fbpx

A HARDI NAVIGATOR beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 18.

Lukácsi Attila gazdálkodó rendkívül igényes a gépekre, munkaeszközökre. Inkább későbbre halaszt egy gépbeszerzést, de csak precíz, tartós, megbízható és modern eszközökre ruház be. A HARDI NAVIGATOR minden tekintetben teljesíti ezeket a magas elvárásokat.

A HARDIBAN NEM LEHET CSALÓDNI

Lukácsi Attila a kilencvenes évek elején, mindössze néhány hektár területen kezdett szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni Vámosszabadi környékén. A kezdeti birtokméret napjainkra közel 300 hektárra növekedett, és a gazdaságnál jelenleg is zajlik egy modern telephely kialakítása. A Duna közelében, jó talajadottságok között termesztenek főként kukoricát, napraforgót, őszi árpát és búzát.

A gazdaság néhány évvel ezelőtt vásárolt egy intelligens funkciókkal gazdagon felszerelt HARDI NAVIGATOR i permetezőgépet. A beruházás hátteréről, az eddigi tapasztalatokról beszélgettünk Szaló Gáborral, a gazdaság vezetőjével.

– Mi alapján esett a választásuk a HARDI-ra?

– Attila sok HARDI-tulajdonos véleményét kérte ki a környékről, de országszerte is, és mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy a HARDI-ban nem csalódhat. A gépbeszerzések során kiemelt jelentőségű számunkra, hogy jól ismert és elismert, megbízható eszközt vásároljunk. Azt valljuk, hogy inkább vásároljunk meg később egy gépet, de az teljesítse a magas elvárásainkat. A NAVIGATOR i 2022-ben került a gazdasághoz, és évente körülbelül 1000 hektár területen dolgozik.

Szaló Gábor és a HARDI NAVIGATOR
Szaló Gábor és a HARDI NAVIGATOR permetezőgép

MINDIG PONTOSAN, PRECÍZEN TARTJA A BEÁLLÍTOTT MAGASSÁGOT

– Mik az eddigi tapasztalataik?

– Nagyon örülök, hogy a tulajdonos hallgatott a gazdatársak véleményére. A NAVIGATOR alváza rendkívül robusztus, erős acélból készült. A tömegközéppontja alacsonyan található, így még a rosszabb terepviszonyok között és nagy munkasebességnél is stabil marad. Ráadásul az alacsony tömegközéppont ellenére elegendő a permetezőgép hasmagassága.

Tökéletes megoldásnak tartjuk a gép kormányozható vonószerkezetét, amelynek köszönhetően a NAVIGATOR pontosan a traktor hátsó kerekének nyomvonalában fut, nem tapos külön nyomot a fordulókban. Ezt úgy éri el, hogy a rendszer megállapítja a traktor fordulási szögét, a kormányzásvezérlő számítógép pedig ez alapján állítja be a vonószerkezetet.

– A szórókeret stabilitásával is elégedettek?

– Teljes mértékben. Az 50 cm-es fúvókakiosztású, 24 méteres DELTA FORCE szórókeret fúvókánként szakaszol. Ez a keret erős kialakítású, hozzájárul a nagy munkasebesség megvalósulásához, és az ingafelfüggesztése tökéletesen kontrollálja a keretmozgásokat. A DELTA FORCE szórókeret könnyen állítható, és a karbantartása is egyszerű.

permetező
A kormányozható vonószerkezetnek köszönhetően a NAVIGATOR pontosan a traktor hátsó kerekének nyomvonalában fut

A NAVIGATOR az igen precíz AutoTerrain szórókeret-szabályozási rendszerrel felszerelt, amely tökéletes stabilitást biztosít. A kereten lévő ultrahangos érzékelők a központi részen lévő szögérzékelők segítségével folyamatosan figyelemmel kísérik a keretmozgást, és erőhatást fejtenek ki a keretre még azelőtt, hogy egy nemkívánatos hirtelen mozgás bekövetkezne. Az AutoTerrain mindig tökéletes pontossággal tartja a növényállományhoz beállított magasságot, még a táblavégi fordulóknál is.

– Mi a véleményük a HARDI speciális szivattyújáról?

