fbpx

Itt a Honda első elektromos autonóm fűnyírója

Írta: Kiss Bertalan - 2023 október 18.

A Honda bemutatta első, teljesen elektromos meghajtású és önvezető üzemmódra is képes, Honda Autonomous Work Mower (AWM) prototípusát a louisville-i Kentucky Exposition Centerben október 17-20. között megrendezett, Equip Exposition 2023 kiállításon.

Honda AWM fűnyíró
Honda AWM, a nagy teljesítmény fűnyíró gépek legújabb generációja

Munkakomfort és biztonság

Az AWM három darab 533 milliméteres késsel és 1524 mm-es munkaszélességgel rendelkezik. „Tanítás” és „Visszajátszás” üzemmódokat kínál kombinál a manuális és autonóm vágáshoz, ami azt jelenti, hogy megjegyzi az általunk végzett munkafolyamatot, mintegy betanítjuk, majd automatikusan folytatja. Továbbá olyan fontos segédfunkciókkal is rendelkezik, mint a vonóerő-szabályozás, a vágóberendezés túlterhelés elleni védelemmel (idegen tárgy jut a vágószerkezetbe), a kések sebességének automatikus szabályozása és a lejtmenetvezérlés meggurulás ellen. A gép befoglaló méretei: 2134 mm hossz, szélessége 1549 mm, magassága védőkerettel 1854 mm, önsúlya csak 620 kilogramm, jelentősen megkönnyítve a szállítást. Az új, tisztán elektromos üzemű prototípus hozzájárul a Honda azon törekvéséhez, hogy 2050-re elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátást és szén-dioxid-semlegességet, valamennyi gyártmánya és vállalat teljes tevékenysége tekintetében.

A prototípus kifejlesztése egy olyan időszakban történik, amikor a technológia alakítja a kertépítők, park- és sportpálya-fenntartók jövőjét. A munkaerőhiány kezelését és a fenntarthatósági célokat szolgálja a Honda AWM új gépe, nulla károsanyag-kibocsátással, alacsony üzemeltetési költségekkel, míg az autonóm üzemmód a munka hatékonyságát növeli.

Honda AWM fűnyíró
A gépkezelő a „Tanítás” üzemmódban manuálisan működtetheti a fűnyírótraktort, a GPS-rendszerrel beállíthatja a kaszálási útvonalakat

A gépkezelő a „Tanítás” üzemmódban manuálisan működtetheti a fűnyírótraktort, a GPS-rendszerrel beállíthatja a kaszálási útvonalakat, (útvonal)mintákat telepíthet a gépre. Majd a gépkezelő elindíthatja a „Lejátszás” üzemmódot, letölthet egy adott kaszálási útvonaltérképet egy táblagép vagy okostelefon segítségével, és figyelemmel kísérheti, ahogy az AWM követi a beállított útvonalat. A fűnyírótraktor nagypontosságú helymeghatározással rendelkezik, a munkabiztonságot 360 fokos látószögű, radar- és LiDAR-érzékelők és más akadályfelismerő technológiák biztosítják.

Az AWM sebessége vezetett üzemmódban legfeljebb 16 km/óra, míg, autonóm üzemmódban maximum 9 km/óra. Mindkét hajtott kerék motorja vonóerő-szabályozóval rendelkezik, amely dombokon és sík terepen is egyenes vonalban tartja a gépet és korrigálja a gumiabroncsok esetleges megcsúszását.

A Honda AWM-ben intelligens, összehangolt vezérlési rendszer működik: a kések fordulatszáma alacsony munkasebességnél és alacsony terhelésnél automatikusan csökken az energiafogyasztás csökkentése érdekében, míg a nagy terhelés hatására a rendszer automatikusan csökkenti a munkasebességet és megemeli a kések fordulatszámát, ezzel megakadályozza a kivezető csatorna esetleges eltömődését.

A Honda és egy amerikai kereskedelmi vállalat sikeres gyakorlati bemutatóját követően az AWM prototípus még finomításokon megy keresztül, és a jövő évben már gyakorlati teszteket is biztosítanak a lehetséges ügyfelek számára. A sorozatgyártás várható beindításról még nem közöltek időpontot.

Ha már autonóm fűnyíró, ez is érdekelheti: Önállóan karbantartja a napelemparkot az az autonóm fűnyíró.

Kiss Bertalan