fbpx

KITE-bemutatók két helyszínen

Írta: GÉPmax-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 20.

Május 28-án Nádudvaron, május 30-án pedig Dalmandon „Növénytermesztés változó környezetben” címmel nagyszabású szántóföldi bemutatót tartott a KITE Zrt., melyen az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó technológiai, inputanyag- és műszaki beruházási termékek kerültek középpontba. Cikkünkben a bemutatott gépek között csemegézünk.

TRAKTOROK

John Deere 7R

Az egyesült államokbeli Waterlooban gyártott John Deere 7R sorozatú traktorcsalád 270–350 LE névleges motorteljesítménnyel 5 típust foglal magában. A John Deere 7R 290-es típus 6 hengeres John Deere PowerTechTM PVS motorral rendelkezik, amely a névleges teljesítménye felett további 10% extra teljesítményt biztosít. TLT-vel végzett munkáknál és szállítási feladatok során pedig további 10% IPM-teljesítmény is rendelkezésre áll. A traktorhoz kétféle nyomatékváltó érhető el. Az e23 egy teljesen mechanikus áttételű típus, míg az AutoPowr IVTTM fokozatmentes sebességváltó. Mindkét váltótípus Effeciency Manager automatikus terhelésszabályzóval van felszerelve, amely maximális hatékonyságot biztosít a lehető legjobb üzemanyag-fogyasztás mellett.

John Deere 6M

A németországi Mannheimben gyártott 6M sorozat 90–195 LE névleges teljesítménnyel áll rendelkezésre 4 különböző alvázmérettel/tengelytávolsággal, és összesen 10 típust foglal magában. A teljes alvázas felépítésű, középkategóriás 6M traktorok valamennyi gazdaságban univerzálisan alkalmazhatók. Bár középkategóriás gépekről van szó, számos prémiummegoldás megtalálható ezekben is. A 110 és 155 LE névleges teljesítménnyel rendelkező traktorokat gazdaságos John Deere PowerTechTM motorokkal szerelték, melyek névleges teljesítményükön felül további 10% extra teljesítménnyel rendelkeznek. Számos sebességváltó-opció érhető el mindkét típusnál: az egyszerű mechanikus kapcsolású PowerQuad Plus és AutoQuad Plus, a terhelésszabályzós CommandQuad Plus, a 6110M-es esetében pedig a fokozatmentes AutoPowrTM IVT is rendelkezésre áll.

John Deere
A John Deere 7R 290-es traktor a John Deere 1775NT ExactEmergeTM
12 soros szemenkénti vetőgéppel

VETŐGÉPEK

John Deere 1775NT ExactEmergeTM 12 soros szemenkénti vetőgép

A gyártónál a legmagasabb szintű vetéstechnológiát a John Deere ExactEmergeTM vetőkocsikkal szerelt szemenkénti vetőgépek képviselik. Ezek elektromosan meghajtott vetőtárcsái pontos magadagolást biztosítanak. Az állandó tőtávolságról a kefés maglehordó rendszer gondoskodik, amely a vetőtárcsától egészen a magárokig ejtés- és pattogásmentesen szállítja a vetőmagokat. A ~3,5 m3 térfogatú központi vetőmagtartály jelentősen növeli a gép napi területteljesítményét, így akár egy teljes műszakban egyetlen vetőmag-feltöltéssel lehet vele dolgozni. Az új fejlesztésű MicroDrive soronkénti mikrogranulátum-szóró rendszer átfedésmentes és pontos kijuttatást biztosít.

A soronkénti hidraulikus talajnyomás-fokozó minden talajművelési rendszer esetén garantálja az egyenletes vetési mélységet, ezzel biztosítva a kultúrák számára a homogén kelést. A biztos magárokzárást pedig a pneumatikusan vezérelt tüskés zárókerekek garantálják, hogy a magárok nedves talajviszonyok mellett is megfelelően legyen visszazárva, és a későbbi esetleges szárazabb periódusban se nyíljon ki.

