fbpx

Fókuszban a MASCAR körbálázók

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 09.

A MASCAR gyár legfőbb termékei a Mascar Corsa és Tuareg fixkamrás és Mustang változtatható kamrás bálázók, a függesztett és vontatott bálacsomagolók, a Mascar Futura és Maxi pneumatikus szemenkéntvetőgépek, a Mascar Texas és Arizona mechanikus gabonavetőgépek, a Mascar Oregon pneumatikus gabonavetőgépek – de ezek mellett talajmegmunkáló gépek és kaszák is megtalálhatók a gyár termékpalettáján.

A Mascar termékeiről általánosan elmondható hogy tervezői magas műszaki színvonalú, erős felépítésű, rendkívül egyszerű, ötletes gépkialakításra törekszenek, aminek hála megbízható és kitűnő ár/érték arányú gépeket állítanak elő. A felhasznált anyagokat európai beszállítóktól szerzik be, a beszállítók megválasztásakor pedig a minőséget, tartósságot tartják szem előtt.
A fix vagy állandó kamrás bálázókat a fókuszba állítva kezdjük a bemutatást az egyszerűbb Corsa-sorozattal.
A Mascar Corsa bálázó két kamramérettel készül, így ezekkel 120 cm széles és 120 vagy 150 cm átmérőjű bála készíthető. A bálakamrában a bála forgatását rúdlánc végzi, a keresztrudak száma a kamra méretétől függően 34 vagy 41 db. A bálázóhoz 1,7 vagy 2,0 m munkaszélességű rendfelszedő választható; a szélesebbik előnye, hogy a nagyobb 6 ládás kombájnok után is könnyedén, egy menetben fel tudja szedni a rendet. A rendfelszedő által felszedett anyagot a fésűs továbbító segíti a bálakamrába. A fésűs továbbító megkönnyíti az anyag beáramlását az előkamrába, és segít elkerülni az anyagáram túlfolyását vagy lelassulását. Ahogy a bála a végső mérete közelire gyarapszik, az erős keresztrudak nagy bálatömörséget és egyenletes nyomást biztosítanak a bála teljes felszínén, így tömör és szabályos bálák készülnek a bálázás során. A bála továbbá a növekedése során rugó ellenében nyomja a kamraajtót; ezt a nyomást elöl egy mutatópálca jelzi.

A Mascar bálázóknál a kamraajtó mechanikus reteszelésű, így a gép kopott hidraulika- rendszerű traktorral is üzemeltethető. Amint a bálatömörség mutatópálcája eléri a beállított bálatömörségi értéket (a mutatópálca hozzáér egy végállás-kapcsolóhoz), a traktorba szerelt monitor hang- és fényjelzéssel jelez a kezelőnek, hogy indulhat a kötözés. A kötözés indítása történhet kézi, elektromos vagy automatikus módon, a kötözőanyag pedig kettős zsineg vagy háló lehet. A kétfajta kötözési rendszer egyszerre is felszerelhető a bálázóra, ezek két, egymástól független kötözési rendszert alkotnak. A bálára feltekerendő zsineg mennyiségét 4 fokozatban lehet állítani, a hálóét pedig fokozatmentesen, akár mindössze kétkörnyire.
A hálókötözés használatával magas napi termelékenység érhető el, csökkentve ezzel a munkaidőt és a munkaköltségeket.

A kettős zsinegkötözés kezdeti és végpontja a bála közepénél van, ami a bála közepén és szélén egyaránt egyenletes zsinegfelvitelt biztosít.
A Mascar bálázóknál az alapfelszereltség része a hidraulikus rendfelszedőmagasság-állítás, az állítható magasságú vonórúd, az állítható nyomtáv, a bálaszámláló és a közúti világítás. 
Az egyszerű karbantartás érdekében automatikus láncfeszítéssel szerelt minden gép, valamint opciósan automata lánckenés is választható. Az opciós lista bálakidobót, nagy hajlásszögű kardánt, fellépő lépcsőt, acél vagy gumikereket a rendfelszedőre, valamint széles kerekeket tartalmaz.
A Mascar Corsa bálázók szalma és széna bálázására kiválóak, hajtásukhoz 40-50 LE-s traktor elegendő (akár egy 550-es MTZ is elboldogul a Mascar Corsa bálázóval), ezért a bálázás üzemanyag-takarékosan, költséghatékonyan végezhető, ami a mai gázolajárak mellett fontos szempont a gép kiválasztásakor – a tartósság, megbízhatóság és a folyamatos alkatrész-utánpótlás mellett.

A Mascar Tuareg állandó présterű bálázók 120 cm szélességű és kiviteltől függően 125 vagy 155 cm átmérőjű bálákat készítenek. Ezek a bálázók már a nehéz, nedves bálákkal is jól boldogulnak, valamint Cut verziójuk szecskázóval is fel van szerelve. A rendfelszedő a Tuareg-sorozatnál már 2,0 és 2,25 m munkaszélességű változat közül választható; e széles rendfelszedőknél a szélekről az anyagot csigák tolják középirányba, segítik az előkamrába jutást. A rendfelszedő után az anyagot a rotoros továbbító segíti a bálakamrába, így gyorsítva és segítve az anyagáramot, hogy akár még meredek lejtőn is könnyedén lehessen bálázni. A Cut felszereltségű gépeknél az előkamrában egy hidraulikusan kitolható, visszahúzható
késrendszer, szecskázó is van; a kések rugós biztosítással vannak ellátva.
A szecskázós részben 14 vágóél van, amelyek 7,5 cm-re helyezkednek el egymástól.
A bálakamra elülső fele hengeres kialakítású; itt mérettől függően 6-7 db henger található, a hátsó kamra fél pedig erős rúdláncokkal szerelt, amelynél, szintén mérettől függően, 21-29 keresztrúd forgatja a bálát. A kötözés az előzőekben említett géphez hasonlóan a Tuaregnél is kettős zsineges és/vagy hálós, a kötözésindítás pedig elektromos vagy automatikus.

A már említett mechanikus kamrareteszelés a Tuareg konstrukciónál is megtalálható. Az alapfelszereltség a Corsa-sorozatnál említetteken felül még a nagy hajlásszögű kardánt is tartalmazza, aminek használata esetén fordulóknál sem kell kikapcsolni a TLT-hajtást. Az opciós lista ráadásul a „kistestvérhez” képest központi zsírzóval is gazdagabb.
A hengeres elülső bálakamrafél miatt és a választható szecskázás eredményeképpen a vonóerőigény 70-90 LE, ami a nehéz, zöld bálák készítésére alkalmas bálázók kategóriájában még mindig alacsonynak mondható.
Így tehát ezzel a géppel is költséghatékonyan lehet évi több ezer bálát felsodorni.
A zöld bálák csomagolásához a Mascar hatféle bálacsomagolót is gyárt, így fedve le az egyszerűbb, olcsóbb függesztett kategóriát és a nagyobb termelékenységű, önfelvevős, vontatott profi bérvállalkozói és nagygazdasági kategóriát.

Nagy Márk
Szegána Kft.