fbpx

Negyedszerre is Agromehanika permetezőgépet választottam

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 június 18.

Babiczék Tápiószentmártonban gazdálkodnak. A számtalan kisebb-nagyobb parcellából összeálló 150 hektáros gazdaságukban a gépbeszerzésnél a logisztikai nehézségeket is figyelembe kell venni, így a legújabb permetező kiválasztásánál a tartályméret volt a legfontosabb szempont.

Babicz László
Babicz László tápiószentmártoni gazdálkodó és az Agromehanika AGS 4200 EN HPX 24 vontatott permetező

AMIKOR A MÉRET A LÉNYEG

Szántóföldi növénytermesztésnél a birtokméret mellett a parcellák mérete, alakja és egymástól való távolsága meghatározza a gazdaság hatékonyságát, hisz az sem mindegy, mennyi időt tölt a gépkezelő „csak” vonulással. Növényvédelmi munkáknál ezt a kérdéskört még kiegészíti a szakaszolás és a tartályméret, hiszen a növényvédő szer szállítását és felhasználását komoly feltételrendszer szabályozza. tápiószentmártoni gazdálkodó ezért is fogadta kedvezően, mikor kedvenc permetezőgép-gyártója egy nagyobb tartálymérettel jelent meg a piacon.

– Már 15 éve is van annak, mikor megismerkedtem az Agromehanika permetezőivel, azóta ez már a negyedik gépem, tehát most sem zsákbamacskát vásároltam. Bevált, nekem sem a tartállyal, sem a kerettel nem volt eddig sem problémám, sosem meghibásodás miatt váltottam, hisz akkor nem maradtam volna a márkánál. Egyszerűen kb. 5 évente – ha lehetőségem van rá – szeretem lecserélni a permetezőt, most pedig egy olyan újdonság jött ki, amit nem is hagyhattam ki. Most ettől várjuk az előrelépést, a hatékonyságunk növelését, a növényvédelemben mindenképpen.

Amikor a munkát kezdtük, még a régi, tégla alakú tartállyal dolgoztunk, azóta már lassan mindenki erre a csepp alakúra váltott, ez a legújabb pedig már nemcsak alakban, de méretben is egy kategóriát ugrott, ez már 4200 literes főtartállyal készült. Ebben a szezonban már nem okoz fejtörést és külön logisztikát a 17–20 hektáros parcelláink zökkenőmentes permetezése, egy tartállyal éppen végezni fogok mindenhol.

– Tudja, hogy az országban az öné az első gép ebből a méretkategóriából?

– Igen, már említette Vörös Endre, az Agromehanika értékesítője, aki a kiválasztásban, a felszereltség eldöntésében is segített nekem. Egyébként ez még annyira új kategória, hogy tudomásom szerint talán csak 10 ekkora tartályú Agromehanika permetező került beüzemelésre a világon.

fúvóka
A gép a szórást a fúvóka kopottságához igazítja

A GEOMETRIA ITT FELADJA A LECKÉT

– A beüzemelésre, az első próbakörre érkeztünk ide, a tápiószentmártoni telephelyre, épp vízzel töltötték fel a tartályt az érkezésünkkor. Itt, a szántóföld szélén viszont járjuk körbe, nézzük meg, mitől más, mégis mitől „agromehanikás” az új gépe!

– Aranykoronában nem panaszkodhatunk, van itt a homoktól a szentmártoni feketeföldig minden, ugyanúgy, mint parcellaméretben 0,5-től a 20 hektárosig; ez így ad elég feladatot, még az a szerencse, hogy sík terület, legalább a domboldalakkal nem kell küzdenünk. Így viszont a permetezőtartály után a szakaszolás az, ami a legfontosabb szempont. Ez az új, AGS 4200 EN HPX 24 vontatott permetezőnk ezért is jó választás: 11 db szakaszra van osztva a 24 méteres alumínium keret, így a sok háromszögparcella is könnyen kezelhető. Márpedig évente van, amelyik 3-4szer is sorra kerül. Ráadásul a 150 hektárunk mellett még közel 200 hektáron bérmunkát is vállalunk, és ott sem jobb a birtokszerkezet. A családi gazdaságunkban én nemcsak tulajdonosként, hanem traktorosként is dolgozom, többnyire magam vezetem ezeket a gépeket, így látom, hogy ennél a gépnél például a kormányzott tengely pontosabban, jobban követi a traktor keréknyomát, így sokkal kisebb a taposás mértéke, kevesebb növény vész kárba. Egyébként lehetett volna nem kormányzott tengellyel is választani, a kormányzott tengely viszont csak légrugókkal és az ISOBUS-rendszerrel együtt volt rendelhető. De nekem egyébként is fontosak voltak ezek a funkciók.

