fbpx

Bosch Rexroth eLION – a villamosítás hatékony módja

Írta: GÉPmax-2024/V. lapszám cikke - 2024 szeptember 20.

A Bosch Rexroth az eLION moduláris és méretezhető nagyfeszültségű platformjával támogatja az építőipari, illetve mezőgazdasági gépek hatékony villamosítását. A Bosch Rexroth újonnan kifejlesztett, mobil gépekhez készült eLION villamosítási platformja a kompromisszumok nélküli robusztusságot magas fokú funkcionalitással ötvözi. A vállalatnak az elektromos ipari megoldások terén szerzett házon belüli tapasztalata mellett a mobil gépekkel kapcsolatos ágazati tudása és a Bosch elektromobilitás terén szerzett sokéves szakértelme is hozzájárult a fejlesztéshez.

JÓL MÉRETEZETT NAGYFESZÜLTSÉGŰ PLATFORM

Az eLION villamosítási platform egyedi alkatrészei nemcsak a csúcstechnológiájú nagyfeszültségű motorokat és invertereket tartalmazzák, hanem más nagy teljesítményű alkatrészeket is, valamint hajtómű-technológiát, hidraulikát és szoftvert. Annak érdekében, hogy a meglévő és új járműarchitektúrák villamosítása során maximális tervezési szabadságot biztosítsanak, a hajtások széles névleges teljesítménytartományt fednek le, 20-tól 230 kW-ig, 2500 Nm feletti maximális nyomatékkal. A négy különböző hosszúsági méret, a különböző motortekercsek, valamint a nagy és alacsony sebességű változatok összesen több mint 80 konfigurációt kínálnak a gyártók számára.

Bosch Rexroth eLION
A Bosch elektromobilitás terén szerzett sokéves szakértelme is hozzájárult a fejlesztéshez
– fotó: https://www.boschrexroth.com/en/dc/

JÓL VÉDETT ÉS BIZTONSÁGOS

Minden eLION motor és inverter megfelel az IP6K9K átjárhatósági követelményeknek. A hőmérséklet-tartomány -40 °C és 85 °C között van, a motorok felső hőmérsékleti határa 100 °C, miközben ezek állandó generátorként is működhetnek. Az eLION alkatrészek ütés- és rezgésállóság a50 g ütésig és 10 g vibrációig terjed. A gyártók és a felhasználók az inverterek ISO 13849 szabvány szerinti biztonsági funkcióiból is profi tálhatnak.

A motorok széles választékának kiegészítéseként az inverterek is elérhetők fokozatos teljesítményosztályban, akár 300 A folyamatos áramerősségig. A túlterhelési képesség tíz másodperces csúcsáram esetén akár 600 A, 60 másodpercig pedig 450 A. Ezenkívül az eLION inverterek 270 és 850 V közötti egyenáramköri feszültséget támogatnak. A kerék- és központi hajtások sebességváltói – amelyek szintén megtalálhatók a portfólióban – nagy teljesítménysűrűségű kompakt meghajtóegységek. A Bosch Rexroth BODAS szoftvert és megfelelő hidraulikus alkatrészeket is biztosít a teljes eLION platformhoz.

Bosch Rexroth eLION
A Bosch Rexroth az eLION moduláris és méretezhető nagyfeszültségű platformjával támogatja az építőipari, illetve mezőgazdasági gépek hatékony villamosítását
– fotó: https://www.boschrexroth.com/en/dc/

A BRUSA-VAL EGYÜTTMŰKÖDVE FEJLESZTETT INTEGRÁLT TELJESÍTMÉNYELEKTRONIKA

Minél több alkatrész kerül beszerzésre egyetlen beszállítótól, annál integráltabbak a megoldások, és annál hatékonyabbak a fejlesztési, gyártási és szolgáltatási folyamatok. Az eLION platform ezért további villamosítási komponenseket is figyelembe vesz. Fedélzeti töltőberendezéseket, DC/DC átalakítókat és nagyfeszültségű kábeleket használnak szabványos megoldások létrehozására a független hajtástípusokhoz.

A BRUSA HyPowerrel közösen kifejlesztett DC/DC konverterek és beépített töltőkészülékek az eLION portfólió új kiegészítői. Az eLION DC/DC konverter nagy, 1,25 kW/l teljesítménysűrűséggel több mint 90 százalékos hatékonysági szintet ér el. A kompakt, 22 kW-os fedélzeti töltőkészülék rugalmasan integrálható különféle járművekbe, és 36A maximális töltőáramot ér el, 95%-os hatásfokkal (háromfázisú). A DC- és AC-töltést is egyaránt lehetővé teszi.

Bosch
Minél több alkatrészt kerül beszerzésre egyetlen beszállítótól, annál integráltabbak a megoldások
– fotó: https://www.boschrexroth.com/en/dc/

KEVESEBB KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS, TÖBB TELJESÍTMÉNY

Az eLION nagyfeszültségű portfóliója lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy megfeleljenek a nagyobb teljesítmény és a csökkentett kipufogógáz-kibocsátás iránti sürgető piaci igényeknek. A Bosch Rexroth ezt biztosítja a finoman besorolt, hangolt elektromos eLION megoldási platformjával. A gyártók így a hajtás típusától függetlenül – akár dízel-elektromos, hibrid vagy teljesen elektromos – minden vezetési, munka- és segédfunkciót villamosítani tudnak, miközben csökkentik a zajkibocsátást és az állásidőket. Ez végső soron nagyobb termelékenységet és rendelkezésre állást, valamint megerősített versenyképességet eredményez.

Forrás: boschrexroth.com. Olaf Marshall kommunikációs menedzser, mobilhidraulika-üzletág
Összeállította: Farkas Imre