fbpx

A LEMKEN szén-dioxid-gazdálkodási kutatási projektet folytat

Írta: Fodor Mihály - 2022 február 17.

A LEMKEN a Leibniz Mezőgazdasági Tájkutató Központtal (ZALF) együttműködve fejlesztette ki a Carbon Farming Plough koncepcióját. A ZALF a részleges mélyművelés hozam- és éghajlati hatásaival kapcsolatos kutatómunkáját a német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza. A LEMKEN ezt a kutatást fogja felhasználni a szántóföldi talajok széndúsítására szolgáló, sorozatgyártásra kész eszköz létrehozására.

LEMKEN Carbon Farming Plough
LEMKEN Carbon Farming Plough

Ezt az ekét melioratív talajművelésre, azaz a tömörödés felbontására és ennek eredményeként a talaj minőségének javítására szánják. Az eszköz olyan testekkel rendelkezik, amelyek váltakozó mélységben szántanak, hogy minden második barázdában a talajművelési szint alatt depókat hozzanak létre, amelyeket aztán humuszban gazdag felső talajjal töltenek fel. A ZALF által végzett korábbi kísérletek elemzései azt mutatták, hogy az így bevitt humusz több mint fele megmarad, így biztosítva a CO2 hosszú távú tárolását a talajban.

Az eljárás során felszántott, humuszszegény alsó talajrétegek a termésből származó szén bevitelével néhány év alatt összekeverednek a felső talajjal, és új, humuszban gazdag felső talajt képeznek. Az így megművelt talajok humusztartalma tehát összességében növekszik, és javul a talaj termékenysége. Ugyanakkor ez a fenntartható talajjavítás egy új üzleti modellt hoz létre a szénalapú gazdálkodás formájában.

A tömörödött talajok feltörése, miközben humuszban gazdag felső talajréteget juttatunk a depókba, lehetővé teszi a növények gyökereinek, hogy a talaj mélyebb rétegeibe nőjenek, és hozzáférjenek az ott tárolt vízhez és tápanyagokhoz. Ez a megközelítés már az első évben akár öt százalékkal is növelheti a terméshozamot. Ezt a hatást már az 1960-as és 1980-as években megállapították, és a ZALF által végzett legújabb szántóföldi kísérletek is megerősítették. A módszer öt-tíz év elteltével a fő művelési irányra átlósan megismételhető. A fenti előnyök mellett ez az új szén-dioxid-gazdálkodási technológia új bevételi forrásokat is nyit a gazdák számára a CO2-kvóták  kereskedelmének formájában. Így elkerülhető a CO2-kibocsátás esetleges jövőbeli megadóztatása, és javul a mezőgazdasági vállalkozások versenyképessége.

Az iQblue connect modullal párosítva a Carbon Farming Plough, amely a már bevált LEMKEN ekéken alapul, képes lesz a helyspecifikus munkaadatok gyűjtésére és a létrehozott depók mélységének és helyzetének pontos dokumentálására. Ez az új eke 2024 közepétől lesz megvásárolható.