fbpx

Az ÉBSZ-GépShow várja a látogatókat

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 17.

Mint arról előző lapszámunkban már hírt adtunk, az ÉBSZ (Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége) nagyszabású rendezvényt szervez ÉBSZ-GépShow néven 2024. szeptember 26–28. között. A tököli repülőtéren megrendezésre kerülő seregszemlével kapcsolatos aktuális hírekről újra Kelemen Gáborral, a Szövetség elnökségi tagjával beszélgettünk.

Kelemen Gábor
Kelemen Gábor

– Amikor legutóbb találkoztunk, optimistán tekintettek az önök előtt álló kiállításra. Hogyan látja most a küszöbön álló rendezvényt?

– Természetesen az optimizmusunk megmaradt, bár izgalmas hetek vannak mögöttünk. Kiállításszervezői szempontból azt tapasztaltuk, hogy nem minden lehetséges kiállítóhoz jutott el időben a rendezvény híre, így még júliusban is voltak megkeresések és regisztrációk. Ez persze kicsit megnehezíti a területek felosztását, többször kellett újratervezni. Sajnos van olyan is, aki az egyelőre visszafogott idei géppiaci eredmények miatt volt kénytelen lemondani a részvételét. Látogatói oldalról nagyon sok megkeresést kaptunk, a részletekről, programokról rengetegen érdeklődtek, a jegyértékesítés is zajlik; nagyon sok elővételben elkelt már. Mindezek mellett tény, hogy a munka jelentősebb része igazából még csak most fog kezdődni!

– A programokról mit érdemes elmondani?

– Úgy gondolom, igazán színes eseménykínálattal találkozhatnak az érdeklődők. Az állandó programok nagy része a kiállítók saját termékeinek a bemutatása. Emellett a Verseny Aréna és a GépShow Aréna is fontos helyszín lesz. Ez utóbbiban egyrészt a kiállítóink készülnek érdekes bemutatókkal, másrészt a Szövetség is érkezik meglepetésprogrammal.

Terveink szerint egy délelőtti és egy délutáni szekciót is meg tudunk tölteni műsorral minden nap. A bemutatók másik része a gép kezelők ügyességi versenye, amit a kezelők és a közönség is nagyon vár már. A nagy érdeklődésre való tekintettel oda utólag beterveztünk egy ülőhelyes lelátót is, hogy a versenyt kényelmesen, ülve lehessen megnézni.

– Milyen gépeken próbálhatják ki ügyességüket a jelentkezők?

– Három gépet fogunk felvonultatni, többet nem is érdemes, mert akkor nagyon felaprózzuk az egészet. Egy mini kotró és két midi kotró áll majd a vállalkozók rendelkezésére. Ezekkel különböző feladatokat kell végrehajtani. Még nem pontosítottuk, hogy választható legyen a gép, amelyikkel megméretteti magát a versenyző, és három kategóriát hozzunk létre, vagy minden gépkezelő mindhárom géptípussal kell hogy dolgozzon. Én az utóbbit preferálnám.

– Mi az, amit ne hagyjanak otthon azok, akik akár a versenyen, akár a gépek kipróbálásában kívánnak részt venni?

– Munkabiztonsági szempontból is elengedhetetlen lesz a gépkezelői jogosítvány, hiszen csak azokat fogjuk tudni a gépekre felengedni, akik ezzel rendelkeznek. Másik fontos dolog, hogy szondáztatni fogjuk a versenyzőket, így a büfé felkeresése a verseny után célszerű.

– A tervek szerint hány gépet lehet majd kipróbálni a gyakorlati próbahelyszínen?

– Nyolc kategóriában kb. 70 regisztrált gépünk lesz. A legtöbben mini kotrót hoznak, de az igazán nagy gépeket leszámítva minden kategóriában lesz jelen legalább pár masina.

– Milyen újdonságot érdemes még megemlíteni, ami az előző beszélgetés óta derült ki?

– Talán annyit: azt említettem, hogy egy füves területen lesz ez a rendezvény. Ott az első bejárást követően, illetve a korábbi tapasztalatok alapján mégis arra jutottunk, hogy a statikus területet, ahol a gépek álló helyzetben lesznek megtekinthetők, fachipsszel fogjuk felszórni, így egyrészt kellemesebb lesz a rendezvény összképe, természetesen a szálló por mértéke csökken, illetve az esetleges csapadékot is jobban tudjuk kezelni ezen a módon.

– Azt már említette, hogy szépen fogynak elővételben a jegyek. Lesz elég parkolóhely?

– Igen, ezzel nem lesz gond. Három külön parkolói kategória lesz: egy látogatói, egy kiállítói és egy VIP. Így nem fordul elő egy korábbi probléma, hogy a kiállító cégek kollégái, mivel hamar megérkeztek a helyszínre, elfoglalták a bejárathoz közelebbi helyeket.

Dolgozunk emellett azon is, hogy a tömegközlekedésre is rásegítsünk: egy személyszállító céggel sikerült megállapodni, hogy a nyitvatartási időben félóránként forduljanak a tököli HÉV Gyártelep megállója, illetve a GépShow bejárata között. Ezek az oda-vissza járatok természetesen díjmentesek lesznek azoknak, akik erre a rendezvényre érkeznek.

Fodor Mihály