fbpx

Hazai elismerés a KITE – PGR öntözésirányítási rendszernek

Írta: Farkas Imre - 2024 január 12.

Lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatok értékelése. Ezúttal is Digitalizáció, Gépesítés, Input/Szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. AGROmashEXPO és AgrárgépShow a Hazai Termékfejlesztési különdíjjal jutalmazta a termékdíjpályázat szakmai zsűrije, Digitalizáció kategóriában KITE Zrt. – PGR öntözésirányítási rendszere és alkalmazása.

Az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A meteorológiai állomások mérési eredményei bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges. Erre alkalmas a PGR részeként elérhető Öntözésirányítás alkalmazás, melynek asztali és mobil változata is elérhető a gazdálkodók számára.

Center Irrigation
A talajnedvesség és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő bemutatására alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója.

A mért légköri paraméterek alapján meghatározzuk a légkör „szárítóképességét”, a potenciális evapotranspirációt, valamint a növényfaj, a fajta és az állomány fejlettségének figyelembevételével a növényi evapotranspirációt. Az adott időszakban jelentkező vízveszteség, a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében pedig kiszámítjuk a klimatikus vízmérleget. A KITE öntözésirányítási alkalmazása a meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előre jelzett vízmérlegét is megmutatja. A talajnedvesség és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő bemutatására alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója. Az előre jelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére, és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár a prioritási sorrendet is felállíthatjuk a vízstresszt előre jelző ikonok segítségével.