Monosem ValoTerra 6
Monosem ValoTerra 6 soros szemenkénti vetőgép

Ez a legújabb fejlesztésű Monosem vetőelemmel, 980 literes – szilárd műtrágya kijuttatására alkalmas – központi tartállyal szerelt vetőgép. A soronként beépített műtrágya-adagoló elemek elektromotorral szabályozhatók, így differenciált kijuttatására is alkalmasak, illetve szakaszolhatók is. A ValoTerra vetőelemben a korábbi fejlesztésű NG Plus és NX vetőelemek által szerezett tapasztalatokat ötvözték. A kocsi robusztus felépítésű, a piacon egyedülálló, 450 mm átmérőjű nyitócsoroszlyák lehetővé teszik nagy sebesség (4–18 km/h) mellett is a tökéletes magároknyitást és -zárást is. A megoldás lényege, hogy a nagy átmérőjű tárcsa kisebb kerületi sebességgel forog, így a földáramlás elenyésző. A vákuumos rendszerű adagolóelem továbbra is alumíniumból készül, a vetőtárcsa mérete kisebb lett, de cserébe vastagabb. A ValoTerra vetőelem kétféle kivitelben kapható, az egyik ejtőcsöves barázdatisztító nyelvvel szerelt korábbi kivitel, valamint a 2025-ös szezonra elérhető lesz a kefés maglehordóval rendelhető ValoTerra Ultimate, amennyiben valaki az ejtőcsöves technikát leváltaná.

TALAJMŰVELŐ ESZKÖZÖK

Monosem Multicrop 6 soros vezérelt sorközművelő kultivátor

A korábbi Supercrop művelőelemek a megnövekedett munkasebesség elvárásának, valamint a piaci precíziós igényeknek már csak részben feleltek meg. Ezért a gyár új tervek alapján megalkotta a Multicrop művelőelemet, amely egy robusztusabb paralelogrammakarral lett ellátva, valamint az aktív munkagépvezérlés is elérhetővé vált. Az AutoPath lényege, hogy a vetőgép nyomvonalát elmentve a sorközművelés ugyanazon a nyomvonalon történik úgy, hogy a munkahengerrel szerelt segédváz a kultivátort +/-20 cm-es elmozdulással tudja irányítani.

Az eszköz rugós kapákkal szerelt, 5,2 m munkaszélességű, tehát 5 sorközt és 1-1 fél sorközt művel meg egy menetben. A sorvédő tárcsáknak köszönhetően megvédjük a növény gyökérzónáját a mechanikai sérüléstől. Opcióban sorvédő lemez is elérhető, így korai sorközművelésnél (2–4 leves állapot) sem takarjuk be a kapák által szállított földdel a haszonnövényünket. A vezérelt eszközökre ugyan a szilárdműtrágya-tartályt nem tudjuk tenni, de a KITE Jet segítségével megoldható a tápanyag sor mellé történő kijuttatása, a szélső kapák alá szerelt saválló csőnek köszönhetően a sor mindkét oldalára közvetlenül a gyökérzónába.

ORTHMAN 8315 12S 12 soros sorközművelő kultivátor

A 8315-ös kultivátorcsalád 4–24 soros kivitelben érhető el, merev vagy hidraulikusan összecsukható változatban. A gép gerince a 178×178 mm-es keresztmetszetű főtartó gerendely, amely azonnal árulkodik a gép robusztusságáról. A 80 cm-es szabad hasmagasság lehetővé teszi a magasabb növényi kultúrában történő munkavégzést is. A sortávolság 76,2 cm. A kultivátorkocsik első eleme a vágótárcsa, integrált mélységhatároló kerékkel. Feladata többrétű, kialakítása révén elvágja a talaj felszínén vagy a felszín alatt lévő növényi szármaradványokat, stabilizálja a berendezés egyenes futását, illetve rendkívül precízen végzi a munkamélység szabályozását. A mélységállítás csavarorsó segítségével történik. A kocsik leszorítóereje rugó segítségével állítható. A merev szárú kapák kötöttebb, száraz talajviszonyok között is kimondottan hatékonyak, alkalmazásukkal javul a talaj vízháztartása.

Összeállította: FM