fbpx

Hígtrágya kijuttató felépítmény teherautóra

Írta: Farkas Imre - 2024 augusztus 31.

Az összkerékmeghajtású tehergépkocsik mezőgazdasági alkalmazása nem új keletű, de mintha az európai piacon most újra reneszánszát élné. A felépítményválaszték is hozzájárul ehhez, hiszen az is hatalmasat szélesedett az elmúlt egy évtizedben

Európában egyre több tehergépjármű-átalakítással, haszongépjármű specializációval foglalkozó cég alakít át mezőgazdasági felhasználásra tehergépkocsikat, és néhány járműgyártó (MAN, Tatra, Mercedes Benz) már gyárilag is kínál ilyen felhasználási területre kifejlesztett járműveket. Különböző méretű hígtrágyaszállító felépítményt többféle méretben már nagyon sok gyártó kínál teherautó alvázakra. Viszont kijuttatóval kiegészített verziót eddig még nem nagyon lehetett látni.

tartályfelépítmény
NAF-21V tartályfelépítmény ejtőcsöves kijuttató egység kombinációjával – fotó: https://www.agrostar.cz/

A cseh AgroStar Cisterny a Tatra Phoenix T158 8×6, illetve 8×8 terepjáró teherautóra szerelhető NAF-16V, 18V és 20V típusú hígtrágya tartályfelépítményt kombinálta APL AH9, vagy APL AH12 ejtőcsöves rendszerű kijuttató kerettel. A talajba juttatásra is kínálnak kombinációt az NAF-21V tartályfelépítmény és vágótárcsás csúszó-csoroszlyás kijuttató egység kombinációjával. Így az betakarítási szezonban a terményszállításra használt nagy teherbírású teherautó, a szezonszünetben a fent említett felépítményekkel hígtrágya kijuttatásban egy nagy teljesítményű önjáró, vagy vontatott applikátort helyettesíthet.