fbpx

340 órát spórolni aratás közben? Így lehet!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 december 31.

Betakarítás közben minden óra számít, és nemcsak az időjárás, hanem más sürgős teendők is siettetik a termény mielőbbi elszállítását a termőföldről. Aratás közben értékes órákat spórolni eddig csak plusz munkaerővel lehetett. De jön a gép.

 

aratas

Időt, bért takarít meg, és hatékonyabb az automatika (Illusztráció: Horizont Média/archív)

 

Tervvel könnyebb

A mezőgazdasági rendszerek, folyamatok automatizálásával foglalkozó Raven Industries Inc.  olyan terményszállítókocsis alkalmazást fejlesztett ki, ami hozzásegít a betakarítás gyorsításához. Az AutoCart lehetővé teszi a gazdáknak, hogy betakarítási tervet, tereprajzot, az ehhez szükséges sebességet állítsanak be a folyamathoz, illetve összehangolják a kombájn, a traktor és a gabonaszállító-kocsi mozgását. Mindez egy a vezetőt helyettesítő programra épül, és nemcsak időt nyer a gazdálkodónak, hanem hatékonyabbá, precízebbé is teszi a műveletet.

 

aratas

 

Idő és hozam

„A betakarítás kimerítő, és bárki, aki egy gazdaságban dolgozik, ismeri az időmegtakarítás fontosságát, és a lehető legnagyobb hozam elérését – érvel az innováció mellett az Raven. Az  AutoCart  lehetővé teszi, hogy a kombájn fülkéjéből felügyeljék és kezeljék a vezető nélküli traktort. Tapasztalataik szerint egyetlen gépkezelő 340 órát nyerhet a betakarítás alatt, s ezeket természetesen más fontos feladatok elvégzésére fordíthatja.

A vállalatnak egyébként ez a sokadik autonómeszköz-fejlesztése: vezető nélküli permetezőt, vető- és szóróalkalmazást is kidolgoztak már.