fbpx

A lengyel géppiac is recesszióban van

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 05.

A Lengyel Mezőgazdasági Gépek és Létesítmények Kereskedelmi Kamarájának (PIGMiUR) adatai szerint az év eleje óta 3862 új traktort regisztráltak, ez 1038-mal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában (21,2%-os visszaesés).

A kamara szerint a John Deere márka őrzi vezető pozícióját az új traktorok regisztrációjában. Idén januártól júniusig, ennek a gyártónak 551 erőgépét regisztrálták, így a John Deere márka piaci részesedése az idei első félévben 14,3%. A következő helyen a Kubota, a New Holland, a Deutz Fahr és a Case IH végeztek eddig.

John Deere traktorok
A kamara szerint a John Deere márka őrzi vezető pozícióját az új traktorok regisztrációjában.

Mezőgazdasági pótkocsikból összesen 2517 új járművet regisztráltak az év eleje óta, azaz 22,6 százalékkal kevesebbet, mint egy éve – jelentette a PIGMiUR. Az új pótkocsik közül a legnépszerűbb márka továbbra is a Pronar 24,5%-kal. piaci részesedéssel, a további rangsor pedig a Metal-Fach, Metaltech, Wielton és Joskin.

Hubert Seliwiak, a PIGMiUR munkatársa szerint az új gépek regisztrációjának idei visszaesését olyan tényezők befolyásolták, mint a bizonytalanság a „Green Deal” miatt, illetve az Ukrajnából beáramló mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos, mezőgazdasági válsághelyzet okozta nehézségek.

Ursus 1634
A használ traktorok eladása viszont emelkedett, a 20 év felettiek között az Ursus a legnépszerűbb

Mint a szakember megjegyezte, az agrárpiaci problémák ellenére a gazdálkodók nem mondanak le versenyképességük javításáról, de inkább a használt gépek vásárlásába fektetnek be. Az idei év első hat hónapjában a használt traktorok szegmensében a PIGMiUR 12 988 regisztrációt, illetve tulajdonosváltást jegyeztek, azaz 7,2%-kal többet, mint egy éve. A használt erőgéppiac vezető márkája itt is a John Deere, a 20 év feletti traktorok kategóriájában pedig a lengyel Ursus végzett az első helyen. A használt gépek második alapkategóriájában, azaz a pótkocsiknál 9,4%-kal nőtt az értékesítés az idei első félévben – közölte a PIGMiUR.

Forrás: https://www.pigmiur.pl/en/