– Valóban speciális és egyedülálló a HARDI szárazon futó szivattyúja. Míg más gyártók szivattyúiban olaj biztosítja a kenést, ezt zsírozható csapágyakkal látta el a gyártó. Ezáltal egyszerűbb a karbantartása, és egyenletesebben tartja a nyomást. Úgy gondoljuk, hogy a HARDI megoldása az olajkenésű változathoz képest hosszabb szivattyú-élettartamot biztosít.

membránszivattyú
Egyedülálló a HARDI membránszivattyúja

A TURBOFILLERNEKA PORALAPANYAGÚ VEGYSZER SEM AKADÁLY

– Mekkora tartállyal felszerelt a NAVIGATOR permetezőgépük, illetve mennyire időigényes, bonyolult a vegyszer bekeverése?

– A HARDI permetezőgép 4000 literes tartállyal rendelkezik, a vegyszerbekeverés pedig egyáltalán nem okoz gondot – gyorsan, egyszerűen elvégezhető. Szinte hihetetlen, de a 25 kg-os poralapú vegyszert egyszerre önthetjük a TurboFiller vegyszerbekeverő keverőtartályába, azt akkor is tökéletesen elkeveri. A TurboFiller lényege, hogy a tartály alján található egy keverőtárcsa, amely a rendszer bekapcsolása után a nyomás hatására örvényt generál, ami biztosítja a tökéletes elkeverést. A nagy tartályba semmilyen vegyszert nem öntünk, minden a vegyszerbekeverőn keresztül kerül oda – az is, ami hajlamos az üledékképződésre. A TurboFiller használata és tisztítása is egyszerű.

– Mennyire elégedettek a permetezőgép kezelhetőségével?

– A NAVIGATOR kezelőbarát, egyszerűen működtethető, az összes kezelőszerv és a vezérlő jól hozzáférhető helyen található. A logikusan elhelyezett, egyértelmű szimbólumokkal ellátott működtetőkarok megkönnyítik a rendszer használatát, ami csökkenti az előkészítéshez szükséges időt.

permetezőgép
Egyszerűen kezelhető a HARDI permetezőgép

HARDI NAVIGATOR I – SZÁMOS INTELLIGENS FUNKCIÓVAL

– A NAVIGATOR i-verzióját vásárolták meg, ami azt jelenti, hogy a permetezőgép különféle intelligens funkciókkal is felszerelt. Említene néhányat, amelyeket rendszeresen használnak, hasznosnak tartanak?

– Fiatal agrárszakemberként nagyon örülök ezeknek a megoldásoknak, amelyek rendkívüli mértékben könnyítik, egyszerűsítik a napi munkát. Az i-verzióhoz tartozik például a már említett radaros keretszintezés és a fúvókánkénti szakaszolás, amikor is a keret csöveiben állandó a keringés. Emiatt egyrészt nem képződik lerakódás a csövekben, másrészt miután elindul a kevertetés, a vegyszer azonnal a fúvókákhoz jut. Amint egy fúvóka bekapcsol, máris a bekevert permetlét fújja ki.

A HARDI SmartCom – amellett, hogy teljes ISOBUS-kompatibilitást kínál a vezérlőegységek egyszerű csatlakoztatása érdekében – gyors és egyszerű diagnosztikai eszköz is, a HARDI ServiceToolnak köszönhetően. Ezzel felgyorsul az adatfeldolgozás sebessége, és gyorsabb, pontosabb lesz a szabályozási rendszer és a kormányzás.

permetező
A DELTA FORCE szórókeret erős kialakítású, az ingafelfüggesztése tökéletesen kontrollálja a keretmozgásokat

Rendkívül jó és hasznos megoldásnak találjuk, és gyakran használjuk is az AutoWash automata tisztítási rendszert, amely a tiszta vizes tartályból tulajdonképpen egy gombnyomással elöblíti a teljes rendszert. Nagyon komfortos, hogy nem kell külön-külön kimosni a tartályt, keretet stb. Az AutoWash nagyon precíz munkát végez, sehol sem hagy vegyszermaradványt.

Az i-verzióhoz tartozik az is, hogy a permetezőgép oldalán található két programválasztó csap elektromosan működik. A tartály szintjelzője is elektronikus, ami abszolút literre pontosan jelzi a benne lévő vegyszer mennyiségét.

A NAVIGATOR intelligens megoldásai hihetetlenül megkönnyítik a kezelő dolgát. Ez azonban nemcsak az intelligens funkciókra igaz, véleményem szerint már alapfelszereltséggel is precíz, pontos és biztonságos munkát végezhetnénk vele.

Csomor Zsolt