fbpx

Knuckeys CTM 3000 – eltünteti a keréknyomokat

Írta: Farkas Imre - 2024 január 06.

Első pillantásra az ausztrál Knuckeys legújabb terméke, a többtárcsás, tömörítő, illetve csőpálcás hengerekkel, inkább hasonlít egy kultivátorra vagy vetőgépre, pedig valójában teljesen más a funkciója.

Valójában ez egy jól átgondolt kialakítású keréknyom-felújító, amely négy lépésben végzi területen végigfutó keréknyomok kitöltését. A gép változtatható szélességű, amit úgy alakítottak ki, hogy a kezelők egyszerűen fel, vagy és le csavarozhassák a gép egy részét, így 2 méterről akár 4,5 m-re változtathatják a gép szélességét. A tárcsalapok száma mindkét oldalon szintén variálható.

Knuckeys CTM 3000
A szárnyak méretétől vagy a gépen lévő tárcsák mennyiségétől függően akár 3,5-4 tonna súlyú – fotó: https://knuckeys.com.au/

A Knuckeys keréknyom-felújítója nem egy könnyű munkagép, a szárnyak méretétől vagy a gépen lévő tárcsák mennyiségétől függően akár 3,5-4 tonna súlyú. Ezért a keréknyom-felújító működtetéséhez körülbelül 200 LE-s vagy annál nagyobb teljesítményű traktor szükséges. A keréknyom-felújító másik jellemzője, amely Knuckeys szerint más gépekből hiányzik, a szélső támkerekek, amelyek az egyenletes felületet kialakítása érdekében a felszín tetejét követik.