fbpx

Fortschritt E-310, egy fiókban maradt prototípus kaszálógép

Írta: Szerkesztőség - 2020 március 05.

Az egykori állami irányítás alatt működű, a kelet-német mezőgazdasági gépgyártásért felelős Fortschritt Kombinátnak több olyan próbálkozása volt, amely konstrukciós hibák miatt vagy gazdaságpolitikai okokból fiókban maradt.

A hetvenes évek közepén az E-516 kombájn bemutatkozásával egy olyan mérföldkövet lépett meg a gyártó méretben és teljesítményben, amelynek sikere arra ösztönözte a gyár vezetését, hogy az E-301 önjáró rendrevágóból és az E-280 járvaszecskázóból álló zöldsort is kiegészítse ekkora méretű alternatív típusokkal. A silózót az akkori mércével mérve monumentális méretű, 320 lóerős, E-290 képviselte volna melynek prototípusát itthon is kipróbálták, a magajáró kasza szerepét pedig az E-310-es önjáró rendrevágó vitte volna, melynek kísérleti példányát hazánkban szintén kipróbálta a gyár.

A kevés fotók egyike, amely fennmaradt azok közül, amelyek a Fortschritt E-310 prototípus önjáró kaszálógépet ábrázolják munka közben – fotó: mediatum.ub.tum.de

A két gép fülkében teljesen azonosat használt, de a kaszáló adapter tekintetében is – az adapter csatlakozást kivéve – ugyanazt a bázist alkalmazta. Első ránézésre látszik, hogy a kísérleti példány semmiben sem követte az E-301-es nyomdokait, attól jóval nagyobb léptékű és teljesítményű betakarítógép volt, 5,7 méteres munkaszélességgel. Ebben már az minszki motorgyár D-50-es, illetve D242-es (MTZ traktor motorok) négy hengeres motorja helyett, egy 105 LE teljesítményű, 4 hengeres, kelet-német gyártású IFA motor szolgáltatta a meghajtást. A fülke kezelőszervei (kormányoszlop, műszerfal, vezetőülés) megegyeztek a későbbiekben, 1982-ben bemutatott és napjainkban, a kisgazdaságokban még mindig népszerű E-514 kombájnban alkalmazottal.

Végül az NDK-ban és a KGST-n belül, számos országban, több éven át végzett szántóföldi vizsgálatok során jó néhány konstrukciós hiányosságra derült fény mind az E-310 rendrevágó, mind pedig az E-290 silózó prototípus tekintetében, így a gyártó a további fejlesztéstől elállt, és inkább a meglévő zöldsor gépeinek minimális továbbfejlesztése mellett maradt.

Farkas Imre