főtest minimális kopása teszi különlegessé. A munkasebesség például 6 km/h-ról akár 10 km/h-ra történő növelésével a fő kopási pont automatikusan egyre inkább az ekefej közepe felé tolódik. A SpeedBlade fej fő kopási pontja így még nagy sebességnél is a kormánylemez megnövelt elülső részére kerül, nem pedig a kormánylemezcsíkoknál vagy teli lemez esetében középre. Ezáltal a Tyrok esetében nagyobb sebességgel történő használatkor csak a kormánylemez elülső részét kell első lépésben kicserélni, ha az már elkopott. Ez jelentős megtakarítást jelent a kopás okozta költségek terén.

Hasznos megoldás az is, hogy a csoroszlyacsúcs rányúlik az ekevasra, így a két alkatrész közötti illesztési hézag védve van. Az ilyen okos illesztésnek köszönhetően nem akadnak bele a növénymaradványok vagy a bálazsinegek, ezenkívül a nyitott testtörzs alakja révén megakadályozza, hogy a föld a törzs alatt megtapadjon. Így az ekefej lehető legkönnyebb vontathatósága megmarad.

 

Amazone eke
A Tyrok 400 a masszív gépváz és az állítási lehetőségek ideális kombinációjával rendelkezik a tökéletes szántáskép eléréséhez

 

Az egyedülálló ©plus hőkezelési eljárás a szén további hozzáadása révén a Tyrok kopóalkatrészek gyártása során a legjobb minőség alapját képezi. A kormánylemez esetében például az elülső oldalon nagyon nagy keménységet és ezáltal sima felületet lehet elérni, így biztosított a hosszú élettartam. A hátoldal viszonylag lágy marad, ezáltal rendkívül szívós és ütésálló lesz.

A SpeedBlade ekefejek választékában az alkalmazási területnek és a célnak megfelelő réselt és tele kormánylemezek közül lehet választani. Az ekefejek optimális kialakítása a ©plus hőkezelési eljárás előnyeivel párosulva alacsony vonóerőigényt és így csökkentett üzemanyag-fogyasztást biztosít. A különösen nehéz körülményekhez a csoroszlyacsúcsok HD változatban vagy forgatható, cserélhető orrbetétként is rendelhetők, a rövid szerelési idő és a kisebb kopás érdekében.

A SpeedBlade-fejek másik nagy előnye a széles barázdaképzés, különösen a szélesebb traktorabroncsok növekvő használata miatt.

 

Kompromisszummentes, tiszta stabilitás

A 200x150x10 mm méretű, nagy szilárdságú acélból készült zártszelvény gerendelynek köszönhetően a Tyrok különösen nagy stabilitással rendelkezik. Döntő előny a túl gyengére tervezett gépvázakkal szemben, hogy a gerendely nem hajlik meg munka közben, még nagy terhelés esetén sem. Ez biztosítja az egyenletes munkamélységet a teljes hossz és munkaszélesség mentén.

A Tyrok az új SmartTurn rendszere is hasznos újdonság. A táblavégi fordulóban a gyors átfordítás sebessége röviddel a vége előtt hidraulikus megoldással a felére lassul. Ez a munkahenger behajtásakor anyagkímélő, csillapító hatást eredményez, így nem kell kompromisszumot kötni a sebesség terén. A kíméletes fordítási művelet mindössze 9 másodperc alatt befejeződik.

Ezenkívül az extraként rendelhető, hidraulikus túlterhelés elleni védelem biztosítja a nyugodt és anyagkímélő munkavégzést intenzív üzemi körülmények között is. Az ekefej a hidraulikus munkahenger segítségével finoman süllyed bele a talajba, ami anyagkímélő hatású. Így a kioldási nyomás a kiemelési magasság növekedésével csökken. Az akár 2 000 kg-os kioldóerők fokozatmentesen szabályozhatók, akár központilag, akár minden egyes fejre külön-külön – a felhasználási körülményektől függően.

 

Biztonságos, kényelmes és precíz beállítás

A Tyrok alapfelszereltségként mechanikus munkaszélesség-állítási lehetőséggel rendelkezik. Külön lehetőségként a munkaszélesség a fülkéből kényelmesen állítható hidraulikusan és fokozatmentesen, a körülményeknek megfelelően. A kényelem és a precizitás tekintetében az új AutoAdapt az automatikus fogásszélesség-szabályozással komoly előnyt kínál, mivel a hidraulikus fogásszélesség-szabályozással rendelkező Tyrok ekéknél a teljes munkaszélesség változtatásakor az első ekefej is automatikusan a hidraulikával utánállításra kerül. Így biztonságosan és gyorsan leküzdhetők a változó talajviszonyok vagy meredek domboldalak, és tökéletes szántáskép érhető el.

A munkamélység mechanikusan vagy hidraulikusan állítható a szériafelszerelésként kapható, nagyon jól csillapított futóművön keresztül, amely a nagy lengéseket is elnyeli. A nagyméretű támasztókerék nemcsak pontos mélységtartást, hanem optimális talajkímélést is biztosít. Ezenkívül a támasztókerék szériakivitelű hidropneumatikus rugózása gondoskodik a lehető legnagyobb biztonságról és a szállítási kényelemről vonulás során.

 

Tyrok eke
SpeedBlade ekefej extra nagyméretű elülső résszel rendelkező kormánylemezzel. A csoroszlyacsúcs befedi az ekevasat, az illesztési hely a csoroszlyacsúcsban védve van

 

A Tyrok 180°-ban elforgatható ráépített bakján keresztül beállítható az optimális húzási irány. Az oldalra húzás minimálisra csökkentésével további megtakarítás érhető el a vonóerő-igény és az üzemanyag-fogyasztás terén is. A különböző kapcsolási lehetőségekkel a ráépített bak maximális rugalmasságot is kínál. A csúszás csökkentése érdekében a Tyrok választhatóan felszerelhető vontatáserősítővel is. Ennek során egy további hidraulikus munkahenger a traktor hátsó tengelyére viszi át a súlyt, ez maximális vonóerőt és még nagyobb üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

Minden hidraulikus funkció kényelmesen, néhány kézmozdulattal vezérelhető a ráépített bak elülső részén, a központi SmartCenter beállítóközpontban.

 

Tyrok
A Tyrok alapfelszereltségként mechanikus munkaszélesség-állítási lehetőséggel rendelkezik

 

Komplett felszerelés a komplett teljesítményért

A választható kiegészítők lehetővé teszik, hogy az új, féligfüggesztett váltvaforgató eke minden üzemi körülményhez egységesen igazodjon. Például különböző előhántók vagy befordító lemezek állnak rendelkezésre a sok szerves anyag tiszta bedolgozásához, a lejtőn való jobb szántásvezetés biztosítása érdekében pedig a csoroszlyákra további védőelemek rögzíthetők. A választható késes ekenád nagyon jól használható a köves és kötött talajokkal rendelkező területeken, és védi a kormánylemez elülső részének éleit a kopástól, valamint tiszta barázdafalat vág. A különösen tiszta barázdaképzéshez a tárcsás csoroszlyák az utolsó eketestre szerelhetők.

Az egy menetben végzett elmunkáláshoz AMAZONE a Tyrok 400-hoz elforgatható húzókart kínál hengerrel történő munkavégzéshez.