A parallelogramma függesztésű szórókeret nagy átfolyású és kisebb arányokkal dolgozó permetezést is megenged, ezt tudom, nálunk ezért nem szokott permetelsodródás jelentkezni. Eddig sem volt problémám az Agromehanika permetezőgépeimnél a keretekkel, ez is elég masszívnak néz ki. A felszereltséghez kértük a légrugókat is, így azért a vezetés is kényelmesebb lesz, az elektronikus rendszer pedig automatikusan végzi a permetezőkarok szintbeállítását, igazítását, a GPS-adatok alapján a szakaszonként kiosztott szórófejek zárását-nyitását és persze a kerékelfordulást. Ez a keréknyomkövetés is módosítható egy-két egyszerű mozdulattal, így növénykultúrához, sortávhoz is tudom igazítani.

Az alvázba (tartókeretbe) be van építve egy hidraulikus kitámasztó láb, amely megkönnyíti a traktorra való kapcsolódást is. Ezek apróságnak tűnő opciók vagy már épp alapok, de a napi munkánkat megkönnyítik.

Ebben a szezonban már nem okoz fejtörést a 17–20 hektáros parcelláink zökkenőmentes permetezése

– Nézzük meg komolyabban ezt a tartályt, mert nemcsak a mérete lesz fontos!

– Akkor fog majd igazából bizonyítani állítólag, amikor nehezen oldódó port használok. A keverést egy injektálófúvóka biztosítja, és egy rendszerfüggetlen dugattyús szivattyú, amelynek az átfolyási sebessége percenként 150 liter. Az is érv mellette, hogy a tartályhoz tartozik egy flakonmosó, amelynek van egy hegye, amivel a fólia védőcsomagolását tudom átszúrni. A tartály előtt pedig van egy önbehúzóval ellátott tömlődob és egy nagy teljesítményű mosó, amellyel kívülről is le tudom mosni, mielőtt a gépet visszaviszem a telephelyre.

– Azt már láttuk, hogy 4 tartálya van, de ezek szerint szivattyúból is kettő darabbal rendelkezik.

– A permetezőt két darab dugattyús membránszivattyúval szerelték fel. Az első átfolyási teljesítménye 260 l/perc, ez a permetezőszivattyú, a másik, amelynek a teljesítménye 150 l/perc, a permetszert keveri. Ez szabályozza a keverés intenzitását, ez elvileg folyékony műtrágyák kijuttatásakor lesz majd fontos.

vegyszerbekeverő tartály
A vegyszerbekeverő tartály a flakonkimosó fúvókával

KOMPATIBILIS VOLT A TRAKTORUNKKAL IS

– Megoszlanak a vélemények arról, hogy mit nevezünk precíziós gazdálkodásnak. Ha a szakaszolás szempont volt, akkor ezek szerint ez már önöknél is elkezdődött?

– Nem vallom még magam precíziós gazdának, de a navigációs rendszert, az ISOBUS-t már én is használom. A hagyományos jelölővel szemben ez a rendszer például éjszaka is használható, amiben egyébként a LED-ekkel felszerelt keret is sokat segít.

Ez is fontos volt, hogy ez a permetező kompatibilis a traktorunkkal, elég a vezetésre koncentrálnom, anélkül, hogy előre-hátra kellene forgatni a fejem. Az ISOBUS a navigációs rendszerünkkel is összekapcsolódik, mutatja, hogy éppen hol járok, és melyek azok a területek, ahol a kezelés már megtörtént. El lehet menteni a munkavégzés előzményeit és a működési paramétereket. Fogáscsatlakozást is mutat, lehetővé teszi az akadályok „átlépését”, és azt is érzékeli, hol van szükség a permetezés megszakítására.

Ezzel később majd másik traktor vagy munkagép is egyszerűen összekapcsolható lesz, akár egy vetőgép is.

tengely
A kormányzott tengely pontosabban, jobban követi a traktor keréknyomát

– Biztos, hogy 5 év múlva ezt is lecseréli?

– A szakaszolástól, a tartálymérettől várom most az áttörést, ráadásul itt a sebességhez és a fúvókáim kopottságához is igazítja a szórást a gép, ami állítólag 20%-ot is megspórolhat a permetszerből. Ezek meggyőző előnyök. De 5 év sok idő; kivárom a következő újdonságokat!

Sándor Ildikó