fbpx

GeoPloughX – GPS-alapú szántásvezérlés RTK-pontossággal

Írta: Szerkesztőség - 2012 november 16.

A GPS-alapú rendszer iránt érdeklődők mindig pontosan felmérik, hogy melyek azok a műveletek, amelyekhez a megvásárolni szánt eszközüket fel tudják majd használni. A Trimble, széles termékkínálatára alapozva, szinte minden szántóföldi művelethez tud megfelelő eszközt biztosítani, de ez alól eddig a szántás kivétel volt; a barázdában járó ekék esetében nem volt sok lehetőség a GPS-alapú kormányzás adta előnyök kihasználására.Egy 2011-es év végi újdonság azonban lehetővé teszi, hogy a fenti legutolsó mondat a jövőben már ne legyen igaz. A holland Geometius cég ugyanis saját fejlesztésű eszközzel, a GeoPloughX-szel lépett a piacra. A GeoPloughX egy olyan GPS-alapú szántásvezérlő, amely egy Trimble robotpilóta rendszerre épül rá. Segítségével új lehetőségek nyílnak a szántás műveletének elvégzése során, és így ezen a területen is bevethetjük a GPS-technológiát, hogy csökkentsük az üzemanyag- és munkaidő-felhasználásunkat.Az eszközt a 2011-es őszi munkák során már hazánkban, Dalmandon, a Kósa Kft.-vel közösen is teszteltük. Így a gyakorlati információink már nemcsak a marketinganyagból, hanem valódi, magyar gazdaságban szerzett tapasztalatokból is a rendelkezésünkre állnak.A megvalósításhoz szükséges felszereltség:

Trimble robotpilóta rendszerAz eszköz beszerelése, bár traktor és munkagépfüggetlen, megkövetel egy Trimble robotpilóta rendszert (lehetőség szerint RTK-pontossággal), FmX , CFX-750 vagy Ez-Guide 500-as kezelőfelülettel. A robotpilóta rendszeren lehet felvenni azt az egyenest (vagy görbét), amelyhez szeretnénk, hogy a szántás illeszkedjen.A munka folyamán a GPS-ből érkezik az információ, hogy a tervezett egyeneshez képest a traktor hány centire halad. Ennek megfelelően a GeoPloughX rendszer pont annyit nyit vagy zár az ekén, amennyi ahhoz kell, hogy a következő barázda már pontosan kövesse a felvett nyomvonalat.

2 cm-es (RTK-) korrekcióA GPS pontossága 2 cm környékén lehet, amelyet saját bázisállomással vagy az univerzálisan, traktormárka függetlenül FÖMI GNSSnet.hu szolgáltatással tudunk elérni. A szántás műveletének elvégzéséhez még az OmniStarHP 5-10 cm-es csatlakozási pontosságot adó korrekció forrása is használható, de tökéletes eredményt az RTK-pontosság ad.Állítható fogásszélességű ekeA holland gyártó úgy készítette el az eszközt, hogy az a lehető legszélesebb körben használható legyen. Így az állítható fogásszélességű eke kiválasztása nincsen márkához kötve. Egyetlen kritériumnak kell csak megfelelni, hogy az ekének legalább az első ekefeje állítható legyen. Tesztünkben egy Kvernerland RG115-ös ekét használtunk, amely teljes hidraulikus fogásszélesség-állítással rendelkezik.GeoPloughX – GPS-alapú szántásvezérlő egységA GeoPloughX, azaz GPS-alapú szántásvezérlő egység egy olyan vezérlődoboz, amely a kabinba kerül beépítésre. A beszerelés csak annyi munkát igényel, hogy be kell kötni egy-egy vezetékkel a robotpilótába, valamint a munkagépbe. A GeoPloughX világos háttérvilágítású, folyadékkristályos kijelzővel rendelkezik, ahol a nyomógombok is külön-külön megvilágításra kerültek, az éjszaki munkavégzés kényelmének biztosításához. Az egység szoftverében négyféle felhasználói mód került kialakításra: egyszerű, haladó, szuper haladó és támogatói üzemmód. Összesen négy munkagép beállításai menthetők el, így könnyedén lehet cserélni az ekéket a traktor mögött.MűködéseA GeoPloughX működés közben a Trimble robotpilótától kapott folyamatos információk alapján változtatja az eke fogásszélességét. A robotpilótára és a pontos korrekcióra ebben az esetben tulajdonképpen nem a robotpilóta kormányzás miatt van szükségünk, hiszen ott a barázda, amiben a kerék megy, hanem a pontos, talajszintre vetített helymeghatározó képesség az, amit a GeoPloughX eszközünk kihasznál.TapasztalatokA Dalmandon szerzett tapasztalatok alapján a GeoPloughX-től az alábbi feladatok elvégzéséhez kaptunk segítséget:

Szántás különböző kötöttségű talajonSzántás közben a különböző kötöttségű talajok váltakozása esetén a barázda könnyen „elgörbülhet”. A GeoPloughX nem engedi, hogy a barázda görbe legyen, mert folyamatosan egyenesen tartja az ekét, attól függetlenül, hogy a talaj lazább, kötöttebb vagy éppen gyomosabb.Szántás minden időbenA GeoPloughX szántásvezérlővel az összes külső tényezőt kizárhatjuk, mert az eszközünk éjjel, nappal vagy akár ködben is ugyanolyan magas szintű, minőségi munkát végez.Szántás „alaktalan” táblán Szinte mindenki ismeri azt az esetet, amikor a felszántani kívánt tábla két hosszanti oldala nem párhuzamos, hanem valamilyen, nem túl nagy szöget zár be. Az sem ritka, ha a táblának egy egyenes és egy girbe-gurba oldala van. Az ilyen alakú táblákon az utolsó sorok kiszántása bizony komoly fejtörést okoz a gépkezelőnek.A GeoPloughX-t használva a befejezendő oldalon fel kell venni egy AB egyenest, majd átmenni a másik oldalra, és megkezdeni a szántást.A kapott adatok alapján most már helyettünk számol az eszköz, és menet közben, az eke fogásszélességét változtatva, folyamatosan „elcsalja” azt a különbséget, amivel a barázda eltér a felvett egyenestől. A tábla úgy lesz teljesen kész, hogy az utolsó fogás is egy húzással készül el, fölösleges forgolódás vagy a már felszántott területen történő taposás nélkül.Az eszköz már a Hollandiában látott és elmondott tapasztalatok alapján is ígéretesnek tűnt. A várakozásunknak megfelelően aztán a hazai, dalmandi teszt is azt mutatta, hogy már biztosan állíthatjuk: a Trimble robotpilótát választóknak tudunk olyan alternatívát mutatni, amellyel a szántás művelete során is kihasználhatjuk a robotpilóta-rendszer nyújtotta előnyöket.Nagy BenceAgromatic Automatizálási Kft.[m3 id="megjelent-gm" ev="2012" ho="01" honev="januári"]>