fbpx

A Cummins új üzemben kezdi meg a hidrogén motor gyártását

Írta: Farkas Imre - 2024 június 02.

A Cummins Inc. bejelentette, hogy a Tata Motors számára megkezdődött legújabb hidrogén belsőégésű motorjainak (H2-ICE) gyártása egy új, korszerű gyártóüzemben az indiai Jamshedpurban.

Az első B6.7H hidrogénes belsőégésű motorok 2024 márciusában gördültek le a gyártósorról, és mostantól a Tata Motors teherautóiba integrálják őket. A haszongépjárművek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére életképes megoldás a hidrogénnel működő belsőégésű motorok, amelyek dízelhez hasonló teljesítményt és üzemi hatótávot biztosítanak, miközben nulla szén-dioxid-kibocsátású hidrogén üzemanyaggal működnek. A B6.7H motornak sok alkatrésze megegyezik a jelenlegi dízel- és földgázmotorokkal, úgy beépíthető, mint egy szabványos motor, és percek alatt feltankolható. A B6.7H beszerelése lehetővé teszi a Tata Motors és a Cummins számára, hogy bemutassanak egy praktikus, fenntartható, szén-dioxid-kibocsátás nélküli energiaforrást az indiai haszongépjármű-ipar dekarbonizációjának támogatására.

Cummins B6.7H hidrogenmotor
Az első B6.7H hidrogénes belsőégésű motorok 2024 márciusában gördültek le a gyártósorról
– fotó: https://www.cummins.com/

A hidrogénmotorok gyártása a közelmúltban megnyílt jamshedpuri telephelyen, a legújabb fejlesztés a Cummins és a Tata Motors együttműködésében Indiában. Az új gyártóüzem a Tata Motors Limited és a Cummins Inc. 50:50 arányú vegyesvállalatának része, és hidrogén belső égésű motorokat fog gyártani közepes, illetve nehéz haszongépjárművekhez. Ezen felül egyéb alacsony-nulla károsanyag-kibocsátású technológiákat, például akkumulátorokat. és hidrogén üzemanyagcellákat is itt készítenek majd. Az új termelési kapacitásokba való befektetés mindkét vállalat elkötelezettségét mutatja India és exportpiacai tisztább, fenntarthatóbb jövőjének megteremtése iránt.

A Tata Motors és a Cummins 30 éves szoros együttműködést ápol közös vállalatuk, a Tata Cummins Private Limited (TCPL) révén. A TCPL GES, a TCPL leányvállalata 2023 márciusában alakult, hogy együttműködjön az indiai haszongépjárművek alacsony és zéró kibocsátású hajtástechnológiai megoldásainak tervezésében, illetve fejlesztésében.

A Cummins PLANET 2050 környezetvédelmi stratégiájában a zéró kibocsátás 2050-re való elérésére törekszik. A Destination Zero a vállalat tervezési irányvonala a zéró kibocsátású jövő eléréséhez, amelynek középpontjában az ipar szén-dioxid-mentesítése áll az alacsony és nulla kibocsátású technológiák elérhetőségének és életképességének növelésével.