fbpx

AbeTrac – Magajáró permetezőből vedlett át önjáró eszközhordozóvá

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 09.

Már több korábbi, eszközhordozókkal foglalkozó cikkünkben is utaltunk arra, hogy Hollandiában nagy hagyománya van a speciális önjáró mezőgazdasági hordozógépek építésének. Traktorból, illetve egyéb önjáró gépből előszeretettel építenek eszközhordozó gépeket.

Jó példa erre az AbeTrac, az Abemec Machines és a HVL közös fejlesztésű önjáró hordozógépe, amely egy 22 éves Agrifac ZA3400 magajáró permetezőgép átépítéséből született. Sok mindent nem igazán hagytak meg az eredeti növényvédő gépből, mindössze az ingafutómű, a motor, a hidraulikaszivattyúk és a fülke maradt a régi, de utóbbinak a belső berendezése is más lett.

AZ ALAP EGY FELNŐTT KORÚ AGRIFAC CONDOR

Teljesen átalakították a permetező vázkeretét, de az Agrifac jól bevált ingafutóművét meghagyták. A fülke a váz közepére került, így helyet teremtett mellső hárompont-függesztőmű számára, de ebből hátra is jutott, sőt hidraulikus hajtású teljesítményleadó tengelyt is beépítettek. A függesztőszerkezetet terhelésérzékelős hidraulika mozgatja, és mindkettőnek nagy emelőútja van a normál munkagépek felemelésére, mivel a függesztőkaroknak egy tartókonzolos sínben függőlegesen állítható a pozíciójuk. Elöl-hátul azonos magasságra emel, és mindkettő 3000 kg terhet emelhet maximum.

Abetrac
Az első AbeTrac a Loonbedrijf Hermans bérszolgáltatónál kezdte meg pályafutását

A hátsó szabványos hárompont-függesztőberendezés a tartókonzollal együtt egy paralelogramma elvű, zártszelvénytagokból épített, hidraulikusan mozgatható, karos függesztőműre van felrögzítve. Az első AbeTrac hét pár, kettős működésű hátsó hidraulikus szeleppel van felszerelve, de van hely akár 9 szelep beépítésére is. A traktor alapkivitelben 100 l/perc terhelésérzékelős szivattyúval szolgálja ki a hidraulikus rendszert, de opcionálisan nagyobb kapacitású is rendelhető hozzá.

Készülő második Abetrac
Már megkezdődött a második gép építése is

ÁLLÍTHATÓ NYOMTÁV

Az Agrifac Condorból megmaradt a hathengeres DEUTZ dízelmotor, ami205 LE teljesítményt ad le, és a vezetőfülke mögé került beépítésre. Fölé akár további tartályok adaptálhatók a vázra. Megmaradt a permetező eredeti hidrosztatikus járószerkezet-hajtása, így40 km/h maximális sebességre képes az önjáró gép, a tempó szabályozása pedig fokozatmentes. Közúton csak az eszközhordozó mellső tengelye kormányozható, míg terepen összkerékkormányzással haladhat, de oldalazó mozgásra is képes. A felszerelt abroncsmérettől függően az AbeTrac hasmagassága 105-115 cm lehet. Az ingafutómű légrugós lengéscsillapítása alapfelszereltsége a gépnek, így a talaj követése egyenletes, mindig magas szinten tartva a gép stabilitását. A felhasználók kétféle tartományú, 150-225 cm, illetve 220-325 cm közötti fokozatmentes nyomtávállítás közül választhatják ki a termesztéstechnológiájukhoz jobban igazodó kivitelt.

Fendt kartámasz
Az előző generációs Fendt 700 Vario kartámasza az AbeTrac ülésén

KOMBÁJNFÜLKE, TRAKTORKARTÁMASSZAL

Az eredeti, régi CLAAS fülkét is alaposan átdolgozták. Mivel az építő cég Fendt traktorok forgalmazásával is foglalkozik, az ergonómiába is becsempésztek egy kicsit a márkából. Az előző generációs 700 Vario multifunkciós kartámaszát, monitorját építették be a permetező régi kezelőszervei helyett.

AbeTrac ingafutómű
A járószerkezet maradt az Agrifac Condoron bevált ingafutómű

KERTÉSZETEKBE IDEÁLIS

Az Abemec többek között faiskolákat, illetve zöldségtermesztő és kertészeti gazdaságokat céloz meg az új eszközhordozó piacra dobásával. Az Abemec Machines felel az értékesítésért, és a gép kielégíti a CE-szabványt is. Az első AbeTrac a Loonbedrijf Hermans bérszolgáltatónál kezdte meg pályafutását. Ennek a gépnek a nyomtávállítása 150-225 cm a nyomtávtartománya, a hasmagassága pedig 105 cm, ezért szinte minden parcellán és bármilyen kertészeti ültetvényben használható. Megkezdődött a második gép tervezése és gyártása is, ennek 225-320 cm lesz a nyomtávolsága. Az eladási ár 175 000 és 225 000 euró között van, a választott változattól és opcióktól függően.

Fotók: https://hermansloonbedrijf.nl/ és https://www.abemec.nl/

Farkas Imre