fbpx

Bálagyűjtő adapter a bálázóhoz rögzítve, bálapárosok gyűjtésére

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 21.

Az elmúlt néhány évben kerültek a kínálatba a „Bale Baggy” elnevezésű bálázóhoz kapcsolható bálagyűjtő konstrukciók. Ilyen megoldású a Lankota Inc. viszonylag egyszerű bálagyűjtője, amely a hengeres bálázó keréktengelyéhez kapcsolható.

A traktortól mindössze egy kettős áramlású hidraulikus csatlakozópárt igényel kiszolgálás terén. A gyűjtőkocsi zártszelvény vázkeretes, a bálák mozgatását pedig rúdláncos szalagrendszer végzi. A rudak úgy vannak elosztva, hogy a bálák mozgatása mellett azok tagolása és megtámasztása is ezekkel valósul meg.

Lankota Bale Baggy
A párba gyűjtött bálák dupla bálatüskepárral szerelt rakodó számára megkönnyítik a munkát
– fotó: https://bishenterprise.com/

Az eszköz egyszerre 2 hengeres bála egybegyűjtését és egy csoportba történő talajra helyezését képes megvalósítani. A rúdláncos rendszert hidromotor mozgatja, ez igényel kiszolgálást az erőgép részéről. Alátámasztó kerekei alacsony nyomásúak és önbeálló felfüggesztésűek. Az így párba gyűjtött bálák dupla bálatüskepárral szerelt homlokrakodóval, teleszkópos rakodóval, könnyedén rakodhatók, illetve mozgathatók.

Lankota Bale Baggy
A párba gyűjtött bálák dupla bálatüskepárral szerelt rakodó számára megkönnyítik a munkát
– fotó: https://lankota.com/

Teljesen automatizált működésű, így nagy előnye, hogy a kezelőtől külön figyelmet nem igényel vezérlésük. Viszont a bálázóval való manőverezés során nem árt, ha belekalkuláljuk, hogy bálázó mögött van még egy kis kocsi, amely nagy lendülettel mozog a bálázóval együtt.