fbpx

Pronar – Szálastakarmányt betakarító és takarmány-előkészítő gépek

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 12.

A szálastakarmányok betakarításához széles gépkínálat van a piacon, de csak a megfelelő gép választása elégíti ki teljesen az állattenyésztésre szakosodott gazdát. A gép kiválasztásánál fontos tényezőnek számít a minőség és a funkcionalitás. A Pronar az állattenyésztők szükségleteit kielégítő teljes kínálattal rendelkezik: fűkaszákkal, rendterítőkkel, rendsorolókkal, bálázó présekkel, valamint bálacsomagolókkal.

Tárcsás fűkaszák

A tárcsás fűkaszákat a zöld területek nyírására alkalmazzák. Ezek a gépek nélkülözhetetlen elemei minden gazdaságnak.
A Pronar kínálatában elérhető tárcsás fűkaszák: PDF 300 homlokkaszák, PDF 380 és PDF 380R (Fortschritt), PDK 220, PDT 260, PDT 300 és PDT 330 hátsó jobboldali, PDD 820 hátsó kétoldalas. A tehermentesítő rugók háromlépcsős beállítási rendszerének alkalmazásával lehetséges a fűkasza nyomóerejének szabályozása (a vágórésznek) a talajra 70, 80, 90 kg-os terjedelemben (a talaj típusának függvényében: a puha talajtól a tőzegen keresztül a kemény és száraz talajig). A széles kilengési terjedelem megkönnyíti a munkát az egyenetlen és meredek terepen. A PRONAR PDT 260 fűkasza standard verzióban egy kaparóval van felszerelve, azonban a PDT 300 és PDT 340 modellek kettős kaparóval rendelkeznek, amely nagyobb terjedelemben teszi lehetővé a kaszált terület szélességének szabályozását.

A PDF 300 homlokkasza 3,0 m-es kaszáló szélességgel, héttárcsás munkaléccel rendelkezik, amelyhez 60 lóerős vontató szükséges első emelővel és TLT-vel (erőátviteli tengely). A Pronar homlokkaszát nagymértékű talajkövetés jellemzi, amely 510 mm-t tesz ki, a munkahelyzetétől számolva: felfelé 270 mm és lefelé 240 mm. A terepet követve, a vágólécet a talajhoz képest +7 és -6 fokos szögben lehet beállítani. A Pronar fűkaszát felfüggesztése miatt, munkájának paraméterei alapján a legjobb kaszák közé sorolják a piacon.

A Pronar által gyártott következő kasza a PDT 300 hátsó jobboldalas, 3,0 m-es munkaszélességű szintén héttárcsás munkaléccel és modern központi felfüggesztéssel ellátott gép. Eltérően a hagyományos oldalsó felfüggesztéstől, a központi felfüggesztés jobb keresztmetszeti terepkövetést biztosít. A modern anyagok alkalmazásának köszönhetően a fűkaszát nagy szilárdság és kis súly jellemzi, ezért a vele való munkához elegendő egy 60 lóerős vontató.

A fűkasza nagyon fontos előnye az aláfutás-gátló, hidraulikus biztosíték formájában, amely ütközés esetén hátratolja és felemeli a fűkaszát. Az akadály elhagyása után a fűkasza önállóan visszaáll vízszintes helyzetbe. A fűkasza szállítása történhet vízszintesen a vontató hátulján valamint függőlegesen a vontató oldalán vagy hátulján. Az összes leírt fűkasza felszerelhető a II. vagy III. osztályú ISO hárompontos felfüggesztő rendszerre. A PDF 300 fűkaszát összekapcsolva a PDT 300 hátsó jobboldalas fűkaszával, 5,8 m-es munkaszélességet kapunk, és a vontató teljesítményigénye ezután 90 LE.

A PDD 820 kétoldalas hátsó fűkasza a kéttárcsás kasza szerkezeti kombinációja, 3-3 m-es munkaszélességgel. A fűkasza alkalmas a homlokkaszával való együttműködésre, és az ilyen szerelvény munkaszélessége 8,2 m. Ez a kasza, úgy mint a PDT 300 hátsó kasza, aláfutás-gátlóval van felszerelve, hidraulikus biztosíték formájában.
A vontató teljesítményigénye 110 LE. A lécen belüli hajtás továbbításához fogaskereket használtak csiszolt fogakkal. A fogaskerekek magasságát és a fogak számát megnövelték, valamint a modul úgy került kiválasztásra, hogy nagyobb átfedéssel működjenek. Ez a szerkezet lehetővé teszi a kifejezetten nagy terhek áthelyezését, valamint az egész vágóléc csendes munkáját biztosítja. A léc váza nagyon jó minőségű anyagokból készült. Egy ereszből áll – amelyben a meghajtó fogaskerekek kaptak helyet – valamint csavarok segítségével hozzárögzített fedélből.
Az ereszt továbbá megerősítették a hátsó részhez hozzáhegesztett zárt szelvénnyel. Ez a rendszer a léc nagy merevségét biztosítja, egyidejűleg megadva a biztonságos és stabil rögzítést valamint a lécen belül található fogaskerekek tökéletes együttműködését.

