Enyingre került az ezredik FraKomb magágykészítő

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 28.

Az AXIÁL Kft. által forgalmazott ezredik FraKomb magágykészítőt Umenhoffer Péter, a vállalat marketingigazgatója adta át az Enyingi Agrár Zrt. vezérigazgatójának, Szávay Gábornak.

Umenhoffer Péter marketingigazgató kiemelte: az AXIÁL filozófiájába a kezdetektől beletartozik, hogy támogassa a magyar gépgyártást. A Framest az ékes példa arra, hogy ez Magyarországon is lehetséges, méghozzá világszínvonalon.

 

Frakomb átadás
Balról jobbra Umenhoffer Péter marketingigazgató (AXIÁL), Király Szabolcs termékmenedzser (AXIÁL), Nyárádi Attila ügyvezető igazgató (Framest), Sziládi József növénytermesztési főágazatvezető (Enyingi Agrár Zrt.), Szávay Gábor vezérigazgató (Enyingi Agrár Zrt.), Török Ferenc területi képviselő (AXIÁL), Fésű Gábor vezérigazgató helyettes (Enyingi Agrár Zrt.) – Fotó: Kajetán Jácint

 

A szűk körű házi ünnepségen jelen volt a gyártó Framest Kft.  ügyvezető igazgatója, Nyárádi Attila is, aki elmondta, 15 éve fejlesztették ki a FraKomb magágykészítőt. Megnézték a piacon minden gyártó minden hasonló termékét, meghallgatták a gazdák igényeit, és ezek alapján „rakták össze”. A Framest 18 gépcsaládjának összes munkagépe a profitorientált gazdálkodást és a talaj szempontjából is fenntartható fejlődést szolgálja, így a FraKomb magágykészítők is. „Azoknak ajánlom, akik takarékoskodnának a menetszámmal, így az idővel, az energiával; akik megőriznék a talaj nedvességét; akiknek fontos, hogy kíméljék a talajt, és kiszednék a korábbi műveletek által hagyott keréknyomokat. Egy szóval azoknak, aki igényesek a saját munkájukra.” Mivel a 2-től a 8 méter munkaszélességig gyártják, minden birtokméret esetében jól használható – tette hozzá Nyárádi Attila.

 

Frakomb
A jubileumi gép, a  999-dik „testvérével együtt a gazdaság összes tavaszi vetés magágykészítését elvégzi – Fotó: Kajetán Jácint

 

Az Enyingi Agrár Zrt. növénytermesztési főágazat-vezetője, Sziládi József úgy tervezi, hogy az új magágykészítőkkel – a 999. FraKomb is hozzájuk érkezett! – az összes tavaszi vetés magágykészítését elvégzik. Ez elsősorban 900 hektár cukorrépát és 2800 hektár kukoricát jelent. „Amit tavaly, a könnyebb gépekkel két menetben kellett megcsinálnunk, azt most egy műveletben meg lehet oldani. Ezért is bízom abban, hogy idén a három kombinátorunkat elő sem kell venni, legfeljebb a kiegészítő kisebb tábláinkon.”

A gépátadáson az is elhangzott, hogy a Framest talajlazítói is közel állnak az ezres rekordhoz.

 

Szöveg: Popovics Gizella, újságíró

Forrás: AXIÁL Kft.

Összeállította: Farkas Imre