fbpx

Üzemanyag áremeléssel zárjuk a januárt

Írta: Farkas Imre - 2024 január 30.

Az év első hónapja soha nem látott üzemanyag áremelési hullámot hozott. Bár a januárnak mindjárt vége és ismét áremeléssel zárul, de az elemzők nem biztatnak a következő hónapra sem sok jóval, az üzemanyag árak tekintetében.

New Holland traktor tankolás
Marad a felfelé ívelő tendencia

A Holtankoljak.hu közleménye alapján január utolsó napján emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is. Ez köszönhető az emelkedő olajárnak, és a gyengülő forintnak. Mindkét termék esetében bruttó 7-7 forint lesz az emelkedés mértéke, ami várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd. Így szerdától az alábbi átlagárakra számíthatunk:

95-ös benzin: 597 Ft/liter

Gázolaj: 632 Ft/liter

A vörös-tengeri összetűzések miatt a héten jelentősen megugrottak az olajárak. A Brent hordónkénti ára 77,9 dollárról közel 83 dollárig ugrott, ami egy hét alatt 6%-os emelkedést jelent. Ezzel ellentétben Londoni elemzőházak nem számítanak arra, hogy az erre az évre jósolt 80 dolláros olajárat ez a mostani helyzet feljebb tolja. Átmeneti emelkedésre számítanak, vagyis az olaj ára hamarosan rendeződhet és visszacsökkenhet 80 dollár alá.

A következő hétre várható üzemanyagárakon a forint dollárhoz mért árfolyama sem segít, ugyanis 2%-ot gyengült a fizetőeszközünk, már 357 forintért kapunk egy dollárt.

Így a benzin és a gázolaj ára biztosan emelkedni fog a következő héten, akár 10 forint is lehet az emelkedés mértéke – írja a Holtankoljak.hu legfrissebb elemzése