fbpx

A Digitroll Hannoverben mutatta be teljesen új szenzorát

Írta: GÉPmax-2024/I. lapszám cikke - 2024 január 25.

Akik láthatóvá teszik a vetést

A több mint 30 éve alapított Digitroll Kft. impozáns standon várta az érdeklődőket a hannoveri Agritechnica szakkiállításon. Kőrösi Gergő fejlesztési vezetővel és résztulajdonossal már régóta terveztük, hogy beszélgetünk egyet – erre most ez a távoli helyszín adta a legjobb lehetőséget.

Digitroll
Hannoverben mindenki ott volt, aki számít – a Digitroll is

A NEMZETKÖZI VÉRKERINGÉSBEN BENNE KELL LENNI

– Miért fontos a Digitroll számára, hogy Hannoverben kiállítsanak?

– Talán nem is az a kérdés, hogy miért fontos, hanem hogy miért itt fontos, az Agritechnicán. A Digitroll szeretné a világpiacon a legjelentősebb szereplőket megtalálni, és Hannoverben mindenki itt van, aki számít. Így érezhető és mérhető a haszna a rendezvénynek, pedig irdatlan drága ez a megjelenés… Amikor itt egy potenciális partner megjelenik és leül velünk tárgyalni, a megjelenés minősége is fontos szempont – úgy érzem, standunkkal méltó résztvevői vagyunk ennek a seregszemlének. A kiállításon egy demórendszert telepítettünk mind a gabona-, mind a szemenkéntivetés-ellenőrzésre.

Nagyon sok meglévő partnerünk állít ki egyébként az Agritechnicán, vetőgépgyártók, akiknek vetésellenőrző rendszereket fejlesztünk és gyártunk. Ezek mellé szeretnénk még bővíteni a partnerkörünket.

– Készültek-e újdonsággal az Agritechnicára?

– Igen, sok év fejlesztésének eredményeként teljesen új szenzorral jelentkezünk. Annyira friss a termék, hogy még szinte meleg – majdnem a szó szoros értelmében, mert van olyan alkatrésze, amelyet 3D nyomtatóval kellett előállítani, szóval szinte tényleg meleg még… Ez egy új szemenkénti szenzor, amely rendkívüli, 99% feletti pontossággal látja az aprómagokat. Mindezt nem laboratóriumi, hanem valódi szántóföldi körülmények között teszi! Több partner különböző vetőgépein teszteltük már, és több konkurens termékkel összehasonlítva most nyugodtan mondhatjuk, hogy jelenleg ez a legpontosabb szenzor a piacon. Egyelőre természetesen még a sorozatgyártás előtti fázisban vagyunk ezzel a termékkel, a kiállításon egy kis akció keretében gyűjtjük a partnereket. Nemcsak a fejlesztés a nagy feladat, amely az erőforrások, idő 60-70%-át emészti fel, hanem a megfelelő minőségben sorozatgyártás megszervezése is – ezzel dolgozunk most.

– Korábban nagy siker volt a FlowSense (előző nevén BlackEye) szenzor, amely a gabonavetőgépeknél mérföldkövet jelentett. Ezt több gyár is használta – magát a szenzor gyártását mindig önök végzik?

– Igen, és az elmúlt években az volt a legnagyobb feladatunk, hogy ezen a téren fejlődjünk. Ekkora darabszámokat előtte nem kellett gyártanunk, a FlowSense viszont olyan nagy siker volt, és a Väderstad olyan mennyiséget vásárolt hozzá a SeedEye vetésellenőrző rendszerhez, hogy nagyot kellett lépnünk. Sikerült, és büszke is vagyok rá, hogy a világszintű cégek értékelési rendszerében is nagyot léptünk előre, például az említett Väderstadnál is top-beszállítók lettünk.

Kőrösi Gergő
Kőrösi Gergő fejlesztési vezető, Digitroll Kft.

A REPCE ÉS A CIROK VETŐMAGJAIS JÓL ÉRZÉKELHETŐ

– Mi a fő üzenet a partnerek felé?

– Az, hogy mi vagyunk az egyik hiányzó darab a kirakósból. A mezőgazdaság egy szép nagy kirakós játék, ahol az év végén van egy szép hozam, termés, amihez sok minden kell: talajművelés, vetés, permetezés, betakarítás és még sorolhatnánk – mind fontos. A mi termékünk is fontos darabja a kirakósnak, hisz akármilyen jó a vetőgép, akármilyen jó minden körülmény, ha nincs egy jó vetésellenőrző rendszer, ami a kijuttatást ellenőrzi, akkor nagy kockázatokat vállalunk. A mi piacunkon nagyon kevés a szereplő, alig van néhány tucat jelentősebb gyártó a világon, aki ezzel foglalkozik. Itt nem a laboratóriumban kell jól működni, hanem a szántóföldön, porban, hidegben, melegben… Mi a nagyon jó mérnökcsapatunkkal, fejlesztőgárdánkkal nagyon eredményesek vagyunk ezen a piacon. Zseniális ötleteik vannak!

– Milyen kultúrákban használható ez az új szenzor?

– A kukorica-vetőmagot megszámolni nem akkora feladat, ezt már közel 30 éve a mi termékeink is tudják. A mostani technológia abban más, hogy a változó növénykultúrákban és technológiákban is használni lehet. A repce, a cirok vetőmagja is legyen jól érzékelhető – ez az elvárás, így a technológiákhoz alkalmazkodni kell a szenzoroknak is. Jelenleg, amit szemenkénti vetőgéppel vetnek, azt ez a szenzor meg tudja számolni, szántóföldön, üzemi körülmények között is.

– A FlowSense fejlesztése során a svéd gyártó nagy segítséget jelentett a hátterével. A mostani szenzorral kapcsolatos munka során hasonló rendszerben gondolkodtak?

– Nem, most nem volt vetőgépgyártó partner, aki ebben a munkában segített volna. Az a célunk, hogy a legtöbb vetőgépgyártó gyárilag fel tudja rakni a gépeire az új fejlesztésünket. Főleg az induláskor jó, ha minél több retrofit-rendszert tudunk eladni gazdáknak is, mert így mi adatot kapunk, hogy hogyan működik a rendszer a mindennapi gyakorlatban, változatos körülmények között, a gazda pedig jól jár, mert egy vadonatúj rendszert tesztelhet. Amint elindul az akció a tesztelés kapcsán, jelezzük a magyar gazdáknak. Minden ilyen terméknek nehéz a bevezetése, mert meg kell teremteni a bizalmat, amihez persze idő is kell. Két-három év, mire egy új technológiáról ki lehet jelenteni, hogy teljesen biztonságosan működik.

A FlowSense a már említett Väderstad SeedEye rendszer mellett a Kverneland, Gaspardo, Amazone vetőgépeiben is megtalálható, emellett sok helyen még tesztelik. Még mindig nincs igazi konkurenciája, amelyik tudná ennek a pontosságát, pedig 8 év eltelt a bemutatása óta.

– A gyártásra visszatérve, hogyan látni a jövőt ezen a területen?

– Sajnos nem mindent mi gyártunk, szükségesek jó partnerek is ehhez a feladathoz. De csak magyar alvállalkozóink vannak, magyar munkaerővel dolgozunk, és erre büszkék vagyunk. Most már megvan az a tudásunk, hogy a tömeggyártást összeállítsuk, nem kell Kínába menni!

Fodor Mihály