fbpx

Melyik fixkamrás bálázót – milyen feladatra válasszunk

Írta: Farkas Imre - 2024 július 14.

A fixkamrás bálázók kínálata nem csak típusban, de méretben és leginkább konstrukcióban is többféle. Utóbbi kiválasztásánál leginkább azt kell szem előtt tartani, hogy milyen termény betakarítására, mekkora arányban, illetve technológiába kívánjuk alkalmazni a gépet.

Azokban a gazdaságokban, ahol a bálázót zömmel 22-25 % nedvességtartalmú lucerna, illetve gyepszéna betakarításra használják, leginkább egy fixkamrás, görgős bálaformázó kamrával rendelkező gép alkalmazása javasolt. Más megoldásokhoz képest a görgős megoldás a bálázókamra teljes kerületén a legmagasabb fokon biztosítja bálaformázás egyenleteségét, és ezáltal a bálák pontos, illetve egyenletes tömörítését. Kíméletesebb a takarmánnyal és lucerna esetén a levélpergési veszteségek kockázata is kicsi.

Kombinált fixkamrás bálázó
Kombinált fixkamrás bálázó munkában

A görgős fixkamrás bálázók általában megbízhatóbbak és élettartam szempontjából is élen járnak. Az acélgörgős bálázókamrával rendelkező gépek azonban nem ajánlottak száraz, 12-15 % nedvességtartalmú terményből, pl. szénából vagy szalmából, való bálakészítéshez, mert a bálaformázás közben az anyag elcsúszásának lehetősége magas. Néhány gyártó ennek csökkentése érdekében a görgők palástján bevágások helyez el, amelyek feladata az említett elcsúszás előfordulásának csökkentése.

Bálakamrák
Balra a görgős, középen a kombinált, jobbra pedig a rúdláncos

Ha a hengeres bálázót a szilázs előállítása mellett, intenzíven 12-19 % nedvességtartalmú szalma és rétiszéna betakarításra is használják, akkor érdemes a kiválasztásnál a kombinált kamrás gépeket előnyben részesíteni. Itt a bálakamra mellső részén görgők, a hátsó részén pedig láncpáron futó rudak találhatók. A görgők használata a teljesen rúdláncos gépekhez képest nagyobb fokú aprítást biztosít, míg a kamra hátsó traktusában lévő rudas lécek megfogják az anyagot és így megkönnyítik a bála gördülés közbeni forgását. Ami a tisztán rúdláncos kamrájú bálázókat illeti, ezek könnyebbek, mint a görgős vagy a kombinált versenytársaik és teljesítményigényük alacsonyabb. Leginkább nagy 55-60 % nedvességtartalmú termények, döntően lucernaszenázs bálázához egyértelműen ezek a konstrukciók javasolhatók.

Forrás: https://www.metalfach.com.pl/