fbpx

Dél-Amerika messze van, de a géppiac ott sincs jobb helyzetben

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 15.

Az első féléves Argentin forgalomba állítási adatokat látva annyi vigasza lehet az európai piaci szereplőknek, hogy a szektort érintő recesszió globális.

Az adatok az Argentin Köztársaság Autókereskedőinek Szövetsége (ACARA) által közzétett forgalomba állítási jelentésből származnak, a traktorok, magajáró betakarítógépek és önjáró permetezőgépek hivatalos forgalomba állítási nyilvántartásait is.

Pauny traktor
Az argentin Pauny a helyi traktorpiac 13,3%-át uralja – fotó: https://www.pauny.com.ar/ar/

Az első félévben 1902 traktort állítottak forgalomba Argentínában, ami -31,3% -os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához (2769 darab) képest. Ebben a piaci szegmensben volt a legnagyobb a visszaesés. A John Deere kényelmesen vezeti a márkák rangsorát 42,2%-ával, amelyet a New Holland követ (14,7%), majd a Case IH (13,7%) és a Pauny (13,3%) illetve a Valtra (6,4%) következik a rangsorban.

Challenger kombájn
A negyedik legnépszerűbb kombájn Argentínában a Challenger – fotó: https://www.valtra.com.ar/

A kombájnok értékesítése terén az első félévben 253 darabot ért el, ami -19,9% -os csökkenést jelent 2023 első félévéhez képest (316 darab). A John Deere továbbra is vezeti a márkák rangsorát 45,5% -os piaci részesedéssel, őt a Case IH (31,6%) és a New Holland (16,6%) követi. A negyedik és ötödik helyen két AGCO-s márka a Challenger és a Massey Ferguson osztozott.

Metalfor permetező
A hazai gyártók uralják az önjáró permetezők piacát – fotó: https://www.metalfor.com.ar/

Az önjáró permetezők piacán komoly a verseny mivel sok honi gyártó van. Január és június között 252 magajáró növényvédőgépet szabadalmaztattak Argentínában, ami -15,2% -os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest (297 darab). A márkák szerinti bontásban az ACARA által az első félévnek megfelelő információ a Metalfor (35,3%), a Pla (29,4%), a Caimán (12,7%), a Jacto (6,7%) és rangsorát hozták. (6,3%).

Forrás: https://www.acara.org.ar/