A vágótárcsákat úgy tervezték meg, hogy a formájuk minél ergonomikusabb legyen. A tárcsák ergonomikussága jelentősen befolyásolja a vágás ellenállását, valamint az egyes elemek kopás eredményeként való elhasználódását. Minél kisebb a vágási ellenállás, annál kisebb kaszálási teljesítmény szükséges. A tárcsa formájának optimalizálása eredményében a Pronar léc – annak ellenére, hogy nagyobb a munkaszélessége – ugyanolyan teljesítményt igényel, mint a régebbi fűkaszáknál alkalmazott vágólécek. A vágótárcsák a késeket gyorsan cserélő mechanizmusba vannak felszerelve. A vágókések hossza 120 mm. A vágóléc nagyon fontos eleme a meghajtó lemez. Az új lécekben ez a lemez úgy van elkészítve, mint egy acél váz két hozzácsavart burkolattal. Ez a szerkezet lehetővé teszi – a burkolatok levétele után – hogy a hajtóátviteli elemek elérhetőek legyenek. Ez nagyon fontos, mivel lehetőséget ad az összekötő csuklók átkenésére valamint a lemezkamra megtisztítására a növényi maradékoktól anélkül, hogy a vágólécet a fűkasza vázáról leszerelnénk. Figyelemre méltó az a tény, hogy az összes elem, amely közvetlenül a talajjal és vágott növényekkel érintkezik, edzett bóracélból készült.

Rendterítők

A rendterítők a lekaszált zöldtakarmány és szárított széna szétforgatásához vagy a lekaszált növények átforgatásához és szétdobálásához szükségesek a mezőkön és réteken. A Pronar kétfajta karusszeles rendterítőt kínál: négy forgórészes rendterítőt 5,2 m-es munkaszélességgel és 20 LE traktor teljesítményigénnyel valamint hat forgórészes rendterítőt 6,5 m-es munka szélességgel és 30 LE teljesítményigénnyel. Az összes gép felszerelhető a II. vagy III. osztályú ISO hárompontos felfüggesztő rendszerre.

Rendsodrók

A Pronar kínálatában szereplő egyrotoros rendsodrók: ZKP 300, ZKP 350, ZKP 420. A kis időre a mezőn hagyott és megszáradt szénát össze kell gereblyézni és átszállítani a tárolóhelyre. Ebben a lépésben segítenek a rendsodrók. A rendsodrók birtoklása és felhasználása jelentősen meggyorsítja az átszállítással kapcsolatos munkákat. Az ilyen típusú gép vásárlásával eredményezett előnyök gyorsan felülmúlják a gépre szánt pénzösszeget.
A Pronar által kínált egyrotoros rendsodrók három munkaszélességben érhetők el. A ZKP 300 rendsodró nyolc munkakarral van felszerelve. Minden karon három dupla gereblyevilla található. Két keréken merev felfüggesztéssel rendelkezik. A rendsodró összekapcsolható egy 20 LE teljesítményű vontatóval. A munkaszélessége 3 m.

A ZKP 350 rendsodró kilenc munkakarral rendelkezik. Minden karon három dupla gereblyevilla található. Merev felfüggesztéssel is rendelkezik két keréken. A rendsodró összekapcsolható egy 25 LE teljesítményű vontatóval. A munkaszélessége 3,5 m. A ZKP 420 rendsodró tizenegy munkakarral rendelkezik. Minden karon négy dupla gereblyevilla található. Rugalmas felfüggesztéssel rendelkezik, amely egy mozgó fejjel van ellátva, amely javítja a mozgékonyságát és a terepkövetést, valamint két lengéscsillapítóval, amelyek javítják a komfortot és tandem rendszerben négy kerékkel rendelkezik. A rendsodró összekapcsolható egy 30 LE teljesítményű vontatóval. A munkaszélessége 4,2 m. Az összes modellben a Comer olasz cég hajtóműveit alkalmazták. A Pronar által gyártott modellek a szállításhoz levehető és a rendsodró vázán felállítható karokkal valamint formáló, kihúzható burkolattal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a készített sor (henger) szélességének szabályozását valamint a hárompontos rendszeren felszerelhető ISO I. vagy II. osztályú felfüggesztést.
www.pronar.hu